Na svoje, s.p., ali d.o.o.

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

tema odprta - 24. feb 2012 20:22 | ogledi: 6.746 | odgovori: 6

Lepo vas prosim za pomoč.

Prijatelj se je na vrat na nos se odločil, da gre na svoje. Dal je odpoved v službi in sedaj misli, da bo kar odpru svojo firmo(elektro)

 Sedaj me pa zanima, da me podučite, kako naj se stvari loti. Ali je bolje s.p., ali doo, na kaj je potrebno biti pozoren, kje so pasti. Koliko je začetni kapital, v kolikem času se uredijo papirji.

Se opravičujem, ampak sem precej v šoku, ker te osebe ne vidim kot s.p., ampak on mene prosi za pomoč in bi mu rada pomagala, je sicer strokovnjak na svojem področju, ampak...

Že vnaprej se zahvaljujem za vse nasvete.

anitram1

moj svet  

član od: 23.1.2012

sporočila: 243

24. feb 2012 20:49

Mislim, da je najbolje, da v ponedeljek zjutraj stopita na najbližjo Upravno enoto, na e-Vem točko in bosta dobila informacijo iz prve roke. Stvari je potrebno že v štartu pravilno zastaviti, da ni kasnejših problemov. Na Vem točki vama bodo prestavili tako d.o.o. kot s.p. , imeli bodo njegove konkretne podatke, razložili možnost subvencij (marec 2012) in to vama bo najlažje. Tule je kar težko razložiti vse na kratko. Je pa dobro, če greš z njim, da tudi ti slišiš in mu boš lažje pomagala pri prvih korakih.

moj svet

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

24. feb 2012 21:32

Pa tudi na OBRTNEM ZDRUŽENJU bi vama znali svetovat .

manca51

sajovict  

član od: 5.4.2005

sporočila: 337

25. feb 2012 17:50

Za subvencijo bo težka, ker marsikje ni več denarja, pa še na zavod more bit prijavljen, glede na to, da je sam pustil službo mislim, da nima pravice do teh sredstev (naj me katera popravi, če se motim).

Mecečni stroški so min 290€ + računovodstvo, ki je cca 60€ min.

Dejansko je najpomembnejše, da ima stranke :D

Drugače pa lahko s.p. odpre v 1 dnevu, na e-VEM točki, potem pa od ajpesa dobi uradni dokument, odpre a banki poslovni račun in to je bolj ali manj to za začetek. Mesečno mora plačevati stroške, ki sedaj znašajo pribl 285€ (pokojninsko, zdravstveno,...).

Po mojih izkušnjah je najboljše iti do kakšne dobre računovodkinje, te so zlata vredne in tudi najbolj vejo. V pisarnah sem jaz bolj malo izvedela, kako pa kaj. Predvsem, ker izhajajo iz prakse.

tamara

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

25. feb 2012 22:24

Kaj pa prostor , kjer bo opravljal to svojo dejavnost ? Sedež firme mora biti naveden , pred leti je bil potreben tudi tehnični prevzem in uporabno dovoljenje itd . , papirjev in soglasij , da dol padeš . Verjetno to ni več čisto tako , so zadovoljni , da še sploh kdo pomisli na samozaposlitev .

Svetovala bi ti , da se oglasita na občini ali upravni enoti , njihovi odgovori bodo najbrž še najbolj verodostojni .

Veliko uspeha

manca51

martina_1x  

član od: 15.11.2009

sporočila: 19

25. feb 2012 22:57

Upam, da ni čisto tako kot pišeš, verjetno se je fant predno je pustil službo že pozanimal glede dejavnosti, ki jo namerava opravljat. Je kar precej stvari, ki jih bo potrebno uredit, tako kot si že sama ugotovila. Jaz enako predlagam posvet v knjigovodstvu, ker le tam ga bodo pravilno usmerili, pa tudi sam bo moral imet precej podatkov, da mu lahko svetujejo (predviden dobiček, način plač.prisp. ureditev rač. na banki,ali bo  zavezanec za DDV, kako je z osn.sredstvi....) vse te podatke bo računovodja hotla slišat, da lahko svetuje. Tudi odločitev, ali s.p. ali d.o.o. je velikega pomena....

Tako,da ja, so kar skrbi verjamem. Za več informacij me lahko kontaktirate na Zasebna sporočila in bi tam lahko podrobneje kaj več povedala.

LP, pa veliko uspehov tudi jaz želim

martina_1x

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5187

26. feb 2012 12:34

http://www.dnevnik.si/poslovni_dnevnik/1042512493

No tole je ravno danes v Dnevniku, pa se splača prebrati vse in slediti linkom in nasvetom. Ampak je res za čisto prvo silo. Drugače pa - predvsem spraševati "na terenu", torej tiste, ki imajo izkušnje in tiste, ki so dolžni svetovati. Jaz bi se obrnila na obrtno podjetniško zbornico, predvsem bi pa bilo prvo vprašanje, kje se primerno izobraziti. Tečajev in svetovalnih firm je kot smetja, niso pa vsi dobri. 

Pa veliko sreče!

 

Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti