Koliko denarja za gospodinjstvo

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

9. jan 2012 22:19

rimljanka je napisal/a:

 Saj, če bi vsi hpoteli vrtnariti, bi pa bila prevelika konkurenca.



rimljanka

 

Ravno tole sem hotela povedati: Če bi vsi vrtnarili, od česa bi pa potem živele branjevke?  Tako vsaj malo podpiram tiste, ki se tako ali drugače ukvarjajo s kmetijstvom.

 

Po drugi strani pa prav z veseljem zaviham rokave in posadim, presadim, porežem itd. okrasne grmiče okoli bajte ali raztrosim, hkm, XX kubikov zmletega drevja (sem pozabila,kako se temu reče), da grede izgledajo čisto tako, kot morajo. Potem moram parkrat na obisk h kiropraktiku, da me pošlihta, kar stane več, kot če bi najela kako firmo, ki bi to naredila namesto mene. Za letos dejansko že pošteno razmišljam, če se je, kar se mojega križa tiče, vredno pretegovati.  Finančno sem že ugotovila, da se ne. Moj križ je pa tudi VELIKO vreden.

 

 

 

 

Vanja

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

10. jan 2012 13:13

Šparaj križ in plačaj delavca. 

 

 

 

naor

Aljo  

član od: 19.10.2005

sporočila: 90

10. jan 2012 14:43

No, če se vrnemo nazaj na finance gospodinjstva.

bom videla, če bo od mojih ukrepov kaj efekta. Zaenkrat dobro kaže. Konec meseca poročam, koliko sem uspela zmanjšati porabo.

Se pa ne odrečem kupovanju slovenskih izdelkov  - ne bi o Hoferju in Lidlu - vsak po svoje, sveži zelenjavi in sadju, kruhu.

Kupujem enkrat na teden ob torkih v mercatorju, pa v soboto.

aja, imam vrt, se pravi sem vložila rdečo peso, skuhala marmelado, paradižnikovo mezgo, zamrznila zelenjavo, sadje itd.

Nabrala čajčke.

Kupila govedino in jo zamrznila.    

še se kaj najde.

fino šparanje.

Aljo

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

10. jan 2012 22:20

Aljo, to da kupuješ domače ne pomeni da bo nujno dražje. Če delaš v kakšnem večjem podjetju ali poslovni stavbi, malo povprašaj okoli. Sigurno ima kdo od zaposlenih doma velik vrt, njivo, celo kmetijo in se sicer ne ukvarja s prodajo na trgu, kakšno malenkost ti bo pa sigruno prodal občasno. Sem sigurna, da ne bo dražje od trgovine. Zadovolja bo tista gospa, ki bo imela malo za tringelt, ti pa z zdravo hrano.

Dolgo sem rabila, da sem se naučila, kako z nekim normalnim denarjem čez mesec brez da bi se rabila odpovedovat kvaliteti in pribolškom. Z leti zgleda pride tudi to ;)

Vanja, hrbet pa pridno čuvat, saj veš da imaš le enega? 

OlivaB

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

10. jan 2012 22:31

"kako z nekim normalnim denarjem2


Meni se zdi, da ravno tu nastajajo razlike: kaj je to "normalen" denar. Za nekoga 150 do 200 evrov, za nekoga tisoč in nekaj ali več ...

mamamia

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

10. jan 2012 22:56

V mojem primeru za hrano, čistila, osnovno kozmetiko, itd nekje 200-250 eur, za dva. Pozno kosilo oz večerja se kuha vsak dan doma, nekje dvakrat na mesec se je zunaj in prav tolikokrat pri starših.

Imaš prav, tole je bil res raztegljiv pojem  

OlivaB

tinazg  

član od: 5.5.2009

sporočila: 59

11. jan 2012 12:13

Midva porabiva okoli 150-200 evrov mesečno. V tej številki so vključeni hrana in pijača, kozmetika, čistila in manjša darilca. Kupujem tam, kjer se mi splača. Sem "action-woman", torej kupujem določene izdelke, ko so v akciji. Predvsem praške, mehčalce, čistila in pa hrano, ki se ne pokvari in ne rabi bit v hladilniku.

Priznam, da imam mali problem s kupovanjem hrane. Obiski so velikokrat presenečeni nad zalogo. Ampak kljub temu zelo redko kaj vržem stran. Mi pa za denar, ki ga namenim za hrano, ni žal. Ko sva bila še študenta, sva bila kar pogosto bolna (fant dela v zdravstvu in pogosto kaj prinese domov). Ko sem začela sama kuhat in nisva več jedla toliko na bone, se je tudi najino zdravje izboljšalo. Bolna nisva bila že dve, mogoče celo tri leta.

Mislim, da vsak kupuje in porablja, kolikor mu budget dovoljuje. Zase vem, da če bi imela visoko plačo, bi zelenjavo in sadje veliko raje kupila pri kakšnem kmetu. Ker pa ni tako, pa grem tja, kjer za svoj denar dobim dober okus in kvaliteto (Lidl, Hofer, Evrospin, Spar).

Mogoče je 200 evrov mesečno za dve osebi veliko, ampak meni je najbolj pomembno, da sva zdrava in sita.

 

Lep sončen dan

tinazg

Kalpana  

član od: 20.7.2009

sporočila: 62

11. jan 2012 14:26

Mislim, da je ravno na kulinariki že nekaj časa nazaj ena članica povedala za tale sistem varčevanja pri nakupih: Najprej si določiš vsoto, ki si jo pripravljen porabiti v mesecu. Nato na začetku meseca toliko denarja daš v denarnico, ki jo imaš posebej za te nakupe in vse nakupe plačuješ s tem denarjem. Če proti koncu meseca ugotoviš, da si se zaračunal, se moraš pač do konca meseca znajti s tem, kar imaš doma. In sem prepričana, da se vedno najdejo še kakšne zaloge, ki jih lahko porabiš do naslednjega obiska trgovine. Če ti na koncu meseca kaj denarja ostane, ga lahko daš v poseben hranilnik ali kaj podobnega, in si, ko se ga kaj nabere, privoščiš nekaj posebnega

Jaz tega načina sicer še nisem preizkusila, ampak ga pa zagotovo enkrat bom.

Kalpana

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

11. jan 2012 14:46

Bolj kot poseben tošelj je praktičen poseben račun. Nanj oba preko trajnika mesečno nakazujeta dogovorjeno vsoto, vsak s svojo kartico pa nakupujeta fasengo, plačata skupne račune. Ta režim se mi zdi fajn predvsem zato, ker potem dejansko oba prispevata za skupne stroške. Prevečkrat se namreč zgodi, da slej ko prej vse breme pade na lepšo polovico, malo manj lepa pa zapravlja za svoje hobije 

OlivaB

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

11. jan 2012 15:16

Hm, pravijo, da je pri nas mož lepša polovica  - kakšen par, kaj?

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti