E-študij na dobi - nasveti?

Al-Ni  

član od: 23.12.2007

sporočila: 149

24. jun 2011 11:12

Težko verjamem, da v tem primeru tudi doma kaj narediš, redno obiskuješ predavanja...itd. To pač ne gre, če si v službi 8,9 ali 10 ur na dan.

Al-Ni

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

24. jun 2011 11:54

Eh bejbi, pa jaz sem ja kot superman, samo brez jajčk, tudi jaz včasih ne verjamem, ampak mi vseeno vse rata.

Have a nice day!

Začetnica

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

24. jun 2011 12:12

Vse se da, če se hoče.

Če se pa išče izgovore, kako je kaj težko, si pa v štartu odbiješ vsaj 50% možnosti za to, da bi stvar uspešno končal.

Velja za šolo in tudi vse ostale stvari v življenju.

Vendelina jr.

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

24. jun 2011 12:42

Al-Ni je napisal/a:

Težko verjamem, da v tem primeru tudi doma kaj narediš, redno obiskuješ predavanja...itd. To pač ne gre, če si v službi 8,9 ali 10 ur na dan.


Al-Ni

Doma najbrž nisi edina, ki (lahko) kaj narediš. Sicer pa, če nisi poskusila, ne govori. Poznam jih, ki so v službi, imajo otroke v OŠ, celo take na vozičku, se vozijo po 60 km daleč na predavanja in vaje in - ZMOREJO. Ker VEDO, kaj si želijo. Ja, jim je TEŽKO, ampak, ko uspejo, jim je pa tudi LEPO. In uspejo, verjemi, dosti prej kot one, ki imajo le "večerno šolo" in nič več. Moje izkušnje so sicer s slušateljicami, ki delajo SŠ, ampak posebne razlike ne more biti.

Včasih so rekli: Kjer je volja, tam je pot. In - ja, velja še danes ta izrek.

rimljanka

asimetra  

član od: 2.1.2008

sporočila: 173

24. jun 2011 13:27

Doba je čisto OK, jaz grem letos v zadnji letnik. Moraš imeti resnično veliko volje, da se boš sama učila in tudi malo računalniškega znanja. Zahtevajo, da delaš sproti (meni je to OK) in da upoštevaš navodila, ki jih imaš. Občasno nastanejo problemi s komunikacijo med profesorjem in študenti, ampak vse rešijo. Če imaš željo študirati na Dobi študiraj.

 

LP

asimetra

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5188

24. jun 2011 14:04

Al-Ni,

poznam nekaj ljudi, ki so ob redni službi (8, 9, 10 ur na dan) in družini diplomirali, magistrirali in doktorirali na zelo resnih šolah (če je recimo strojna fakulteta ali fakulteta za kemijo zate dovolj resna šola?). Poišči svojo motivacijo tam, kamor bi s svojo diplomo rada prišla; razmisli, ali si za to pripravljena podaljšati svoj delovnik na 12, 13, 14 ur. Če se ti računica izide, potem zagrizi in se ne pritožuj, ker ti bo ZELO težko, ampak se ti bo splačalo, ko boš na koncu dosegla, kar si si zastavila. Če je to preveč zate, potem poišči svoje sanje drugje. Saj je vseeno, kje študiraš, ker se da povsod veliko naučiti, če ti je seveda kaj do tega in nisi zadovoljna z minimumom, s katerim se še da prilezti do izpita. Tvoja diploma bo na koncu toliko vredna, kolikor boš znala, ne pa, kar bo pisalo na njej; v praksi se bo hitro pokazalo, ali je tvoje znanje kaj vredno ali ne - to pa ni odvisno le od tega, s katere šole je tvoja listina, ampak predvsem od tega, kar boš ti vložila vanjo.

Če si se odločila študirati, si ne pusti vzeti poguma. Ne sprašuj, ali je šola "lahka" in ali "ti ostane dovolj časa še za druge stvari", ampak se vprašaj, ali te bo naučila tega, kar ti potrebuješ, da boš delala to, kar si si zamislila - in se potem odloči za šolo, ne glede na to, koliko prostega časa ti bo ostalo.  Če imaš družino, bodo hočeš nočeš v tvoje šolanje in s tem tvojo in svojo bodočnost investirali tudi tvoj mož in otroci - mimo tega ne moreš. Izpelji torej stvar do konca tako, da se vam bo vsem izpčlačalo. Če si pa vse šanse že vnaprej vzameš sama, raje denar za vpisnino in šolnino investiraj v nekaj, od česar boste imeli kaj koristnega ali vsaj prijetnega.

 

Razmisli. Zate gre.

 

lep pozdrav,

 

Sonja

vida70  

član od: 13.9.2005

sporočila: 461

24. jun 2011 17:45

Popolnoma se strinjam z Vendelino, ki je napisala, da se vse da , če se hoče. Bom pa to še napisala iz lastnih izkušenj. Ravnokar zaključujem študij ob delu na Ekonomski fakulteti v Ljubljani ( še en izpit in diploma), s tem, da imam doma družino, dopoldansko in popoldansko delo, ki je včasih tudi po 9 ur, tudi sobote pridejo v poštev, ampak z voljo in trmo sem prišla do konca. Seveda je bilo v teh letih veliko odrekanja, vikendi in večeri so bili večinoma razervirani za učenje, kar pa ne pomeni, da nisem delala zraven nič drugega. Vse je odvisno od tega, kako se organiziraš in kako discipliniran si. Pomembno je, da stvari delaš, tudi izpite in se ne zanašaš na izpite roke, ki ti še pripadajo. Drugače pa meni takšni in drugačni e-študiji ne ležijo, ker mi je bilo zelo pomembno, da sem obiskovala predavanja in če mi kaj ni bilo jasno, sem lahko takoj vprašala.

In še kar se smeri študija tiče: izberi tisto, ki te veseli in ne tisto ki je kao lažja. Ker to ne pomeni, da boš tudi lažje opravljala izpite. In zapomni si: ni važno kolikokrat padeš, važno je kolikokrat se pobereš!!!

 

Pa srečno!!!!

vida70

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

25. jun 2011 22:51

Vendelina jr. je napisal/a:

 

Vse se da, če se hoče.

 

Če se pa išče izgovore, kako je kaj težko, si pa v štartu odbiješ vsaj 50% možnosti za to, da bi stvar uspešno končal.

 

Velja za šolo in tudi vse ostale stvari v življenju.

 



Vendelina jr.

 

 

 

Plus rimljanka:

 

Včasih so rekli: Kjer je volja, tam je pot. In - ja, velja še danes ta izrek.

 

 

 

Če obema dodam: Kdor hoče, najde pot, kdor noče, najde izgovor.

 

 

 

Drži, da je študij ne šolah kot so Doba in ostale zasebne višje in visokošolske ustanove (Doba je sicer tudi dobila naziv fakulteta) lažji od univerzitetnih študijev, na koncu koncev se že pogoji za vpis zelo razlikujejo. Ampak spričevala so priznana, kar vendarle pomeni, da je država ocenila, da se doseže neka raven znanja. Je pa dejstvo, da s študijem na šolah kot so Doba dobijo priložnost za višjo izobrazbo od srednješolske tudi tisti, ki se iz različnih razlogov ne morej vpisati na katero od fakultet. To pa tudi šteje.

 

Jaz vedno podpiram vse, ki se želijo naprej izobraževati, in občudujem vse, ki so diplomirali ob družini, otrokih, športu, itd. Za vsak študij, tudi za e, sta potrebni volja in samodisciplina.

 

Mamamia

mamamia

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti