Vedno dražja hrana

Mayisa.  

član od: 21.2.2010

sporočila: 253

tema odprta - 3. mar 2011 8:45 | ogledi: 13.070 | odgovori: 195

Ne vem, če že podobna tema obstaja, ampak sem tako besna , da moram v tem trenutku napisati o tej naših previsokih cenah v trgovinah z živili.

Grem v trgovino, kupim nujna živila, izbiram med akcijami, popusti, s kartico trgovine, a izpod 30 € ne gre več ...pa le ena samcata uboga nakupovalna vrečka. Če kuhaš kosilo skoraj vsaki dan, je pač tako, da vedno nekaj zmanjka in je treba v trgovino ...tam pa vedno bolj drago.

Kako nakupujete vi, koliko povprečno porabite za živila na teden, mesec? Kako se lahko privarčuje kakšen evro pri nakupovanju hrane?

Mayisa

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

3. mar 2011 8:46

Tako da greš v trgovino sit.  :)

Commis débarrasseur

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

3. mar 2011 9:01

Mayisa. je napisal/a:
Kako se lahko privarčuje kakšen evro pri nakupovanju hrane?

Mayisa

Tako, da se načrtuje (vsaj približno) jedilnik za ves teden, da se ne nakupuje impulzivno in brez premisleka vsak dan (potem pa doma ugotoviš, da imaš itak še v hladilniku dovolj hane za tri dni), da kupuješ živila v večjih pakiranjih ... pa tudi tako, da se pred odhodom v trgovino prepričaš, kaj sploh imaš doma - večinoma se takrat ugotovi, da tisti dan pravzaprav sploh ne bo treba zapravljati (vsaj pri meni je tako). Prav pride tudi "tedenski" ali "mesečni" seznam za nakup stvari, ki jih lahko kupiš na zalogo (moka, testenine, krompir, olje, kava ...), kruh lahko pečeš doma in precej prihraniš, sveže sadje in zelenjavo pa kupuješ sproti, dovolj je vsak drugi dan.

Sama ugotavljam, da je zelo koristno, če - recimo golaž - skuham v večjih količinah in porcije shranim v zamrzovalniku. Ker je to "baza" nekega kosila, mi tisti dan pravzaprav ni treba v trgovino po tistih nekaj dkg mesa za eno kosilo (in bi poleg mesa zagotovo privlekla domov še vsaj pet drugih, nenačrtovanih artiklov) ...

Seveda pa je tudi lastni vrt zelo velika ugodnost, zato bi svetovala vsakomur, ki ima možnost obdelati svoj košček zemlje, da se tega loti. Poleg veselja ob opazovanju rasti svoje zelenjave, je bolj zdrava in predvsem skoraj "zastonj" zelenjava velik dejavnik, ko želimo prihraniti pri nakupu hrane.

Mojca

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15820

3. mar 2011 9:32

zzak1977 je napisal/a:

Tako da greš v trgovino sit.  :)



Commis débarrasseur

 

To je prvo zlato pravilo, drugo pa od mameF, da greš v trgovino s seznamom, narejenim na podlagi potreb družine in načrtovanega jedilnika.

Pri nas se natančno ve, kaj kdo je za zajtrk in že dolgo ne kupujem več tistega, kar ni šlo "v promet". Torej posledično manj mečemo proč.

 

Se pa zdaj splača pogledat ponudbe posameznih živil. Jaz sem že zdavnaj izločila trgovine enega naših večjih trgovcev, ker ko sem primerjala nakup pri njem in kje drugje, se je na računu pokazala precejšnja razlika. Natanko vem, kaj kupujem v kateri trgovini, in včeraj sem bila ob nakupu spet prijetno presenečena, kako malo sem plačala za polno torbo (ne vrečko). In to za dobre stavri, ne kak klump ali ceneno robo.

Hrana se res draži in pri štiri članski družini je smotrno malo preračuant zadeve. Sama sicer nikdar ne kuham "na zalogo" ali za v zamrzovalnik, nam to nekako "ne sede", a imam v zamrzovalniku vedno meso, da po potrebi skuham zjutraj, preden grem od doma, ali pa po prihodu domov in imamo pozno kosilo.

 

Se je pa izkazalo, da je pametno imeti zaloge določenih živil doma, ker potem greš res bolj poredko v trgovino. Saj vemo, kako je: greš le po moko, mleko in maslo, privlečeš pa še pršut, pašteto (ki je itak nihče ne je...), testenine (in imaš doma že trojne nenačete zavitke špagetov...), tri konzerve pepsi kole (ker pozabiš, da sta dve polni teklenici še doma ...) in tako dalje.

 

En moj  "prehrambeni" nakup na 14 dni do tri tedne se giblje nekje med 70 in 100 evri, odvisno koliko mesa nakupim za zalogo, med tednom pa potem morda še dva krat po 15 do 20 evrov za kakšne malenkosti (sveže žemlje ali kruh, pijača, zelenjava). Na 14 dni pa imam potem še en nakup v enem "nizkocenovniku" za okoli 30 do 40 evrov.

 

Mamamia

 

mamamia

banana130  

član od: 22.12.2009

sporočila: 228

3. mar 2011 9:40

Pri hrani privarčujem tako, da hodim v trgovino le enkrat na teden. Če slučajno kaj pozabim, če ni prav nujno počaka do naslednjega tedna, drugače grem strogo iskat samo tisto stvar. Pred leti sem hodila v nabavo večkrat na teden, zapravila ogromno denarja in vedno kaj pozabila.

