Vedno dražja hrana

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

3. mar 2011 18:07

menim, da je smisel drugje. saj nobeenga ne sili da more živet z enim evrom na dan. gre se zato koliko smo razvajeni, za vse damo denar, da bi se kaj potrudili to pa ne. ja, res pade izračun če živiš v stanovanju. lahko pa na kakšnem drugem nivoju prihraniš. recimo pri kruhu, to še vedno lahko pečeš. če bi on mel njivo s pšenico bi pa še ceneje živel kot z enim evrom. kdor je doma v stanovanju ima tudi zelo zelo nižje stroške vsak mesec za plačat. pa marsikdo v kratkih rokavih hodi po stanovanju. to je pač razvajenost, in ljudje so čisto potrti ko se morajo nečemu takšnemu odpovedat in celi panični da so pa zdaj revni..

www.mojalbum.com/naredilaana

neznan uporabnik

3. mar 2011 18:19

Saj gospod si lahko omisli njivo in poseje pšenico. A jo bo žel ročno al bo rabo kombajn? Koliko bo stala njiva,semena,košnja,kombajn glede na ceno kruha. Ker pol mora met še mlin in mlet pšenico,da bo moka. Pa verjetno hodi tud v službo ne? Al je vzel mesec neplačanega dopusta,da sedaj kasira predavanja? A zastonj predava? Kdo mu plačuje dvorane,projektorje,elektriko,uporabnino za predavanja?

On ni vštel stroškov prevoza na delo in iz dela,malice,obutve,higiene. Nič ni vštel. Kalkuliral je na osnovi,če bi jaz šel na tržnico pa en mesec meni branjevke vse šenkajo, jaz hvalim,nekdo snema. Kaj se ni umival,pral cel mesec. Se bril. Celo kolo morš met. To tud ni zastonj. Naj sešteje vse skup pa pol laja okol. Tisto o 2994 kalorijah na dan je pa živa laž. Če ni pil olja. Ne morš z napisanim jedilnikom vase nikakor spravit 2994 kalori j in to za 1 evro. Sorry,ne gre.

 

Multivitamin

multivitamin

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

3. mar 2011 18:30

Meni se je sicer do sedaj zdel najbolj šokanten prehod na € (oziroma bolje rečeno šest mesecev po tem, ko je bilo ukinjeno obvezno dvojno označevanje cen, spomnim se, da sem takrat ravno prišla prvič s Sicilije, šla zjutraj v lucijski Mercator po nekaj špeže, prišla nazaj in potresla svojega sladko spečega najdražjega "greva nazaj, tukaj bova zmrznila in bankrotirala"). V zadnjih mesecih se mi niti ne zdi, da kaj več zapravim, res pa je, da je pri dvočlanskem gospodinjstvu (in štirih mačkah, ena mi je na še vedno neutolažljivo žalost pred kratkim pobegnila v mačja nebesa) tudi ne bogvekaj porabiva - za razliko od družin z odraščajočimi otroki, na primer, kjer se kupuje mleko na kartone in ne na litre, tistim se pa jasno pozna vsak cent podražitev. lp, proxima

megi  

član od: 9.10.2001

sporočila: 334

3. mar 2011 18:37

Nisem vas želela vznemirjati in trositi nestrpnosti z zgornjim člankom. Hotela sem le pokazati, do kakšnih spoznanj je prišel omenjeni gospod. Imam vrt in delala sem na kmetiji in vem koliko truda je potrebno, da kaj zraste zato sem mnenja, da hrana sploh ni draga in jo zelo spoštujem in varčujem kjer se le da. martina

neznan uporabnik

3. mar 2011 18:40

Vse se pozna Proxima. Jaz mam eno mačko. Pa ona terja 50 na mesec,hrana,pesek....pa kak pribolšek ne. Hudič je met doma dva najstnika al najstnice. To pa gre keša. Saj normalno, telo pač rabi. Samo meni noben seronja ne bo kakou kako je un živu z 1 evro na dan. Saj pol tud v službo ne rabi hodit. Naj kolesari,hodi v hribe in obdeluje vrt. Socialna pomoč je 229,52 evra. Pa njemu bo ja 200 mesečno ostalo potem.

