22. dec 2009 8:27
Evo, še jaz, da kakšno povem, bodoči, da imam vse urejeno na infrardeče ogrevanje, tako kot vsi ostali. Bojim pa se, da je okrog vsega tega ogrevanja veliko ene mistifikacije.
Kakršenkoli prostor ogrevamo tako, da damo noter nekaj toplega, bodisi kakšno peč na fosilna goriva, bodisi nekakšen radiator ( kar bi lahko poslovenili kot sevalnik ), ogrevan s toplo vodo ali oljem oziroma elektriko. Vsako segreto telo, oddaja toploto na dva načina: s konvekcijo in sevanjem. Konvekcija pomeni, da toplo telo prihaja v stik z atomi/molekuli neke snovi ( v primeru ogrevanja, z zrakom ) in pospeši gibanje atomov/molekul te snovi, kar zaznamo kot povišanje temperature. Vsako segreto telo tudi seva energijo ( pa pustimo detajle o frekvenci....... ), rečemo kot žarki, ki so lahko radijski valovi, vidljiva svetloba in/ali infrardeči valovi, ki so si med sabo različni po frekvenci ( pa se le ni dalo izognit ), ki je odvisna od temperature telesa. Zdi se mi, da je temperatura " grelnih teles ", pomeni različnih grelcev ( radiatorjev ) predpisana zakonom, zaradi požarne varnosti, tako, da nobeden proizvajalec fizikalno ne more naredit grelca, ki bi toplotno energijo oddajal v prostor le sevanjem ( infrardečim ). Edina " finta ", ki jo proizvajalci uporabljajo je. da " infrardeči " grelec ima veliko ravno ploščino ki seva IR žarke, ne povejo pa, da to enako dobro dela čisto običajen radiator, ki je resda narejen tako da toploto čim bolj prenese na zrak s konvekcijo.
Naj mi bo dovoljeno, da vas spomnem, da v dobro izoliranem ( toplotno ) prostoru čisto vsa dovedena energija ( karkoli to pomenilo ) bo ostala noter kot toplota. To se pravi, da na daljši rok, je čisto vseen kakšn grelec imamo, važna je le njegova moč ( če v prostor damo, recimo 1kW infra grelec, ali 1 kW oljni radiator ali ( recimo ) 10 100W žarnic, po recimo 24 ur se bo prostor segrel na isto temperaturo in na nobeden način se ne bo dalo ugotovit, na kakšen način je prostor ogret). Po drugi plati ( no vsaj pri električnem ogrevanju ) narave ne moremo ogoljufat: če en prostor za ogrevanje rabi, recimo, 1 kW pol ga ni grelca manjše moči, ki bo zadostoval, pa naj se proizvajalec še tolk sklicuje na nevemkakšno sevanje ali sodobno tehnologijo.
Vsak radiator je ravno tako infrardeč grelnik, kot tisti, ki se kot takšen namensko prodaja.
Evo, namesto, da se učim, ( mi študenti ), jaz pa tukaj modrujem.
ežoj