Poširane hruške
| nb je napisal/a: |
Tudi vlagajo se lahko jajca. Moja mami jih je, nimam pa pojma kako. Sem bila še čisto premajhna, ko je to delala. Vem samo, da me je večkrat poslala v "špajzo" ponje. Nena |
| mambica je napisal/a: |
| Če imaš jajc preveč, lahko narediš domače rezance, ribano kašo, testenine ali kaj podobnega. To lahko počaka kar nekaj časa. Kar se pa tiče vlaganja jajc, sem pa nekoč nekje brala, da se lahko jajca vlagajo v apno, ampak da se potem iz beljakov teh jajc ne da več narediti snega. Mislim, da so nekoč na kmetih vlagali jajca v žito. Ampak tudi jaz ne vem ne enega ne drugega postopka. ˇ^~ˇ^~ˇ^ˇ~˘˘^^ |
| terakota je napisal/a: | ||
|
Ne, niso bila kuhana. Nikoli jih ni uporabljala za kake rezance in podobno, pa takoj za jest tudi ne. Nikoli pa nisem zasledila, da bi imela kje zapisano, kako je to delala.
Nena
Kot zanimivost pripenjam slikco z zelo starim nasvetom o shranjevanju jajc iz Velike slovenske kuharice -avtorica Magdalena Pleiweis.
lp To bo to, ja. Vsaj po barvi sodeč.
Nena| mambica je napisal/a: |
| Kar se pa tiče vlaganja jajc, sem pa nekoč nekje brala, da se lahko jajca vlagajo v apno, ampak da se potem iz beljakov teh jajc ne da več narediti snega. Mislim, da so nekoč na kmetih vlagali jajca v žito. Ampak tudi jaz ne vem ne enega ne drugega postopka. ˇ^~ˇ^~ˇ^ˇ~˘˘^^ |
Oboje se je delalo, v časih, ko so kokoši po letnih časih, dolžini dneva in noči urejale cikel nesenja jajc. Prav zdaj smo v času, ko je nesenje jajc bilo majhno, kmalu po Novem letu pa sv. neža "kuram rit odveže"....saj je jasno, kaj to pomeni, ne? Zdaj res ni potrebe po hranjenju jajc v apnu, pa tudi v žitu ne...
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Poširane hruške

Špageti s paradižnikovo omako in baziliko