28. jan 2011 13:44
Jaz jih naredim takole: eno jajce stepem, dodam mleko,moko in malo sladke smetane ali tudi kisle. vse fino zmešam pustim počivat in zakuham kar v obaro, ali tudi v fižolovo juho. So zelo dobri in dober tek. TUMAAVGUST
28. jan 2011 13:44
Jaz jih naredim takole: eno jajce stepem, dodam mleko,moko in malo sladke smetane ali tudi kisle. vse fino zmešam pustim počivat in zakuham kar v obaro, ali tudi v fižolovo juho. So zelo dobri in dober tek. TUMAAVGUST
28. jan 2011 23:06
Jaz delam po tem receptu:http://www.kulinarika.net/recepti/3982/juhe-in-zakuhe/j in so odlični.
kalcicl
28. jan 2011 23:38
Temu se pri nas reče žličnki in je to tudi samostojna jed z ocvirki. Nekoč so bili baje ena od osnovnih jedi gozdnih delavcev, ki so v gozdu ostajali po cel teden - kuhanje oglja in tako. So pa originalni samo iz moke vode in soli.
Sergej
30. jan 2011 14:02
Očitno pri vas SergejC govorite povsem knjižno slovenščino......BTW, kje točno je to ?? Drugača pa , vaseršpacli zabeljeni z ocvirki ali še bolje z precvrto prekajeno slanino so višek gurmanskih užitkov, za kdaj, se ve. hedonistneznan uporabnik
30. jan 2011 16:24
Pri nas tudi tele vaseršpoclne v ajmoht zakuhamo. So nam zdrobovi žličniki prenežni za v obaro (sto ljudi sto čudi).
Tele vaseršpoclne delam iz moke, soli in vode, nekaj kaplic olja morda. Nobenih mlekov in jajčkotov![]()
Kadar me prime, fliknem v maso majaron, šetraj, peteršilj....
Dostikrat jih skuham za malico ali večerjo, zabelim s prepraženimi drobtinami; poleg tega paše skleda solate.
Če solate ni, pa malo več putrčka v drobtine, pa je. Če putrčka ni, pa margarina. Če še margarine ni, potem olje. Če še tega ni, pa mast brez drobtin.
(tudi če "ničesar ni doma", lačni ne bomo nikdar KVAK
)
japaja
30. jan 2011 16:49
| berny je napisal/a: |
| Ja z ocvirki so vodni žličniki super samo takih ne morem dat v obaro. |
V razne mineštre in juhe dam večkrat zasukanco - poznaš? Jajce zamešaš v 'preveč' moke in potem svaljkaš med dlanmi, dokler ne razpade v primeren drobir. To lahko zakuhaš tudi na mleku.
Sergej
30. jan 2011 17:07
Ja, v mleku so super :) A ni to potem že "močnk"?
barbara9
30. jan 2011 17:31
Verjetno. Besedo močnik pri nas ne poznamo / uporabljamo. Poznamo zasukanco kot zakuho in potem je ta na juhi ali na mleku. Oziroma v juhi ali v mleku.
Sergej
30. jan 2011 18:19
Si mi naredil take skomine, da sem ga šla skuhat :)
barbara9
31. jan 2011 22:07
| barbara9 je napisal/a: |
Si mi naredil take skomine, da sem ga šla skuhat :)
|
Mmmmm, mlečni močnik, še boljši z marelicami kot sam.
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Ameriška jabolčna pita (American apple pie )

Kruhove kroglice