 

Multivitamin

multivitamin

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

3. mar 2011 19:10

@Multivitamin, škoda se je razburjat Saj tale gospod, ki je eksperimentiral z 1 € za hrano na dan ni hotel nikomur soliti pameti. Sam je priznal, da njemu materialno ne manjka prav nič in da si ne predstavlja, kako družina z minimalcem zmore vse nujne stroške. Poskusil je pač, če se da (seveda pa je v svojem blogu razložil tudi to, da v ceno hrane s svojega sadovnjaka in vrta ni štel stroškov obdelave vrta itd.) preživeti s hrano za 1 €, to je vsa modrost, če mene vprašaš. Bi pa seveda marsikdo, ki ne rabi "eksperimentov" zaradi lastne revščine dejal, da je "S polno ri**o lahko sr*** "

Lahko je eksperimentirati, če imaš izbiro ... če pa je nimaš, te taki "podvigi" ujezijo, verjamem.

O svojem eksperimentu je pisal tule:

http://www.edusatis.si/preprostost/category/1e-na-da

http://24ur.com/novice/slovenija/preverjeno-e

 

Mojca

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

3. mar 2011 19:16

Meni ta zgodbica pade na tem stavku. “Veliko ljudem ne bi bilo treba biti revni, če bi drugače razmišljali.”

Kar je že res, ampak ne silit reveža in ga po vrhu še prepričevat, da se z enim evrom preživeti da. Ker ta zgodbica je za moj okus manipulativna in na prekrit način prepričuje, da se da.
Seveda se da, o tem ni dvoma. Ampak  to miselnost lahko osvojimo, ko nam o preživetju ni potrebno razmišljati.

Svoje študentske čase sem težko preživela. Osem tisoč tolarjev na mesec mi je ostalo, ko sem poplačala vse stroške. To danes nekje znese 30 evrov, torej evro na dan. Seveda gre. Ampak ne bi tega obdobja kar se denarja tiče več preživljala. Res ne bi, hvala.

In ja, do sprememb bo prišlo, ko bo dovolj ljudi razmišljalo o preprostosti.Amapk začeti morajo tisti, ki imajo že zdaj dovolj oz. preveč.

 

 

Vilma

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

3. mar 2011 19:18

multi, vseeno bi bilo lepo, če bi najprej prebral izhodišča P. Čerina. Govori o tem, da je za HRANO sklenil porabiti toliko, NI govoril o PREŽIVETJU z 1€ na dan. Kar je VELIKA razlika. Sem ob začetku njegovega projekta malo sledila...... Ti lahko pa zdaj. In potem presodi in sodi, če že. Ne zagovarjam ga, ne poznam ga, ampak objektivnost si pa zasluži.

Odnos do hrane, to je nekja, česar marsikomu danes res manjka, tako je bil pač vzgojen, nikoli v življenju ni stradal, nikoli ni poznal odrekanja,.....ker mu to preprosto ni bilo treba. Pripovedovanja babic, dedkov o tem pa taki slišijo kot pravljice. Kako pa naj drugače. In (tudi) takim lahko dejanje P. Čerina vseeno veliko pove, če hočejo slišati. Če.

rimljanka

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

3. mar 2011 19:21

Aja, še to sem hotela dodati. Ko sem prvič naletela na njegov blog mi je šlo na smeh, kakšne "silne modrosti" je odkrival, ko se je ugotovil da se da marsikatero vrsto hrane tudi doma pripraviti in ne samo kupiti v supermarketu. Pa da se splača nabirati kostanj v gozdu, hehe.

No, ampak meni in takim, ki izhajamo iz družin, kjer se je doma kuhalo in kupovalo večinoma le osnovne dobrine, ne pa že pripravljenih jedi, je to smešno. Za nas pač ni nobena "visoka znanost" skuhati in speči okusne hrane za vso družino, kajne?

Dobra stran tega "projekta" pa je, da so ga spremljali tudi ljudje, ki do sedaj niso pomislili niso, da lahko kruh, "štrudl" in burek spečejo sami, pa da ni treba čisto vsega kupiti v marketu ampak se da marsikaj nabrati v naravi, samo čas si moraš vzeti.

Če je omenjeni gospod kogarkoli, ki je bil do sedaj vkleščen izključno v kremplje potrošništva, pripravil k razmisleku, sem prav vesela.

Pa lep večer in kaj dobrega si pripravi za večejo, kolega Multi

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti