7. feb 2011 13:51
Elaphus, saj vem, da ima ezoj raje macke kot ptice. Za hip sem tudi pomislila, da z njegovim studentskim penzjonom
bolj tezko vzdrzuje macke, pa je pomislil na naravno selekcijo, s katero bi prisparal kak centezim
. Ampak ker sem dober clovek
sem vseeno prilepila link, morda komu pride prav.Zakaj so se mu zamerile jerebike, pa ne vem
Pa se za katjushko:
Jaz osebno imam raje ptice kot macke, zato imam ob hisi tudi bodiko ali bozje drevce. Glede tal ni posebno obcutljiva, vendar bolje uspeva v rahlo vlaznih tleh in na popoldanskem soncu. Tako da ce zivis v krajih kjer je zelo vroce, poskrbi vsaj za delno senco. V senci bo sicer tudi uspevala vendar bo jagod bolj malo.Te so strupene, to je dobro vedeti, sploh ce so pri hisi majhni otroci.
Najbolje je, da kupis rastlino od novembra naprej, v casu ko ima jagode, tako bos zagotovo vedela, da si kupila zensko rastlino. Se je ze zgodilo-in ne le enkrat-,da je nekdo kupil drevesce poleti in potem zaman cakal jagode, ker so mu prodali mosko rastlino. Sicer obstajajo tudi enodomne, ampak ziher je ziher.
Raste zelo pocasi, primerna je kot posodovka, nemalokrat jo vidimo kot cudovito zivo mejo ali oblikovano kot drevesce. Bolezni skoraj nima, obcutljiva je na spomladansko suso.
Od skodljivcev jo velikokrat napade volnata us in kapar, ki pa ga z lahkoto opazis na spodnji strani listov.Ce ne ukrepas pravocasno, rastlina zelo hitro propade.
Na nasem koncu je prav bodika (poleg kamelije) ena najbolj priljubljenih posodovk.
lp lučka