Amc posoda

petkica  

član od: 15.12.2006

sporočila: 744

31. jul 2010 20:20

Tega pohanja ne razumem, še vedela nisem, da se v AMCju to da. Je pa res, da knjige niti pogledala nisem. Jaz nikdar v to posodo ne dam maščobe, vsaj na začetku ne, odkar sem enkrat čebulo skurila, ko sem ji dodala košček masla in to kljub temu, da je bila pokrovka gor. Mogoče je pa tisto olje krivo?

JANA V  

član od: 29.11.2009

sporočila: 23

31. jul 2010 20:36

Spoštovane kuharice, tudi jaz imam AMC posodo že 20. let. No zdaj pa vidim da se problemi in vprašanja pojavljajo tudi drugje ne smao pri meni. To posodo smo vsi kupovali na predstavitvah, kjer pa nismo dobili dovolj vseh informacij. Meni sta se oba SQ kar kmalu pokvarila, nisem jih poravilno sestavila po čiščenju in po 2o. letih so tudi tesnila nekako izrabljena, tako da mi ne tesnita. Nedolgo tega sem po naklučju pršla v stik z gospo, ki se mi je sama predstavila, da je svetovalka pri AMC in je bila pripravljena, da mi oba pokrova da v popravilo - možna je tudi menjava staro za novo - z doplačilom. No gospa mi je omenila, da obstajajo tudi tečaji kuhanja za uporabnike te posode, ki pa se bo nadaljeval jeseni, verjetno samo v Ljubljani, pravi pa da je priporočljivo, kljub temu da imamo to posodo že nekaj let, da se udeležimo tečajev in novih predstavitev. Lep pozdrav JANA V

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

31. jul 2010 22:15

Ja, tečaje je tudi meni prodajalka omenjala, mi tudi obljubljala, da dobim vavčer za tak tečaj, pa nisem nikoli dočakala. Tudi nisem bila tečna in ji sitnarila zanj.

 

Jaz imam amc posodo rada, jo je že moja mama imela, ampak priznam, da smo v njej večinoma kuhali "klasično".

tjas

sivakoba  

član od: 29.7.2010

sporočila: 20

4. avg 2010 17:16

Pozdravljene-i...zadovoljna sem, da se je tema "prijela" in hvala za odgovore. Medtem sem skuhala že kar nekaj jedi, med drugim tudi klasično polento. Ker kar ne morem verjeti v hitrost kuhanja in podaljšam za kakšno minutko, zaenkrat še skoraj vse prekuham. Ampak se bom že navadila. Očitno imam srečo s sedanjo svetovalko, ker mi je na ponovnem obisku dala kar nekaj nasvetov. S polento gre tako: V vrelo vodo zakuhaš polento in TAKOJ pokriješ s SQ, sicer se ne zapre, ker je premalo pare. Problem je pa, da nisem ulovila pravilnega razmeja med količino vode in gresom in je bila polenta nekam mehka. Pri običajni kuhi ti veliko izpari med mešanjem tu je pa ostala ista gostota kot ko sem jo zamešala. Torej naslednjič bom naredila bolj trdo. Koliko lahko napolnimo posodo? Če je tekočina (juha in podobno) jo lahko napolnimo v višini ročajev, ostale stvari, ki jih kuhamo brez vode lahko napolnimo do vrha. Pri juhi, mlečnih jedeh in fižolu ne smemo nikoli izpihovati zraka skozi ventil, ker nam jih zapacka(potreben servis ali celo nova pokrovka). Ko sem že omenila fižol. Delala sem cigansko solato za ozimnico in običajno sem pol dneva kuhala fižol, sedaj sem ga pa le namočila in skuhala v AMC v parih minutah brez vode. Božanski okus. Juha- tako je dobra, da ni za verjet. Uporabim za tretino manj mesa in zelenjave kot pri klasičnem kuhanju. Kuham 20 minut. Ko se pokrovka ohladi odprem in jo pol litra odvzamem ter na novo zalijem ter zaprem in kuham še pet minut. Tako jo imamo dovolj kljub manjšem loncu. Skratka, nad AMC-jem sem navdušena. Škoda je le, da sem ga kar nekaj let imela na podstrešju, ker kakor vas je že nekaj povedalo; svetovalec, ko mi ga je enkrat prodal kar ni več imel časa za ukvarjanje z menoj, tudi za obljubljene kuharske tečaje nisem izvedela. Menda, da bodo ponovno v jeseni. Če kaj izvem sporočim. Medtem pa sporočajte o vaši kuhariji. Lp.

sivakoba  

član od: 29.7.2010

sporočila: 20

4. avg 2010 17:30

Tjas, odgovor še tebi glede golaža. Sicer ne vem kako delate ostali vendar meni je svetovalka rekla, ko sem prvič skoraj prismodila, ker imamo pač rajši malo gostejši golaž, da če že dodajaš v njega moko, najprej popražiš meso in čebulo, dodaš začimbe in zaliješ, kolikor tekočine potrebuješ. Kuhaš tretino običajnega časa. Če ga torej običajno kuhaš eno uro ga s SQ 20 minut. Ko odpreš zgostiš z moko in ponovno zapreš in kuhaš še masimalno 3 minute, sicer se ti moka rada prime. Če pa se ti že kdaj kaj prismodi tudi ni velike katastrofe, ker se okusi pač ne mešajo. Enostavno samo obrneš posodo in streseš iz nje v dugo posodo. Kar se drži dna pa zavrzeš. Sem namerno poskusila z rižem in res ni imel okusa po zažganem. Le pomešati ne smeš preden streseš ven. Lp.

janja512  

član od: 9.2.2003

sporočila: 282

4. avg 2010 19:07

Oh, AMC, odkar jo imam (poročno darilo), ne znam več kuhat klasično Jaz s SQ kuham praktično vse, klasično belo primorsko polento, riž, juho, golaž, ma ni da ni. Edino testenine kuham še vedno navadno, ker mi je lažje, pa tudi skuhajo se itak hitro. Ne uporabljam maščobe sploh, golaž kuham, kot je sivakoba omenila zgoraj, le da jaz ne uporabljam SQ-ja potem, ko dodam moko. Za juho porabim vsaj pol mesa manj kot pri klasični kuhi (prvič, ko sem kuhala juho s SQ, sem dala klasične količine in skuhala koncentrat ). Nikoli ne izpihujem zraka skozi ventil, ker potem juha ostane motna (po navodilih svetovalke in kuharja na tečaju). S fižolom in ostalimi stročnicami nimam težav. Mlečni riž sem skuhala enkrat, pa se mi je mleko spenilo (ali pa sem poskusila izpihati zrak - ne spomnem se več) in od takrat ga kuham klasično. Na tem tečaju kuhanja sem pa bila in sem dobila ogromno napotkov o postopku in času kuhanja (kako recimo skuhati ričet, vsako stvar posebej, brez namakanja ješprena in fižola). Jaz sem postala prava AMC-navdušenka! In ko bom velika (in bogata), bi si rada omislila še Evrazio (nekaj med klasično AMC kozico in vokom) ter atmosfero.

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

4. avg 2010 19:12

Uh, evrazija, ja, to sem si ogledovala in cedila sline... to bi pa tudi jaz imela.

tjas

tjas  

član od: 15.4.2003

sporočila: 2437

5. avg 2010 16:10

Nima veze s kuhanjem v AMC posodi, paše pa med prigode o kozicah ... mojo mamo je danes dopoldne po parkingu pod njenim blokom nagovarjal "en temen z velikim beemvejem". Menda so imeli v bližnjem hotelu promocijo AMC, pa mu je ostal en komplet . Mu je šef rekel, naj ga kar šenka kakim revežem al pa penzioneru, ki si jih ne more privoščiti .

Je kar odprl prtljažnik od maminega avtomobila in ji zložil škatle s posodo not, čeprav mu je vztrajno ponavljala, da ona tega noče. Potem pa je začel (valda) "nažigat", da naj mu moja mama da en procent od vrednosti tistega kompleta. Ta en procent bi po njegovih izračunih znesel 300 evrov.

Moja mama mu je tiste njegove komplete napokala nazaj v njegov beemve, je bila pa prav pošteno zgrožena, kaj vse si ne spomnejo lopovi. Še dobro, da je bolj jezne sorte  ženska, tokrat ji je prav prišlo.

tjas

sivakoba  

član od: 29.7.2010

sporočila: 20

7. avg 2010 10:30

.....sorodnica je pa kupila takšne kozice, ki so v bistvu ponaredek AMC. Prišla je na ceno 180 eur, kar navsezadnje niti ni veliko za cel komplet, pa še na indukciji jih lahko uporablja. Seveda tu ni SQ, ampak posodila sem ji mojega in posode lepo zapira. Seveda je predstavnica AMC-ja rekla, da je takšno početje nevarno...da je nekomu razneslo lonec in itd....Po moje le govorjenje na svoj mlin. Vsak se pač sam odloči. Meni za kvaliteto ni škoda denarja, saj bom lonce uporabljala do konca življenja in potem ena plača kolikor daš zanjo ni tako velik strošek...navsezadnje jo zapraviš tudi če si en teden na dopustu. Sicer sem pa danes skuhala ješprenko. Zvečer sem dala močit ješprenj. Danes sem v hladni posodi prepražila zelenjavo, dodala prekajeno meso in ješprenj, zalila in kuhala 15 minut na turbo, ugasnila plin in sedaj čaka zaprto do kosila. To me pa še vseeno zanima....v začetku sem naprimer čebulo za golaž ali zelenjavo za mineštro začela pražit v vroči posodi, pa mi je takoj postalo črno. Nato sem delala po starem in prepražila na maščobi. Sedaj sem pričela pražit v hladni posodi brez dodajanja mačobe, le pikico vode. To se mi zdi najbolj uspešno. Kako naredite to ostali??? Imejte se lepo. sivakoba

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

7. avg 2010 11:13

sivakoba je napisal/a:
Pozdravljeni....Sem začetnik v kuhanju z AMC posodo.  Za začetek me zanima kako skuhaš klasično polento, ki sem jo običajno kuhala okrog 40 minut. sivakoba

 

 

Za polento je škoda uporabljat sequkvik. Če upoštevaš ogrevanje in ohlajanje je enako hitro skuhana pod klasično pokrovko:

- zavrem vodo

- stresem vanjo potrebno količino koruznega zdroba in mešam dokler se ne  zgosti. Gretje na minimum, da ne šprica.

- posolim in še enkrat dobro premešam (v vodo solim le, če je res nujno)

- pokrijem, ugasnem plin ali odstavim iz el. plošče in pustim pol ure. Medtem niti enkrat ne odprem posode in niti enkrat več ne pomešam. Polenta se v AMC, če ni več na gretju, ne prižge.

- odprem, zabelim in serviram. Če polente ne servirate takoj, je treba posodo pustiti rahlo odkrito, sicer se ob robu in na vrhu nabere voda, in polenta dobi  zoprno sladkast priokus (vsaj zame).

Dostikrat pa zabelo, najraje ocvirke,  dam že v vrelo vodo, da se lepo enakomerno porazdeli po vsej polenti.

 

 

 

 

 

Cila

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti