Vedno dražja hrana

neznan uporabnik

5. mar 2011 12:05

Ja pozejdon, samo,če enkrat,ko je pa preveč in trenutno je pa res toooooo much ne bomo povzdignili glasu pa tud ni okej. Ker ajde, dajmo, če že res moramo tolerirat male *****rije. Samo sedaj je pa res pršlo do in čez mejo. Pa ne netim jaz revolucije. Samo napišem, kaj se meni ne zdi okej. Pa ti sploh ne veš, da sem jaz bil izključen tu za dost manjšo besedo. Pa sem se lepo skuliral. Pol ti papride vse to lepo nazaj kaj barabini in barabinke delajo. Vsak dan. Ljudje nimamo skor kaj za jest pa se tu menimo kak bi se vun zvlekli oni pa filozofirajo ob kosilih in večerjah pa drinkecih za naš dnar. Mi pa lačni premišljamo al si bomo lahko kupli 3 kile krompirja pa kak ornk šnicl. Al pa kilo paprike sedaj. Pa kruh,mleko,jogurte itd. Samo oni tega ne štekajo. Terajo svoje naprej pa, ko vas jebe raja,če ste tak neumni,da nam nasedate. To je ŽAL njihovo razmišljanje. Naše pa,da nardimo temu konec enkrat.

 

Multivitamin

multivitamin

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

5. mar 2011 13:20

zzak1977 je napisal/a:

Sedaj ko pridemo domov ob šesti uri, če je vse po sreči, najbrž nikogar ne mika da bi šel z motiko na vrt?

Pa ravno takrat najbolj paše!

tulka

micogica  

član od: 29.12.2005

sporočila: 209

5. mar 2011 13:25

Če mi paše ali pa ne. Treba je.

micogica

JanisJoplin  

član od: 20.1.2011

sporočila: 1953

5. mar 2011 13:52

multivitamin je napisal/a:

Saj maš prav. Ampak kje za vraga naj si jaz v mb, v centru mesta kaj pridelam. Če pa so vse okol mene pozidali. 20 let nazaj bi še lahko,danes pa ne morem. Ker je okol mene sam beton in garažne hiše. Park je čez cesto. Samo ne morm si v mestnem parku vrta nardit. Ne bi šel rad za zapahe zarad tega. Čeravno bi raje sedel zarad nelegalno postavlenega vrta kot zarad česar,kar danes poslušam po tv, pa noben še ne sedi za zapahi.

 

Multivitamin

multivitamin
Ne vem kako je pri vas, ampak pri nas se da s kakšnim kmetom zmenit, da se vzame kos zemlje v najem. Sicer jo potem nimaš ravno pred blokom, ampak maš pa jo. JanisJoplin

neznan uporabnik

5. mar 2011 14:10

Draga JJ,saj vem. Ampak jaz sem trenutno na krpanju kartic,limitov itd. Ne morem si najet še njive. Pa avta nimam,orodja pa itd. Pa daj ti, kot jaz tebe razumem, razumi tudi mene, da ne morem. Komaj sem včer plačal net,da še lahko sploh pišem tu. Saj to bo minilo. Trenutno ne morem. Ono, o kdo bo koga kam pa sem jaz vedel že preden se je začelo. Žal, sem vedel pa upal,da ne bo do teh oslarij prišlo. Pa sem zarad dolgega jezika al ker sem preveč vedel tud lepo službo po elegantnem postopku zgubil. Saj je ta odpoved šla lepo zapakirana. Še čestitke mi si drznejo poslat vsako leto in vabila na razne dogodke.. Meni na pamet ne kapne,da bi šel tja. Saj jaz delam. Mam pač srečo,da mam 3 poklice. Tja,kjer sem delal pa se danes zlaga pa prelaga pa sem jaz vedel že 7 let nazaj. Kam se kaj vlaga in prelaga. Sem na to opozoril pa odletel.

 

Multivitamin

multivitamin

mizarka  

član od: 24.5.2006

sporočila: 988

5. mar 2011 17:13

Neor, ne vem , če ti razumeš, kaj pomeni, ko kmet reče, da se ne splača. Živim v delu, kjer je veliko kmetov in tudi sama sem s kmetije. Večino teh kmetov vse pridela samih , ampak samo zase.  Dejansko se jim ne splača pridelovati večjih količin,  razen če se specializirajo za določene stvari, za kar pa je potrebno veliko sredstev, izpolnjeni morajo biti določeni pogoji, odvisno pa je od same strukture kmetije.