Zelenjavo si pridelamo doma. Čez poletje pridno polnim skrinjo in ulagam, tako da pozimi kupim zelo zelo malo zelenjave.

Tudi jaz kot je napisala mamaF jedi shuham v večjih količinah, s tem se privarčuje tudi pri energiji.

Na splošno sem proti proti pretirani potrošnji. Sočustvujem pa z ljudmi, ki imajo zelo majhne dohodke in gredo težko skozi mesec. Na vasi si človek še nekako pomaga, v mestu pa je težje.

banana130

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

3. mar 2011 9:42

se mi zdi da če ne kupuješ brezvezne hrane, ki nima drugega pomena kot crkljanje, veliko prihraniš. recimo kupiš navadne ovsene kosmiče namesto nekih hrustljavih, s čokolado, banano ipd, ki stanejo skoraj desetkrat več.. to je bil le en primer..potem so tu še neke narezane salame, pršuti, delikatesa.. ali pa če kupiš celo kilo edamca za 5 €. potem pijače. enostavno doma piješ čaj iz poleti nabrane in posušene mete.

pa zdaj se to sliši ko da si moraš pa vse od ust trgati. pa ni res. marsikdaj so enostavne "plain and simple" stvari najbolj dobre! meni najljubši so skuhani ovseni kosmiči z medom..

 

pri skoraj vseh stvareh se da kaj prihranit. meni je najtežje pri sveži zelenjavi in sadju. jabolka že kupimo za ozimnico, pa tudi radič smo imeli skoraj do februarja še.. jaz navadno ko grem po sadje, pogledam kaj je sezonsko in ceneje. sredi zime ne kupujem jagod. oz jih zelo redko.. namesto čokolade ;)


mislim, da če se zadržiš tu in tam in nisi tako razvajen glede hrane, kar gre!

Sporočilo je spremenil(a) bannanna dne 03. 2011 09:44

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

3. mar 2011 9:45

V nakupe grem enkrat tedensko, včasih tudi na 10 dni. Na hladilniku je listek, kjer se piše seznam stvari, ki so zmanjkale. Jedilnikov pa v naprej ne načtrujem.

Svinjsko in goveje meso kupujem pri lokalnem mesarju, piščančje v perutnini PP. Mesa imam v skrinji za cca slab mesec. Se mi zdi meso sploh piščančje v perutnini cenejše, pa še bolj sveže.

Zelenjavo v lokalni "sadje in zelenjava" trgovini. Če se le da, času primerno sadje in zelenjavo. Torej ne jagod sred januarja.

Ostalo hrano pa v marketih.

Od alkohola kupujemo poleti pivo, čez celo leto pa vino - domačega pri kmetu. Brezalkoholne pijače kupim redko, kak liter soka nam zdrži en teden brez problema. Ne kupujemo mehurčkov, žganih pijač.

Nona ima na srečo vrt, tako da poleti dosti prišparamo na zelenjavi in tudi sadju. Na račun njenega vrta imamo pozimi krompir in jabolka.

Kruh pečemo doma, za zajtrk ne kupujemo sem ter tja žemljic, kajzerc, makovk, sirovih štručk.

Nikoli ne skačem v trgovino, ker mi nekaj zmanjka ravno med kuhanjem kosila. Tega skakanja v trgovino ne maram. Pač tisti dan skuham nekaj drugega.

Ne kupujemo stvari, ki ne gredo v promet. Če vidim, da se ne poje, naslednjič ne kupim. (to so razni sadni jogurti, pripravljeni pudingi, zelenjavni namazi, paštete, ipd..)

Največ zapravimo za morsko hrano, ribe, škampe, lignje, je takoj 10 evrov na kilo.

Vilma

bannanna  

član od: 25.5.2006

sporočila: 5457

3. mar 2011 9:54

pa res.. tudi pri kruhu se da. kila moke kvas je dosti poceni.. pa tudi pri moki se da: iz kakega mlina po žakljih

www.mojalbum.com/naredilaana

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

3. mar 2011 10:00

Aja, veliko denarja se zapravi tudi za slane in sladke prigrizke. Čips, smoki, palčke, bonbončki, čokoladke, oreščki. Tu nam gre slabše, sploh pri oreščkih. Pistacije, makadamia, indijski orešči, kikiriki so skoraj vedno doma  

Pa kakšne rozine oblite s čokolado - temu se tudi težko upremo.

Vilma

Lizzie  

član od: 26.2.2009

sporočila: 504

3. mar 2011 10:12

Tudi jaz hodm 1x na teden v trgovino, med tednom si na listek pišem česa je zmanjkalo in kaj moram kupiti. Si sploh ne predstavljam da bi hodila vsak dan po kaj v trgovino, že enkrat na teden mi je muka...

Lizzie

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

3. mar 2011 10:16

Vidim, da vas gre veliko v trgovino enkrat na teden, jaz pa ravno obratno. Ko smo delali špeže( za katere več ni denarja, ker nimam v kosu za dat 100-150e,..pol pa itk spet kaj zmanjka, ker to ni dovolj za cel mesec,..) smo dosti več porabli kot sedaj, ko grem vsak dan sproti v trgovino. Vsak dan grem v trgovino po kruh, dva jogurta za otroka, piškote, če zmanjkajo, za tisti dan ali dva sadje in kar bom kuhala za kosilo. Včasih kruh ostane od prejšnjega dne in še tega ne kupim. Mislim, da zelo malo zapravim , pa kljub temu, da imamo polno rit vsega in nam čisto nič ne manjka,.. Katarina K http://katarinaktorteprisalmoneli.blogspot.com/ http://katarinak.moj-album.com/

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti