31. jul 2012 19:54
bannanna, v vsaki trafiki - no, v veliki večini bi rekla, v Slo dobiš Jutarnji list, to ja zlahka preveriš. Mi smo ga dolga leta občasno kupovali, imam pa tudi večino njhovih kulinaričnih prilog - tole Dobro hrano veliko večino, pred leti je ob sredah izhajala kulinarična priloga, v katerih so bile različne teme: od regionalnih hrvaških kuhinj do raznih prazničnih (božična, veikokončna, itd...). Tudi te priloge imam vse. Pred nekaj letih je ob Jutarnjem izšla enciklopedija mediteranske kuhinje, 20 knjig po kakih 450 strani vsaka (glej fotografijo) , seveda jih imam (razen prve, ta je bila namreč brezplačna in je ob šestih zjutraj ni bilo več mogoče kupiti ...). NImajo pa teh prilog na prodaj v SLo, jaz si jih kupim poleti med dopustom ali pa prosim prijatelje v Zagrebu, da mi jih nabavijo, in mi jih potem že kako dostavijo.
Poleg tega imajo na Hrvaškem lepo navado da ob praznikih ali drugih priložnostih izdajajo tematske revije, v katerih so predstavljeni recepti njihovih najboljših kuharjev....
Seveda imam tudu obe zbirki Ane Ugarković.
Na Hrvaškem se dobi revija Dober tek v hrvaščini, večinoma dvojna poletna številka, imajo pa pri naših južnih sosedih še veliko posebnih izdaj različnih revij na recimo poletno lahko kuhinjo, ozimnico, praznike itd itd.
Nedelvoa Odprta kuhinja je meni ena bolj dolgočasnih kulinaričnih revij; včasih je bila bolj zanimiva in živahna, zdaj pa mi je nekam monotona. Kaj vem, morda le moj občutek, ali pa jo preveč skušam primerjati s tujimi izdelki.
V SLo že več kot deset let redno kupujem revijo DOber tek, kupim pa tudi veliko raznih občasnih izdaj na kako temo. Imam tudi nekaj letnikov zanimivih nemških kulinaričnih revij, pa nekaj angleških, ameriških in francoskih revij, ki sem jih nakupovala na potovanjih. Takole, za spomin, če ne že za pogosto uporabo.
Anja inLisa sta licenčni reviji, recepti so prevedeni iz nemščine, s katerih strani piše ob strani posameznih fotografij. V tujini se dela tako, da posamezne firme prodajajo pakete receptov in fotografij in kupec to potem trži kakor ve in zna. Prevodi so včasih res obup. Pa ne samo v revijah, tudi na TV (ravno danes sem gledala Travel channel in opazila nekaj napak). Tako da kar je v Anjah, Lisah in še kje je instant paketni nakup in potem le prevedeno, zloženo in poslano v tisk. Enako kot razne božične izdaje z recepti za pecivo itd (to vem iz prve roke, ker se moja firma s tem ukvarja).
Moraš vedeti, da je slovenski trg zelo majhen in da se dobro izdelana revija stroškovno težko izide. Je pa zelo simpatična slovenska revija Pet zvezdic. Pobrskaj po trafikah, je veliko zanimivega prebrati s področja slovenske kulinarike. Jih tudi imam nekaj na kupu.
mamamia
Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 31. 2012 20:16
Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 31. 2012 20:16