Sama sem trdno prepričana, da je dolčen del sistema v neki dobi namerno želel kmeta spraviti na kolena, posledice pa se poznajo sedaj. Če samo pogledam recimo svojega brata, ki je ostal na kmetiji. Lotil se je posla, ki mu prinaša dober zaslužek, vendar mu za samo kmetijo ostane le toliko časa, da pridelajo kar potrebujejo zase.  Težko boš še našla mladega kmeta, ki bi garal in delal samo za to , ker ljubi svojo zemljo-kmetijo. Pri plačilu položnic nihče ne vpraša kje dobiš denar, le plačati jih moraš. Zaslužka pa pri majhnih kmetijah ni-takih pa je zelo veliko.

Sama se zelo trudim, da čim več pridelamo doma, čeprav je časovno kar težko.Sem pa ponosna vsakič ko odprem kakšen vložen fižolček, ali kaj podobnega.

Tudi v našem kraju, ti kmetje z veseljem odstopijo kos zemlje za njivo.

lp

mizarka(http://mizarka.moj-album.com/

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

5. mar 2011 23:06

Mizarka, saj veš, da če zdajle odpreva tole temo, se ne bo končala pol leta. Sem mestno dekle, moja starša pa sta prišla po vojni v mesto in si tukaj ustvarila družino. Stika z domom in svojimi starši nista nikoli prekinila, pomagala sta fizično in finančno. Veliko počitnic sem preživela na kmetih in še danes razumem ljudi, ki delajo z zemljo in vse njihove križe in težave, ki jih spremljajo. Ampak tudi kmečki ljudje so se spremenili oz. jih je v to prisilil čas. Družina, kamor se pogosto oglasim kadar sem v "naši" vasi, kupuje že narezan kruh. Kupuje mleko.Paradižnik. Da ne naštevam. V vasi ni niti ene krave več, ker se ne splača. Splača se traktor. Vsak član od štiričlanske družine ima avto, eden še motor.Ob sobotah popoldan glancajo ta pleh in ne utegnejo s traktorjem čez cesto narediti nekaj nekomu, ki ga nima. Saj jim ne zamerim. Imajo svoje razloge za to in jaz nikoli nikomur nočem biti sodnik. In niso oni edini, ki tako funkcionirajo, večina živi tako. Danes med mestom in vasjo ni skoraj nobene razlike več. Včasih, ko je bilo še vse ročno in z živino, so si ljudje še kako pomagali in trgatev je bila dogodek. Dandanašnji vsak pobere svoje in hajd domov. Saj razumem, da se je vse spremenilo. Samo, če se bo tako nadaljevalo, da se ne bo nikomur nič več splačalo, samo šinfanje ne bo obrodilo sadov. Prepozno bo, ko bo prišlo do situacije, ko bomo razmišljali, kako bi kupili, ker bo hrana tako draga. Naš aktualni kmetijski minister ima glavo na pravem mestu in upam, da bo kaj naredil. Boli, ko za denar ni nikogar, ki bi ti pokosil travo, ker se ne splača zakurblati traktorja. In da ne dolgovezim. Lansko leto, ko je bilo slabo leto, se ne spomnim, a je bila suša, me je kmet, ki me je nekajkrat zavrnil, ko sem moledovala, naj mi pokosi travo, pa ni hotel slišati, prosil, če letos lahko pokosi. Seveda sem ga zavrnila. Star je pregovor, da je po toči zvoniti prepozno.

Upam, da s svojim pisanjem nisem prizadela vseh tistih, ki trdo delajo leto in dan. Tega namena vsekakor nisem imela. Bolj sem izhajala iz svoje zgodbe.

 

naor

nejčica  

član od: 6.1.2010

sporočila: 174

5. mar 2011 23:52

Res je, zelo hudi časi so!Država nam res ne prizanese na nobenem področju!Mi osebno lahko privarčujemo pri hrani!Veliko dela, truda in energije vložimo v to!(tudi moj delavnik marsikakšen dan presega 8ur dnevno,žal tudi 12 ur na dan sobote in nedelje)! Mi osebno ne moremo privarčevati pri avtomobilu, moj najbljižji javni prevoz je oddaljen 3km stran! (strošek avtomobila, če porazdelim na mesec je c.c.a 160 e) seveda je bilo treba tudi avto kupit! Ko človek misli,da mu država ponudi kako olajšavo (naprimer 2 otrok v vrtcu zastonj) se zgodi: za prvega otroka plačujem 200e za drugega otročka ne bom dobila vrtca vsaj še dve jeseni ne tako,da sem ga primorana dati v privat varstvo ,ki znaša 240e!Pa če tole lepo seštejem 160,200,240!Sem po domače povedano v pi..!Pa kaj naj ,pustim službo?Morda!Sosedje živijo s petimi otroci samo od socialne podpore!Gradijo hišo se vozijo v novem avtomobilu in z lcd tv!Ja to je naša ljuba država delavnega človeka,kmeta... zatret ga dobesedno spravit na rob preživetja!O čisto sem skrenila!(Človek se mora včasih spovedat) Mislim,da si vsak pomaga po svojih najboljših močeh!Z akcijo iz marketa z doma pridelano hrano kupljeno na črno pri bližnjem kmetu.... MORDA pa bi tu padel še kak nasvet kako varčevat ne samo pri hrani lahko tudi kje drugje! Naor: mogoče nisi prav razumela glede coca-cole!Moj otrok pri 2 leti pije domače sokove (jabolčni,gosti,višnjev,bezgov,...redko kdaj je na mizi kupljen sok!Želela sem povedat,da kljub temu .da veliko pridelamo doma in racionalno kupujemo!Si tudi privoščimo kak presežek! VESELO V NOV DAN! nejčica

nejčica  

član od: 6.1.2010

sporočila: 174

5. mar 2011 23:57

naor: med mojim pisanjem je prispel tvoj članek! ODLIČNO povedano!Točno to se dogaja v naši okolici! Še enkrat bravo!Povzela si moje misli! nejčica

acerin  

član od: 6.3.2011

sporočila: 9

6. mar 2011 21:13

Pozdravljeni, na blog Preprostost dobivam obisk z vašega fourma, pa sem se prijavil. Me veseli, da projekt 1 € na dan spodbuja vašo razpravo na temo "Vedno dražja hrana". Resnica je, da je hrana vedno dražja. Eden od razlogov je po mojem ta, da smo se pustili narediti odvisne od proizvajalcev in prdelovalcev hrane. In tu lahko vsak posameznik s svojo pripravljenostjo za drugačne poti lahko kaj naredi. Zavzemam se za koncept prostovoljne preprostosti, kar pomeni, da vsakdo išče svojo pot v bolj preproste izbire. S porjektovm nisem želel nikoga siliti v nič, pač pa seem želel spodbuditi sebe in (glede na to, da pišem blog) z zgledom še koga k bolj premišljenemu odnosu do hrane. Ob projektu sem se veliko naučil in prišel do zanimivih spoznanj, ki jih najdete tule: http://www.edusatis.si/preprostost/1-e-na-dan-danes- Sam pravim, da vsakdo, v vsaki situaciji lahko naredi nekaj za svojo pot v smeri "bolj preprostih izbir", ki so velikokrat tudi bolj zdrave. Menim, da vsakdo lahko naredi razmislek vsakodnevnih izbirah v različnih življenjskih situacijah malo se malo drugače odloča. Verjamem tudi v bolj osveščenega potrošnika, ki bo nakupoval s premislekom (tu nimam v mislih samo hrane) in osveščeno odločal ter s tem vplival tudi na industrijo. Vse dobro vam želim. Aha še to: Če ste pripravljeni v vašem kraju organizirati predavanje na temo "1 € na dan - zakaj, kako in spoznanja", sem pripravljen priti brezplačno. Tudi za to, da se razbijejo tabuji. Predavanje je dobrodelne narave - prostovoljni prispevki za projekt "Obrok riža na dan - vsak dan." Vi zrihtate prostor in ljudi, jaz vse ostalo Aleš Čerin Sporočilo je spremenil(a) acerin dne 06. 2011 21:14

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti