Vedno dražja hrana

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

3. mar 2011 12:26

Mayisa. je napisal/a:
Ne morem si pa kupovati mlečnih izdelkov na zalogo, sadja, zelenjave, pa še kaj bi se našlo, tudi kruh redno pečem doma, ...v glavnem ne zapravljam po nepotrebnem, NE kupujem brezveznih stvari, ne mečem v nakupovalno košaro presežkov ....hrana je vseeno zelo draga in se še draži, plače pa ostajajo enake že veliko časa ...to pa me jezi!!

Ja, res je, hrana je zelo draga, na žalost. To tudi mene jezi in žalosti. Se mi včasih zdi, da gre ves denar samo za hrano

Ampak, ko si že vprašala - po mojem pa tudi mlečne izdelke lahko kupiš "na zalogo", vsaj za 1 teden. Recimo jogurti, skuta, smetana, maslo, da o siru niti ne govorim, imajo minimalno tedenski rok uporabe (evo, moji včeraj kupljeni navadni "Tuš" jogurti imajo rok do 18.3.!)

Lahko pa kupiš domače mleko iz mlekomata in si doma sama pripravljaš kislo mleko, mi to poleti vedno počnemo. Za 80 centov, kolikor stane liter domačega mleka, dobim 1 l dobrega kislega, če pa bi kpovala najcenejše kislo mleko v naši trgovini, bi dala za najcenejše 30 centov - za 180 g lonček.

 

Sir pa se ti splača kupiti na tržnici ali pri kakemu kmetu (posebej dobri so tolminski siri, pa bovški .. če te kdaj zanese ja na izlet zelo priporočam) in to kar celo kolo (seveda, če ste doma ljubitelji). Tak domač sir ti zdrži lepo zavit v krpo v hladilniku ali v hladni shrambi cel mesec, če ga seveda pej ne pojeste

Mleko pa jaz kupujem na mlekomatu (in tam zraven na srečo ni nobenih vabljivih ponudb, da bi kupila spotoma še kako "neumnost") oziroma včasih kupim kar po celo "šteko" trajnega, pa je mir za dober teden do dva.

 

Ah, žalostno je vse skupaj, res ... si ne predstavljam, kako je preživeti z minimalno plačo (sploh sredi mesta, ko nimaš možnosti svojega vrta) in ob tem še vsak dan pripravljati kvalitetno in raznoliko hrano za vso družino. Ravno zadnjič je v neki oddaji ena pediatrinja pripovedovala o "podhranjenosti zaradi revščine" otrok iz socialno šibkih družin ... kupujejo pač najcenejše artikle, glavnino njihove prehrane predstavljajo "prazna" škrobnata živila, maščobe in sladkor, zelenjave, sadja, polnozrnatih žitnih izdelkov, rib in mesa pa močno manjka ...

Mojca

neznan uporabnik

3. mar 2011 12:35

Janis, to je katastrofa. Pa saj nisi kupla drugega ko kruh,jajca,olje pa pol litra kokakole al kaj že. Pa, glej jaz kadim in bi dal še 3 evre poleg. 10. Pa x 30 je 300. Al pa 200 v tvojem primeru. Mislim,to je noro drago. Se popolnoma strinjam s tabo.

 

 

Multivitamin

multivitamin

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

3. mar 2011 12:41

No, saj zarad tega se v tej trgovini kupuje le takrat, ko res ne gre drugače in se mudi (je pač ful bližja kot ostale). To me žalosti, ker ta trgovinica nima malo prometa, saj je tik ob cesti, kjer je še avtobusna postaja in se na poti marsikdo ustavi in tam kaj kupi. Poleg tega pa imam veliko raje take male domače trgovine in če ne bi bilo tako svinjsko drago, bi tudi več kupovali v njej. JanisJoplin Sporočilo je spremenil(a) JanisJoplin dne 03. 2011 12:42

Mayisa.  

član od: 21.2.2010

sporočila: 253

3. mar 2011 12:44

Žal nimam možnosti kupovati mleko iz mlekomata, bi pa ga z veseljem. In zato kupim celi karton mleka, ker ga res ogromno porabimo (najstnik v družini ). Tudi zelenjavo redko dobim od kakšnih znancev. Po vse ja treba pač v trgovine. Saj, v tej draginji se pač vsak znajde po svoje. Pa tudi mi "še nismo" tako slabi pri plači, le kako mora biti vsem tistim z nekimi minimalnimi prihodki ... MamaF, smo ljubitelji sira in ko bo možnost, si ga res kupimo celo kolo . Iz vsega napisanega bo kar nekaj uporabnih idej. Pri Multivitaminu pa se priporočam za zelenjavo . Janis ja, ravno to je bistvo tega pisanja. Da se res človek zamisli, kam vse to vodi. Pa kaj je 10 jajc, ko pa najstnika nasitiš samo za zajtrk s šestimi? Pa jogurt ali dva na dan ...pa x kosov kruha, namazov, sadja, zelenjave ... Mayisa Sporočilo je spremenil(a) Mayisa. dne 03. 2011 12:49 Sporočilo je spremenil(a) Mayisa. dne 03. 2011 12:52

neznan uporabnik

3. mar 2011 12:52

Ja čakte zaj. Saj jaz komot prnesem dve vrečke zelenave v Lj,ko grem. Meni to ni zoprno. Pa bom zalagal japajo pa tebe kolko bom lahko. Mogoče še koga. Drugi,ki pa mate viška se pa tud lahko ponudite. Saj jaz tud v Mb lahko komu dam. Ampak prva se je javla Ljubljana - kwak press. Saj se vse da zmenit,če je volja.

 

Pa jaz res tega poleti dobim na kile. Ker ne delamo ajvarjev in ne vlagamo pač podelim naprej. In,če kdo rabi naj javi takrat. Saj sem skor inventar tu gor. Malo sem se zadn teden mulil pa radiral. Zaj sem pa spet v formi. Moram se pa iz srca zahvalit eni članici,ki mi je na privat pošti danes pomagala s prijaznimi besedami. Saj ona ve kdo je in naj javno napišem,da mi je dala z enim pismom nov zagon in voljo. Hvala.

 

Multivitamin

multivitamin

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

3. mar 2011 13:25

Pri nas ne hodimo vsak dan v trgovino, za določene stvari si naredim seznam (npr. kakav-LIdl, prašek TUš), pregledam tudi reklame, kje je določena stvar ceneje, in takrat ko grem v trgovino kupim malo več, oziroma za cel mesec. Po mleko gremo h kmetu, k sreči nekaj malenkosti pridelamo tudi doma, pa tudi jedi na žlico imamo radi, tu se pa tudi da kar precej prišparati.

Ja ugotavljam pa, da sem čedalje bolj redek obiskovalec trgovine.

Oh kje so tisti časi, ko je bil za malo denarja povn prtljažnik fasenge, danes je prazna tako denarnica, kot vrečka.

anitram1

Majdina  

član od: 27.9.2007

sporočila: 281

3. mar 2011 13:32

To,da varčujemo je že prav,a cene so podivjale.Ne vem kaj dela ta naša vlada.Na naš račun si trgovci in še marsikdo polni žepe.Ni jim mar za naše že podhranjene otroke in veliko bedo družin.Do kdaj.....??? Majdina

neznan uporabnik

3. mar 2011 13:39

Janis,da nisma midva soseda slučajno? Ker jaz mam tud tako malo štacuno v bloku spodaj - privat je. Pa avtobusna je poleg in zelo frekventno je tukaj nasploh. In ta trgovina je res super. Samo kaj,ko je 70 do 80 posto vse dražje. Krof 1 evro. Coca cola v plastenki 1,99, pivo laško pločevinka 1,43, mleko 1,98, meso da ne govorim. Testenin ni pod 3 evre za pol kile. Jogurti vsi okol 1 al več. 33dkg kruha korenina 1,88. kupil danes.

Ja pride ful drago. Paštete ma tam od 2 evra naprej za ono malo. Tak,da je res treba pazit. Radenska je 90 centov, pr veletrgovcu 52. Mislim, to je skor enkrat več.

 

Ma pa lokacijo pa laufa. Samo mi tam več ne kupujemo,razen kruha pa,če je res kaj ful nujno.

 

Multivitamin

multivitamin

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

3. mar 2011 13:45

Ne, pri nas ni nobenih blokov okrog. Bolj podeželje, bi lahko človek rekel Ni mi jasno, zakaj pol jamrajo ti, ki imajo male trgovinice, da propadajo zaradi trgovskih verig. Mislim, če obiraš folk 100 na uro, potem je logično, da ne boš imel toliko prometa (sploh če imaš spodoben promet, ni etično navijat cen). Saj ne rečem, da naj pod ceno prodajajo, ampak če bi bile ene zmerne cene, bi vsaj stari ljudje tukaj okrog, ki ne vozijo avta itd., po mojem raje tukaj kupovali, tako pa naročajo sorodnikom, da jim vozijo iz mesta. Ali pa dajo celo penzijo samo za kruh in jajca al kako JanisJoplin

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17785

3. mar 2011 14:00

JJ, ni povsod tako. Pri nas (na deželi) imamo eno običajno "vedno boljši" trgovino in eno malo, ji rečemo kar špajz, privatno. In ne morem reči, da bi bila (pa je med bloki, do one prve pa je treba malo iz naselja, pa še potem po klancu gor nosit domov) dražja. Sestra, ki bolj pozna razmere, pravi, da je v mali marsikaj precej ceneje, kaj pa tudi dražje. Meni se v takih situacijah smilijo tisti, ki nimajo lastnega prevoza in so vezani na take trgovine, če imaš avto, če nakupuješ premišljeno, če ne nasedaš marketinškim potezam in "kao fensi znamkam", si običajno lahko kupiš reči tam, kjer so cenejše, čeprav enako, ali celo bolj, kvalitetne. No, če živiš v Trenti je to težje kot, če živiš, recimo v okolici Šentjurja.

Se strinjam, da je hrana draga, preveč, sploh osnovna. Zanimiva pa je tema o vrtovih in tam pridelani zelenjavi. Opažam, da marsikdo nima zelenjavnega vrta ob hiši. Verjamem, da je marsikomu odveč, da ne zna, nima časa....... Ne vem, pri nas ga imamo od vedno in si ne znam predstavljati, da bi živela v hiši, okrog imela precej zemlje, peteršilj pa bi kupovala v trgovini.

rimljanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti