Seme, shranjevanje semenskega materiala

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

tema odprta - 24. jul 2011 11:36 | ogledi: 8.789 | odgovori: 7

 

Sem pomislila, da zadeve ne bi pisala v Moj vrt, temveč bi bili morda nasveti kje kupujemo seme za vrtnine in ostalo ter kako ga shranjujemo v posebni temi? Če preveč odpiram pa kar na dan z besedo

 

Torej letos sem poskusila kar nekaj semen različnih proizvajalcev, največ jih imam od Amaranta, ki ponuja netretirano seme, semene ekološke pridelave gospe Milke Koren, ostalo je Bio Valentin, nekaj italijanska bio semena, sem pozabila katera, domače seme prijateljev in znancev ter Agrina in Semenarna ljubljana nekaj.

 

Najbolj sem zadovoljna s prvim dvema, Amarant ter semeni gospe Milke. Ne samo, da so netretirana in niti ne tako draga (Amarant 1,60€ ter gospa Milka jih ima po 1€), klajivost je zares odlična, tudi sadike paradižnika so se izkazale kot daleč najbolj odporne, neproblematične in najbolj rodne (oranžno Volovsko srce ter nek češnjevec). Bio Valentin pa me je razočaral, moram mu ponuditi še drugo šanso drugo leto, a kaljivost je bila res porazna, slabša kot semenarna Ljubljana, medtem, ko so Agrina lepo kalila, tam 80 posto bi rekla.

 

Vse biološko seme shranjujem za drugo leto, tako sedaj puščam najboljše paradižnike lepo zoreti dalje. Potem  bom semena stisnila v lonček s tekočino vred in pustila tri dni  fermentirati, nakar jih bom umila in odlila tekočino ter dala na suh krožnik za nekaj dni. Najbolje jih je hraniti v papirnatih vrečkah, zaradi preglednosti pa so bolj praktične zip vrečke, a potem morajo biti semena res zelo suha, da ne splesnijo.

 

Grah sem pustila na vrtu, da je bil že čisto suh in ga obrala. Doma sem ga dala iz strokov v lonec z vodo in pobrala ter zavrgla te, ki so plavali na površini. Ostalo sem posušila ter shranila. Fižol sem zaradi pomote (haha) obrala prezgodaj, ko je sicer že rumenel, a še zdaleč ni bil suh, tako ga sedaj sušim kar v strokih potem pa bom napravila isto kot z fižolom. Toliko zaenkrat



terakota

Temo je spremenil(a) terakota dne 24. jul 2011 11:40

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

24. jul 2011 12:02

No, še mal sem pogledal ostale knjige. Pri dnu je knjiga  Jeavona John, s celim naslovom: How to Grow More Vegetables ( and fruits, berries, grains, and other crops ) than You ever Thought Possible on Less Land than You Can Imagine. Zelo priporočam!

ežoj

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

24. jul 2011 12:55

O, hvala ežoj, sem zelo vesela vsakega priporočila, sicer se hitro izgubiš med tolikimi knjigami Za ta mesec je kvota za knjige izpolnjena, takoj drugi mesec pa pride kaj takega na vrsto

terakota

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

24. jul 2011 12:57

http://www.misti.si/buce/

 

Še en naslov, kjer mislim naročiti (pošilajjo po pošti) za naslednje leto predvsem buče. Bi rada poskusila vsaj 15 vrst, morda pa si lahko kaj semena izmenjamo

terakota

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

24. jul 2011 13:05

Kako velik vrt pa imaš, terakota? Spomladi sem ZA kakšno menjavo semen, v eni vrečki je odločno preveč (razen pri kakšnih F1 semenih včasih) za enega porabnika, kalivost drugo leto pa, kljub skrbni hrambi odprtih vrečk, ni nujno več sprejemljiva.

rimljanka

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

24. jul 2011 13:39

ežoj je napisal/a:

Pri dnu je knjiga  Jeavona John, s celim naslovom: How to Grow More Vegetables ( and fruits, berries, grains, and other crops ) than You ever Thought Possible on Less Land than You Can Imagine. Zelo priporočam!

ežoj

Tudi jaz toplo priporočam - knjigo sem po ežojevem priporočilu kupila pred časom in če jo upoštevaš, prinaša vidne rezultate.

tulka

terakota  

član od: 19.9.2009

sporočila: 469

24. jul 2011 15:09

Rimljanka, sem zelo za menjavo, saj bi rada poskusila veliko buč in 15 ali 20 vrečk semen samo zame je seveda absolutno preveč. Tudi po tvoji zaslugi imam kar velik vrt. Če se spomniš, ko sem se odločala ali naj vazmem 60 ali 100m2 si mi svetovala naj vzamem večjega pa magari dam na polovico krompir ter stročji fižol s katerimia je malo dela. In sem tako napravila, najela vrt velikosti 120m2 in uživam v veliko krompirja ter nizkega fižola pa še za vse ostalo imam prostor!

 

Torej prostora imam dovolj, težava je, ker sem edina v petčlanski družini, ki buče in bučke dejasnsko je in bi imela tudi samo grm po sorto recimo. Drugače sem še za menjavo paradižnikovih semen, saj bi zelo rada poskusila kar nekaj sort naslednje leto, od ribezoidnih naprej.

 

terakota

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti