3. dec 2011 8:03
Ledenka, recept za krožničke Marije Terezije sem našla v knjižici Darila iz domaće kuhinje (izdal Kmečki glas).takole:
15 dk moke
1/2 žličle pecilnega
12 dk masla
8 dk sladkorja
1 vanili sladkor
15 mletih lešnikov
2 žlici belega vina
25 dk marcipana
sladkor v prahu
ribezova marmelada
15 dk mlečne čokolade.
Suhe sestavine premešati, dodati še ostalo in pregnesti v testo, ki naj počiva nekaj ur v hladilniku. Potem razvaljati. Meni se je testo še drobilo, pa sem zato dodala še malo smetane, da se je lažje valjalo. Izrezati krogce s piškotnim modelom. Pečemo na peki papirju na 180 stopinj 12-15 minut. Previdno preložiti na krožnik (piškotki so krhki!) in ohladiti. Marcipan pregnesti s sladkorjem v prahu in na tanko razvaljati na podlagi posuti s kristalnim sladkorjem. Marcipan izrezati z istim modelčkom: toliko krogcev kot je piškotov. Vsak piškot premazati z ribezovo marmelado (to je treba prej segreti, da se lažje maže) in pokriti z marcipanovim krogcem.
Mlečno čokolado stopiti in s hrbtno stranjo žlice premazati vsak piškot . Jaz ničesar več nisem dodajala, samo z vilico sem potegnila čez površino, da je nastal reliefen vzorec. V originalu je bil na vsakem piškotu na vrhu še cel pražen lešnik. Potem pa na hladno, da se čokolada strdi. Piškoti so res super!
Še to: delala sem dvojno količino.
Sweetie