Koliko brisač?

angela33  

član od: 28.2.2008

sporočila: 71

20. jan 2010 18:46

Ob branju te teme, sem se začela spraševati, kako sem sploh preživela štirinajstdnevni treking v Nepalu. Ob vsej minimalni opremi, ki sem jo vzela, je bila le ena mala brisačka. In jupi, preživela sem enkratne in nepozabne dni in se vrnila zdrava. Bolj kot sveže brisače, pa sem pogrešala kakšen tuš ali banjo, namesto tega pa nas je pod imenom "hot shower" čakal lonec (približno štiri litre) tople vode in lesena baraka, pa še to ne vsak dan. Ja, to je bil res ekstrem v nasprotno smer, od v tej temi opisane prakse. angela33

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

20. jan 2010 19:39

čestitke za filmski izbor Vendelina jr.

zaja  

član od: 7.12.2009

sporočila: 207

20. jan 2010 21:09

Naš standart je tak ,da nam marsikaj dovoljuje.Znajt se moraš po svoje ,oziroma kaj ti situacija prinese,pač vsak pove kaj misli.Osem strani je tudi zanimivih,če pa perje ne leti pa ne pomeni,da ni nič pametnih odgovorov. zaja

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

20. jan 2010 22:44

A je kdo pomislil, da prepogosto tuširanje škodi naši koži? Pa pri tem porabimo precej vode.

Ne rečem zdaj, ne se umivati, ampak ... a se dejansko toliko potite, da rabite tako pogosto tuširanje? Včasih je dovolj se umiti po intimnih mestih (oziroma to je vsakodnevna rutina), pa pod pazduho, ostalemu telesu se pa splača kdaj prizanesti. No, kdo je toliko ekološki?

 

Vrgla sem veliko kost za glodanje, zdaj me pa linčajte.

 

Atina

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

20. jan 2010 23:24

Atina, bom jaz začela in za zgoraj opisano imam samo 1 besedo: !

Ja, mi se tuširamo vsaj 1x na dan, če nič posebnega ne delamo. Če gremo v telovadnico ali delamo na vrtu ali okrog hiše, večkrat na dan. Sploh si ne predstavljam it v posteljo, ne da bi se stuširala. In ja, pri nas imava 2 veliki brisači za celo telo in ne diskriminiramo zgornji/spodnji del ali umazani (beri spodnji del) in čisti (beri zgornji del). Za brisače nikoli nismo vedeli čigava je, moja, moževa, sinova(ko je še živel z nama in je bila samo 1 kopalnica v stanovanju) itd. Razen za goste, tisti imajo čisto svoj set brisač, drugačnih barv.

Poleg velikih brisač za tuširanje imamo še dve pri umivalnikih (ja, vsak ima svojo pipo in umivalnik), potem je še posebej WC, tisti, ki ga uporabljajo obiskarji, da jim ni treba v najino kopalnico.

Menjavam jih na 2 do 3 dni, saj niso umazane, le mokre. Pred tušem imam  preprogo, ki je ravno tako iz frotirja in jo perem vsakokrat, ko perem brisače. Posteljnino perem vsakih 7 do 10 dni, razen kadar ima kdo vročino, takrat dnevno. Perem na 35 stopinj in hitrem programu s 5 spiranji, sušim v sušilcu. Oba stroja sta Švedske Asko firme in sta super varčna. Obešanje cunj na dvorišču je, havlabogu, prepovedano.

 

Prepogosto tuširanje škodi predvsem tvoji okolici! Ne vem, če si dovolj stara da bi vedela, kako je bilo v avtobusih mestnega prometa v Ljubljani v tistih daljnih časih....

Je pa res, da če se navadiš, samega sebe verjetno ne duhaš. Jaz namreč svojega parfuma ne vonjam, vsake toliko časa se pa najde kdo, ki me vpraša, kakšen parfum imam, ker tako lepo diši.

 

 

Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 20. 2010 23:29

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

21. jan 2010 0:14

Atina je napisal/a:

... a se dejansko toliko potite, da rabite tako pogosto tuširanje?

Včasih je dovolj se umiti po intimnih mestih (oziroma to je vsakodnevna rutina), pa pod pazduho, ostalemu telesu se pa splača kdaj prizanesti. No, kdo je toliko ekološki?

Atina

No, pa začnimo z intimnostmi (da ne bom samo "pametovala in napadala")

Jaz sem taka. Pozimi se praviloma ne tuširam dvakrat dnevno - enkrat dnevno - zvečer tuš, zjutraj umivanje kot si ga opisala. Kožo po vsem telesu imam namreč že itak suho kot pergament (in brez mazanja z raznimi losioni za telo po tuširanju ne zdržim - še najbolj mi sede navadna Nivea, mešana z olivnim oljem), ne opravljam nobenega takega poklica, da bi  se umazala, spotila in zato rabila večkrat dnevno umiti celo telo, pa tudi na vrtu ne delam. Poleti ali v času bolezni ali ob umazanem delu pa je seveda drugače. Vsekakor za tuš porabim vsaj dvakrat več vode kot v hladnih mesecih.

Ampak ne glede na to, je ravnanje z brisačami pri nas tako, kot ga opisuje tudi Vanja. S to razliko, da poleti brisače nesem posušit na sonce (ker radiatorji pač ne delajo).

 

Pa še nekaj o "umivanju po kosih". Ko sem kot otrok preživljala poletne in zimske počitnice pri stari mami, je bila to stalna praksa. V majhni, ledeno mrzli kopalnici so imeli namreč bojler, ki je imel spodaj kurišče, tako da je bilo seveda za vsako kopanje potrebno zakuriti in počakati, da se je voda segrela. Stara starša sta zakurila in se kopala ob sobotah zvečer, stara mama si je takrat tudi umila lase in si jih navila z navijalkami, da je bila "lepa za nedeljo".

Vsak dan pa je bila zvečer obvezna rutina umivanja "v lavorju" (na "angleški" način). Toplo vodo iz majhnega kuhinjskega bojlerja se je natočilo v umivalnik in se umivalo od obraza navzdol - na koncu so bile na vrsti noge. Pa ne mislite, da je bilo to v pradavnih časih - ne, samo 30 let nazaj. In enako kot za njiju, je veljalo zame, mestno frajlico iz centralno ogrevanega stanovanja s tušem. Pa se (kljub samo "tedenskemu" kopanju resnično ne spomnim, da bi pri stari mami kdajkoli začutila neprijeten vonj po potu in umazaniji - ne vem, zakaj, morda je to otroški spomin, ko topel objem zasenči vse ostalo, morda so jedli bolj zdravo hrano, živeli brez velikih stresov, morda je bilo bivanje na svežem zraku "krivo", da se potu ni zavohalo, ne vem.

Mojca

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

21. jan 2010 0:55

MamaF, tudi mi smo imeli enako umivanje "po kosih" kot ga opisuješ. Se raje ne bi spuščala v vse detajle, ker so bili najbolj "umazani" deli drugi, kot pri vas.

Po moje smo imeli čisto drugačne "senzorje" za vonjave, ker, kot rečeno, se vonjav navadimo. Mene niti približno niso toliko stiskali kot sem jaz svojega sina in moža.

Glede na to, da sem slišala že o vseh mogočih bedastih raziskavah, ki jih delajo v zloveščem kapitalizmu, še nikoli nisem slišala o škodljivosti pogostega umivanja. Menda imajo mila danes tak PH, da koži ne škodijo. Jaz bom kar verjela na besedo dermatologinji, ker o tem tako rekoč nič ne vem. Njena teorija se mi zdi smiselna, jaz sem čista in koža je čisto v redu.

Je pa res, da imam dosti raje tekoča mila kot trda, ker se po mojih izkušnjah dosti lažje sperejo. Imam tudi tisto mrežasto gobico, ki res varčno vpliva na uporabo tekočega mila. Tuširanje s pranjem glave mi pod tušem vzame vsega skupaj 3 minute. Da bi se pa spravila v bano, mi pa še na misel ne pride.

 

Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 21. 2010 00:58

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

21. jan 2010 1:13

Vanja_v_ZDA je napisal/a:

Glede na to, da sem slišala že o vseh mogočih bedastih raziskavah, ki jih delajo v zloveščem kapitalizmu, še nikoli nisem slišala o škodljivosti pogostega umivanja.

Vanja

Tudi jaz ne (tako raziskavo bi bil sposoben edino mlajši moški del moje familije sproducirat, se večkrat hecamo). Gre čisto za moje občutke in povezavo z zimo, suhim zrakom itd.

Moja čudaška koža pa se itak najboljše počuti na morju, ves dan v vodi, soli in na zraku . In ji dosti bolj paše, če soli ne spiram s sladko vodo, čemur se seveda večina ljudi čudi, ker jim to ne ustreza.

 

Mojca

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecanjica1998
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti