Muca

neznan uporabnik

22. avg 2011 22:08

Ne bom več konkreten. Sem dobil opomin. Delajte kar čte. Jaz žival tretiram enako kot človeka. Po 4 letih bi tud jaz, kratke pameti pogruntal, da nekaj ni okej. 4 leta. Me 4 mesece. In po 4 letih nekdo opazi, da nekaj ni okej in pošlje sem help sign. A še to ni dovolj? A vam še prvi zapis ni dovolj, da bi nehali razmišljat, kako je po 4 letih lahko samo en mičken prehlad. In je mogoče izbirčen. Po 4 letih. Pol se pa hvalite kako strašno mate radi živali.

Ker mogoče je zbirčnost, pa mačkam ne smrdi iz gobca ponavad. In to šolani ljudje. Ki poučujete,ste al boste. Ajme meni. Pa če se zaj vsi pritožite kok sem brezobziren. Če se nihče ne bi, tud opomina ne bi dobil. Jaz se v celem svoje članstvu niti enkrat nisem jokal moderatorjem. In sedaj razumem nekoga, ki se je enostavno dal izpisat. Dvoličnost pa taka.

 

p.s. - če vas moji zapisi tok motijo napišite peticijo da me skenslajo. da bo lepo vse fino in prav.

in dobim, naj jaz umirim žogo. a jo jaz brcam, ker povem h veterinarju al tist, ki štiri leta nažogava. vključno z enimi profanimi ljubitelji lajfa. seveda, samodeklariranimi.

nikogar tukaj ne sovražim, nihče mi ne gre tok na jetra, da bi zahteval nečiji izpis iz članstva ali blokado.

 

Multivitamin

multivitamin

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

22. avg 2011 22:26

Vsem izrazitim mesojedcem (kar mačke zagotovo so) smrdi iz gobca. Pa šolani ljudje gor ali dol. To vejo tud nešolani.

lp

cervus

neznan uporabnik

22. avg 2011 22:37

Očitno nisem šolan dovolj, da bi razlikoval od vonja mačjega gobca al od psa, do vonja po paradontozi. Ti očitno si ful izobražena. In po 4 letih lastništva tu jamrat, kaj bi blo lahko narobe in pol čakat 1000x odgovorov, da pač živalim smrdi iz ust je malo neresno. A tebi še nikol ni? Smrdelo iz ust, namreč? Si čakala 4 leta pa spraševala okol. Si grgrala žalfijo, predn ti niso zobje začeli izpadat?

Ne samo ti. Vsi ostali. Še nikoli se nikomur ni zgodilo,da bi bil trmast in goltal tekočo hrano, kruto pa požiral. Kako pa ti veš, da veselo grize kekse? Lahko jih samo golta,da ne umre od lakote in popije vodo, ker jo ali ga boli. Ne kakat,da so zunanje živali, na vse odporne in bla bla. To je elaphus zelo neresno. Če vsaj prej pod nujno ne letiš na živalsko urgenco.

Upam,da nisi sedaj z mojim pisanjem ogrožena moralno.

 

Multivitamin

multivitamin

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

22. avg 2011 23:18

Multi, pa saj nikjer ne piše, da to stanje traja že štiri leta...? Kako pa veš, da ni odreagirala kmalu zatem, ko so se začele težave? Po štirih letih 'ovohavanja' bi redkokdo še kupoval in odpiral nove konzerve.

tulka

neznan uporabnik

22. avg 2011 23:22

No okej, naj bo pač po vašem. Res ne vem.

Tako bom tudi najlažje preživell, da se nem sekiral, ne?

 

Multivitamin

multivitamin

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

23. avg 2011 0:38

elaphus je napisal/a:

 Kolikor se jaz spoznam na mačjo hrano, so briketi ohoho trši od one hrane v konzervah oz. v paštetkah. Torej, če bi imel kako vnetje dlesni, tud briketov ne bi jedel. lp



cervus

Elaphus, nekaterim mačkam morajo veterinarji zaradi ponavljajočih hudih vnetij dlesni oz. "uničenih" zob, zobe tudi izpuliti. Na enem od "živalskih" forumov, kjer tudi gostujem, sta vsaj dve lastnici mačk, ki sta zaradi obolenj obzobnih tkiv ostali brez vseh zob - in mački jesta brikete! Jih preprosto poližeta s krožnika in pogoltneta cele. Tudi nekateri čisto zdravi mački (sploh manjših) briketov sploh ne zgrizejo, ampak jih preprosto pogoltnejo, sem imela tudi jaz tako muco.

@Tumaavgust, tule  je nekaj o znakih obolenja ustne votline:

http://www.zvitorepka.si/ClanekVnetjaVUstniVotliniMack

 http://www.rtvslo.si/zabava/svetovalnica/paradonta

Kakorkoli že - če maček več dni odklanja hrano, če se obnaša drugače, kot ponavadi, če vse to spremlja še slab zadah iz gobčka, je znak, da je nekaj narobe.
Tumaavgust, če bi vedeli kaj več, kdaj se je to začelo, koliko briketov na dan poje, ali je kastriran, ali redno odvaja vodo in blato, bi ti lahko malo več svetovali (pa še to bi bilo itak : k veterinarju). Jaz ti lahko zaenkrat rečem le - pelji mačka na pregled k veterinarju - če je karkoli narobe z njegovim zdravjem, boste vsaj hitro ugotovili in pravilno ukrepali.

Možna je tudi močna glistavost ali trakulja - veterinar bo mački dal sredstva proti tem nadlogam in natančna navodila, kako nadaljevati zdravljenje. Zdrave mačke je potrebno sicer redno razgliščevati, na vsake 3 - 4 mesece, tabletke proti glistam oz. trakulji pa se kupi v lekarnah ali na veterini.
Lahko pa ti povem, da so znak obolelih zob in dlesni tudi močno pordele dlesni, mačka se otepa, ko ji poskušamo odpreti gobček, ne prenese dotika dlesni in iz gobčka ji ponavadi smrdi.

Kar pa se hrane tiče - kvalitetni briketi (mislim take, ki se jih kupuje v specializiranih živalskih trgovinah, ne tistih iz razvpitih reklam in tistih iz poceni diskontov) so za mačke povsem zadosti. Dobri briketi vsebujejo vse življenjsko potrebne snovi, mački moramo le omogočiti, da ima poleg briketov na voljo vedno svežo vodo.
ker se ne mislim tukaj zapletati v debate tipa briketi proti doma pripravljeni hrani oz. surovi hrani, bom zapisala le še tole.
Hrana, kot jo jemo ljudje, za mačke ni primerna. To velja za vse ostanke naših obrokov, slaščice, Čokolino, razne salame in podobne mesne izdelke, pa tudi mleka večina mačk ne prenaša dobro (ker pač ne prenesejo laktoze).

Zato ponudita svojemu "izbirčnemu" mucku poleg kvalitetnih briketov raje še drobno narezano sveže surovo pusto goveje, piščanjčje, puranje, ovčje meso, sveže ribe, lahko tudo drobovino (surovo ali kuhano) - vsekakor pa naj bo hrana za mačka pripravljena brez soli in nepotrebnih dodatkov. Maček je izrazit mesojedec in ne potrebuje dodatkov OH v obliki riža, makaronov ... in tudi pri izbiri kvalitetnih briketov stremimo k takim, ki vsebujejo čim večji delež mesa. Briketi iz supermarketov pa so narejeni ravno obratno, tam je delež raznih žitaric bistveno večji od deleža mesa, zato pa so briketi tako poceni. Enako velja za konzervice oz. paštete. Raje naj poje 1 kvalitetno (dražjo) konzervo, kjer je videti kose mesa, kot pa 5 nekvalitetnih, preslanih cenenih konzerv.

Evo, tule je povezava do samo ene od številnih spletnih trgovin, kjer je na izbiro samo zelo kakovostna industrijska mačja hrana:

http://www.supercombe.si/22-macke

 

Upam, da boste pravilno ukrepali in da bo z muckom vse OK. Pa srečno!

 

 

Mojca

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

23. avg 2011 3:20

Sicer ni mačka, ampak moja kužika Pikica ima v četrtek redno letno čiščenje zob. :) V čisto vsem se strinjam z MamaF. Kvalitetni briketi so primerni za domače ljubljence, tudi tisti najpogosteje prodajani so boljši kot marsikateri odpadki, s katerim nekateri hranijo svoje ljubljenčke. Namesto iskanja odgovora na kulinaričnem forumu, pelji svojo ubogo muco k veterinarju. Mi kar srce trga ob misli, kako trpi. Vanja

tedyka  

član od: 23.4.2009

sporočila: 2012

23. avg 2011 4:42

Šele sedaj sem videla ta post. Tudi mi smo imeli pred leti mačka, ki je bil sicer bolj zunanji kot notranji. Tudi naš je bil sosedov, ki je najprej prihajal k nam in ostajal po ves dan, nato pa kar ostal, ker so ga otroci posvojili. Kar naenkrat je bil revček kot shiran in to ravno na poletje, ko so itak skoraj vse mačke take. V kotičkih ust je imel tako črno stvar, kot bi se nenehno slinil. Ko je jedel brikete je včasih prav milo zamijavkal, tako da smo mislili, da si je mogoče zlomil kakšen zob. Ker nismo več vedeli kaj z njim smo ga seveda peljali k veterinarju, kjer je ugotovil, da ima vneto grlo in je alergičen na brikete in mačjo hrano v konzervah. Usfpaval ga, mu lepo očistil ustno votlino in zobe in predlagal, da naj ga nekaj časa hranimo z mehkejšo hrano, da se mu pozdravi vnetje grla in dlesni.  Pri veterinarju smo kupili neke boljše konzerve, ki jih je pa odklanjal. Zato sem mu začela kuhati drobovino - najpogosteje pljuča v katera sem zmešala tudi kakšen korenček. Muc se je lepo pozdravil. Kar nekaj časa je jedel le doma kuhano drobovino in pil mleko, nato pa smo začeli v drobovino dodajati kvalitetne brikete, dokler ni na koncu jedel tudi samo brikete. Mleko je bila pa itak njegova sgtrast - nerazredčeno (očitno se ga je navadil prebaviti) in rahlo pogreto v mikrovalovki, če ni videl, da se je pred njegovimi očmi pogrelo ga sploh ni poskusil. Tako je živel kar nekaj let in nikoli se stvar ni več ponovila, smo pa res pazili kakšne brikete smo kupovali, da mu ne bi več delali težav. Pa tudi poredil se je in bil prav lep maček.

Tako da z muco takoj k veterinarju, kjer ga bo pregledal in ugotovil kaj mu je in tako kot je napisala mamaF, paziti kaj je, ker nekateri res ne prenesejo ravno vsega kar je kao mačja hrana - je pa s tem malo več dela in skrbi.

tedyka

neznan uporabnik

23. avg 2011 10:03

@tumaavgust - iskreno in čist brez kakršnekoli jeze te prosim, da nam napišeš, kaj in kako ste uredili. Da ne bom jaz in ostali dneve preživljali v mislih, da je mucu hudo. Hvala

 

Multivitamin

multivitamin

TUMAAVGUST  

član od: 2.9.2009

sporočila: 120

23. avg 2011 16:27

Hvala za vaše izčrpne odgovore in nasvete. Res sem napisala pomanjkljivo. Muc je suh samo poleti, pozimi je imel skoraj 6 kg. Če mu ponudim surovo meso z veseljem poje, samo ga ne bi rada navadla na to. Proti glistam sem ga že večkrat preventivno zdravila ker pa pri briketih izbira mu zelo težko podtaknem četrt oz. polovice tablete. Nito pod razno je ne bo pojedel z kakšno salamo ali da mu jo zdrobim in nalijem v posodico za pitje. Skoraj prepričana sem da je muc samo izbirčen, ker ve, da bo izsilil nekaj kar bo potem za njega prav. Sosed je rekel da ima naš muc tri menije, da jih od nima in ko bo zelo zelo lačen bo jedel. Velikokrat pa ulovi kakšnega ptička in ga prinese  pred vrata pokazati in ga seveda potem tudi poje. Kako ga naj odvadim. Je tudi po vrtu bramorje . V gobčku nima nič sumljivega in tudi zobje  so močni, ker če mu dam popečeno slanino jo kar pohrusta. Veterinar ga je pogledal mimogrede, ko je bil v bljižini in pravi da je samo izbirčen.

Lepo pozdravljeni

TUMAAVGUST

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti