Odjava stalnega prebivališča

bisagolf  

član od: 16.11.2008

sporočila: 135

tema odprta - 12. feb 2012 1:51 | ogledi: 9.537 | odgovori: 5

Pozdravljeni

Na kratko, kolikor bom lahko: z možem sva lastnika hiše. Prej sta bila tast in tašča. Tast je umrl, tašča pa je del prepisala na moža-sina. Sedaj tašča živi z drugim partnerjem. Dogovorili pa smo se, če več ne bo s tem partnerjem, da ji priskrbiva stanovanje. Naj omenim, da nismo v dobrem odnosu več. Čeprav še živi pri tem partnerju, je vseeno zahtevala stanovanje, kar sva ji tudi ugodila. Midva sedaj plačujeva najemnino, ona pa stroške stanovanja. Tak je bil dogovor, preko notarske pogodbe, čeprav uradno nama ni bilo potrebno še priskrbeti stanovanja. Ampak to je že druga zgodba. Zanima me naslednje. Rada bi, da bi se odjavila od zdajšnjega stalnega prebivališča. Prijavljena je še tu, kjer je živela prej, se pravi v tej hiši, kjer živiva z možem. Kot vem, nima niti prijavljenega začasnega prebivališča. Malo sem brskala po internetnih straneh in prebrala, da lahko zahtevava, da se odjavi, saj lahko dokaževa, da več ne živi tu. Vsak posameznik pa mora poskrbeti, da si uredi in prijavi novo prebivališče. Uradno naj bi bila tudi v uradnem prekršku, saj če ne javiš v 8 dneh spremembo, lahko plačaš kazen. Zdaj če dobro razumem, je zakon na moji strani a ne? Ali? Rada bi, da se prijavi tam kjer sedaj živi se pravi pri partnerju ali pa tam kjer ima podjemno pogodbo. Glavno sama bi rada z možem, da se od tu odjavi, saj več ni lastnica te nepremičnine in je že kar nekaj let preteklo, da se je preselila. Lahko to zahtevam?

Prosim za odgovore oz. kakšne so moje oz. njene pravice pri tem.

 

bisagolf

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15822

12. feb 2012 9:46

Mislim da je najbolj pametno, da povprašaš na upravni enoti. Kolikor vem, brez njenega pristanka ne moreš odjavit stalnega prebivališča, je pa res, da je pri vas veliko dodatnih okoliščin, na katere pa bodo vedeli odgovor le tam, kjer se te stvari urejajo: upravna enota. Saj lahko povprašaš tudi po telefonu, če ti je UE predaleč od doma.

Lastništvo stanovanja ne pomeni, da moraš tam imeti tudi stalno bivališče. Ljudje imajo tudi po več stanovanj, stalno prebivališče pa le na enem naslovu.

 

mamamia

sajovict  

član od: 5.4.2005

sporočila: 337

12. feb 2012 11:31

bisagolf na UE lahko tudi mail pošlješ. So zelo ažurni.

tamara

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

12. feb 2012 11:56

Žal nihče ne more druge osebe odjaviti na naslovu stalnega bivališča. če sam tega noče.

Mogoče pa je, da na UE zahtevaš, da se ugotovi, da dejansko živi na drugem naslovu. Upravni organ nato pozove osebo, da se o tem izjavi. Ti imaš možnost, da na UE privlečeš osebe, ki bodo podale izjavo, da tu, kjer je prijavljena, ne živi in živi drugje.

Nato upravni organ po uradni dolžnosti to osebo prijavi na naslovu, kjer dejansko živi.

 

Predloži podatke o nakupu stanovanja, sicer pa upravnik mora vedeti, kje kdo živi.

 

Prični pa takoj, ker čas teče.

F r i n a

moj svet  

član od: 23.1.2012

sporočila: 243

12. feb 2012 12:35

Postopek je enostaven Na UE dobiš obrazec za ugotavljanje stalnega prebivališča. Izpolneš ga in navedeš priče, (sosede) ki bodo potem pozvane na UE, pa podajo izjavo. Seveda, v tvojem primeru morajo povedati, da tašča že nekaj časa ne živi več na tem naslovu. Dobro je, če veš naslov, kjer tašča sedaj živi in tudi tega je potrebno navesti. Na UE bodo sprožili postpek ugotavljanja in taščo tudi pozvali, da se ona izjasne v postopku. Glede na to, če organ ugotovi, da dejansko ne živi več na tem naslovu, kot je prijavljena, ji lahko naloži tudi denarno kazen. Če bodo ugotovili, da tašča dejansko tu ne prebiva, jo bodo tudi uradno izbrisali iz vašega naslova. Seveda, pa bodo prvo vprašali, kako je z vročanjem pošte? Ali jo tašča tudi dviguje.

moj svet

bisagolf  

član od: 16.11.2008

sporočila: 135

12. feb 2012 14:11

Hvala vam za vaše odgovore. Glede dvigovanja njene pošte. Na pošti, kjer ima stalno prebivališče, si lahko na pošti  urediš, da ti pošto pošiljajo na drug naslov, ki ga sam navedeš. Seveda moraš vedno po enem letu, ko ti preteče podaljšati ter tudi plačati to storitev.

Rada bi, da se odjavi saj nima smisla, da je več prijavljena na tem naslovu. Kje bo prijavljena pa me sploh ne zanima. 

hvala še enkrat za pomoč.

bisagolf

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti