Kako se zaščititi

anitram1  

član od: 18.6.2008

sporočila: 609

tema odprta - 7. sep 2009 19:16 | ogledi: 4.198 | odgovori: 19

Kako se zaščititi...pred lastnim možem in njegovimi pufi.

Z možem nekaj mesecev živiva ločeno (vendar nisva ločena), zvedela sem da se moj gospod na veliko zadolžuje ( za svoje osebno razkošje), sedaj pa me skrbi, da njegovi dolgovi ne bi prišli tako nad mene, kot otroka. Kaj lahko storim?

Glede otroka sva se ustno dogovorila, za znesek, vendar ima vedno kakšen izgovor, da denar da čimkasneje, pa še takrat naredi tak govor kot da je denar zame.

Ker sem že sama v finančni krizi, s krediti in slabo službo, pa še ta je za določen čas si res ne bi mogla privoščiti še kakšen dolg. Živim pa pri svojih starših in nimava neprimičnin.

Že vnaprej hvala za nasvete,

anitram1

petardica  

član od: 15.9.2008

sporočila: 728

7. sep 2009 19:55

Zakja pa se ne ločiš?To bo najbolje, potem pa naj on dela kar hoče. petardica

drejcek  

član od: 11.1.2004

sporočila: 1028

7. sep 2009 19:59

Eem, mislim, da bo najbolj pametno iti do odvetnika, razložit situacijo, potem pa po razvezo na sodišče, kjer se bo začela bitka za skrbništvo za otroka in preživnino.

Zelo nesramno rečeno, kje si imela glavo ko sta se odločila za poroko in otroka? Ali tega ni bilo mogoče predvideti, ali si bila preveč zaljubljena da bi videla kaj je v ozadju? Ker kolikor razumem post, ti kar močno teče voda v grlo, pa upam, da nisi bila deležna prevalitve vseh skupnih bremen na svoja ramena. Če ja, še en razlog več za odhod na sodišče.

Koliko Te pa starši podpirajo oz. koliko lahko računaš nanje, če vse drugo odpove?

Martina, drži se, še kaj pojamraj, da bo laže, pa oprosti za težke besede

Drejček

Katarina K  

član od: 5.7.2008

sporočila: 2741

7. sep 2009 20:00

jaz bi se tudi vsekakor ločla na tvojem mestu, ker to res lahko potegne za seboj marsikaj. Pol bojo šele težave. No sej vidim,da se tega zavedaš. Pa srečno. Katarina K http://katarinak.moj-album.com/

Vlado  

član od: 1.8.2002

sporočila: 547

7. sep 2009 20:43

Če nisi ničesar podpisala, če nimata skupnega premičnega oz. nepremičnega premoženja, se nimaš česar bati. lp Vlado

toppy  

član od: 10.12.2007

sporočila: 282

7. sep 2009 21:18

Srčno upam,da boš to življenjsko nepriliko uspešno zaključila sebi in otrokom v prid,pa čeprav se boš mogla čemu odpovedati. Veliko življenjske moči ti želim. toppy

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

7. sep 2009 22:30

Drejček, tvoj komentar  je deloma nesramen, sprašuje za nasvet in verjetno v tem trenutku ne potrebuje pridig  v smislu, kje je imela glavo ob poroki. Vsaj v naših časih smo se poročali v glavnem iz ljubezni, ločenih pa vemo vsi, koliko jih je.  Marsikdaj ima človek ob poroki rožnata očala, včasih pa še teh ni treba, ampak se partner spremeni in pridejo na plano njegove temne plati.

Včasih so časopisi objavljali med malimi oglasi obvestila v smislu Ta pa ta obveščam, da nisem dolžnik zakonca Tegaintega. Teh ne zasledim več, tudi ne vem, zakaj so bili  objavljeni. Je pa dober nasvet, da se pozanimaš pri odvetniku, kako ukrepati, da ne boš na koncu plačevala njegove dolgove.

Lijana

Sporočilo je spremenil(a) LIJANA dne 07. 2009 22:31

kozamurnik

sporočila: 2311

8. sep 2009 5:27

Se strinjam ,post je res delno nesramen,sicer pa smo drejčkovih zajedljivih komentarjev vajeni.Upam, da ne bo kdaj sam v podobni situaciji. Verjamem, da je tudi na tem portalu kdo,ki dobro pozna Zakon o zakonskih razmerjih in ti bo pomagal z uporabnim nasvetom. Lahko se pa na hitro pozanimaš tule: http://www.pravozatelebane.com/ Srečno. kozamurnik

larisa1  

član od: 16.12.2003

sporočila: 167

8. sep 2009 8:53

Težka situacija, ki jo je treba takoj začeti reševati. Če boš pokazala zobe, bo mož mogoče uvidel, da ne more več s tabo pometati in se bo odločil, kar pa je malo verjetno, da se bo vrnil ali pa bosta začela postopek razveze. Prva pot je na posvet na socialno službo zaradi ureditve preživnine, istočasno pa poišči odvetnika, ki ima družinska razmerja v malem prstu. Prvi posvet oz. sestanek pri odvetniku je po zakonu zastonj, samo to ve zelo malo ljudi, odvetniki pa nevednost s pridom izkoriščaj o. Če imaš pa tako nizke dohodke, da ne moreš kriti stroškov za odvetnika, (preveri višino) imaš pa pravno pomoč tako brezplačno. Ko boš izvedla te postopke, boš začela gledati na problematiko z drugimi očmi in dvignila se ti bo tudi samozavest. Prav tako moraš poskrbeti finančno za otroka, kajti vprašanje je, če boš kasneje zmogla vsa finančna bremena zlasti, ker navajaš da imaš nizko plačo in živiš pri starših, kar pa verjetno ne more biti trajna rešitev. Ko bo zadeva zakonska urejena, se ti osebno ne bo potrebno več poniževati in prositi za preživnino za otroka, ker bo zate delal zakon in ti bo izterjal tisto, kar ti pripada. larisa1

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

8. sep 2009 13:35

Takole je to: preden bo razveza pravnomočna, običajno mine kako leto dni, če bo gospod nagajal, pa še več.

Najbrž ni problem v razvezi, to je najlažje, potrebno je urediti medsebojna razmerja.

Premoženje, ki ga zakonca prisneseta v zakon, je POSEBNO premoženje vsakega posamič. In to se ob razvezi nikoli ne deli ( je pa včasih težko dopovedat). Posebno premoženje posameznika je tudi dediščina, ali darilo staršev, ali koga drugega. Tudi to se ne deli.

KAr pa sta zakonca ustvarila med zakonom, npr. zgradila hišo, kupila stanovanje, kupila avto, kar ne izvira iz posebnega premoženja, to pa je SKUPNO premoženje in velja za solastnino, dokler ni razdeljena. Taka solastnina je že lahko razdeljenla, lahko pa glasi na samo enega zakonca, kar je običajno za vozila.

Kako je z dolgovi: če dolgovi nastanejo za nakup skupnega premoženja, imata oba zakonca enako obvezno. Tak dolg je npr. nakup stanovanja.

Če pa dolg izvira iz lastnine enega od partnerjev in drug od tega nima nič ( recimo, če živita ločeno, pa si kupi avto, vzame kredit), je ta dolg samo od enega zakonca. Enako velja za globe, ali druge kazni, ki jih ni potrebno plačevati drugemu zakoncu.

Če se zgodi, da je zadaj hipoteka na solastnini, obstaja možnost, da bo upnik ob neplačilu hipoteko uveljavil in se bo nepremičnina prodala, če je drugi solastnik ne more odkupiti.

Kreditov za možev lukus, pa karkoli to pomeni, ne bo potrebno poplačati, je pa problem, če je zadaj skupno premoženje, ki se s tem obremeni.

Če še solastnina ni razdeljena, svetujem, da se skleneta sporazum pri notarju, koliko je od vsakega. To se potem vpiše v listine in tako velja. Mogoče še prej omejjitev pravice razpolaganaja, kar bo naredil odvetnik.

V vmesnem času pa skrbno spremljati, kaj se bo zgodilo z novim posebnim premoženjem, ki lahko nekekga dne pade v delitev. Se zgodi, ja.

Preživnino je mogoče dogovoriti na sodišču tudi v času, ko sta še poročena.

Upam, da gre za premostljivo težavo, vendar ne podcenjujem nevarnosti, ki jo predstavlja nenadna razspinost nega od partnerjev.

Pred časom sem sodelovala pri delitvi premoženja dveh zakoncev, nekaj časa po razvezi. Tip je trdil, da je BMW njegov, čeprav sta ga kupila in odplačala v zakonu, twingo, za katerega sta se zadolžila v zakonu, po razvezi pa ga je v celoti plačala žena, je pa njen delež od BMW. Deliti je hotel tudi harmoniko, ki jo igra samo ona, pa so ji jo starši kupili v osnovni šoli njej. Najboljše je bilo to, ker je pobral vložek od telefonije, kar znaten delež, ker je telefon glasil na njegovo ime. Tudi zahtevka ni vložil in je skušal celo goljufati pri znesku, pa smo imeli čisto sveže listine od Občine. Po pet izčrpavanja smo le podpisali dogovor ( vmes me je imeli, da bi kretena nekjakrat na go***c, ker je lagal in žalil), sicer v našo škodo. Podpisali stranki, dve priči in kao njegova odvetnica ( pajade). Po 3 mesecih se ne drži nobenega dogovora.

Vsi gredo v zakon s predpostavko, da bo trajalo, dokler nas smrt ne loči. Drugače se sploh poročili ne bi. Obstaja pa druga kategorija, kjer mi se malo šli zvezo, pa malo ne šli, če jim tako paše in koristi, potem pa se trkajo po prsih, kako so razumni. Da ne rečem, celo bolj odgovorni od tistih, ki se poročijo. Koga mislim, se bo pa tako prepoznal.

Torej: brez odvetnika ne bo šlo.

F r i n a

neznan uporabnik

8. sep 2009 13:54

Frina, ti se pa res razdajaš! Si zaslužoš ne en kofe ampak sto kofetov in veeelik šopek rož!! japaja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti