Ste vedeli?

klavdijaB  

član od: 31.3.2004

sporočila: 952

18. avg 2009 10:20

največja potrata pri bombažu je voda. pa pri kavi ipd..... je bila ena odaja na RTL, kjer so prikazali koliko vode porabijo te rastline - en kup takih nam "nujno potrebnih". klavdija

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

18. avg 2009 11:01

nola je napisal/a:

Ampak informacija je pa koristna, ob prvi priliki jih nabavim za čiščenje trdovratne umazanije (na biciklih in podobno, ne na dojenčkih).

nola

Nola, zadnje čase imaš svetovne komentarje

Hja, o robčkih, malo stroke in več izkušenj: obstajata dve vrsti takih robčkov: oljni in vlažni. Z oljnimi gre pač stran tisto, kar se topi v olju (sicer ne vem, če je potrebno pri otroški ritki, mogoče gre namazati kako suho kožo, ampak to gre super z mandljevem oljem in kosmom vate ...), vlažni so pa imitacija navadne krpice in vode. Poleg pa vsebujejo še kake negovalne sestavine, dišave ... In z vlažnim robčkom ne bi odstranili madeža od katrana, z oljnim pa bi (verjetno, nisem probala).

 

Sicer smo mi tovrstne robčke uporabljali le na poti, doma pa za odstranitev tistega, kar je ostalo na ritki 'stavečjega', potem sem pa vzela navadno bombažno krpico (hvala mami, da mi jih je pripravila - 10 x 20 cm približno, ostanki od krojenja majic, ovratniki, po dve krpici sešiti skupaj), jo pomočila v mlačno vodo in - zanimivo - tudi, če sem z vlažnim robčkom do konca očistila ritko, sem s tako krpico spet zajela nekaj umazanije.

Tako da, brez pretirane panike. Jaz verjamem in zaupam, da ti robčki SO dermatološko preizkušeni, ampak: tudi za otroške ritke velja tisto 'vsaka ima svoj faktor' in eni so občutljivi, drugi pa manj.

Atina

tejč1  

član od: 2.4.2008

sporočila: 11

18. avg 2009 18:41

Sama še vedno čistim otroško ritko z vato in vodo, robčki so pri nas samo za pot. tejč1

sarin  

član od: 14.1.2009

sporočila: 114

18. avg 2009 20:27

rimljanka je napisal/a:

Morda bi bilo pa dobro, če bi nekaj vedeli o snoveh in njih lastnostih. Kako se ene topijo v vodi, druge v oljih,....... skratka, znanje ne bo škodovalo.

Veselo torej z bombažnimi brisačkami otroških ritk, dokler ne bo ena nekje prebrala, kako je bombaž pridelan, koliko strupov se zlije, strese,....na pridelovalne površine.............in to objavila tukaj.

Ah ja, kdor misli, da je v čisti, neokrnjeni naravi, ko hodi po slepeče zeleni površini igrišča za golf.................

[nagelj] rimljanka - zasebno mnenje
No...upam rimljanka,da to ni letelo na mene...da morda pretiravam in napihujem...ja lahko bi si več prebrali o teh snoveh...Je pa zanimivo,da so robčki v reklami izključno namenjeni brisanju ritke...Zakaj ni dodano,da so prav tako zaželeni pri trdovratni umazaniji...oz malo butasto se sliši tole...Ampak človek vseeno pomisli,da niso nedolžni in morda koga glede tega zaskrbi,dojenčki so pač le dojenčki...Na katere sploh paziš v prvih letih,da jim preprečiš kake kemikalije.Če ne bi bilo tako,bi zraven njih počeli še marsikaj...kadili,jih umivali z navadnimi šamponi(na katerih tako in tako piše-dermatološko testirani)itd. Nisem hotela trditi,da so zdaj pa ne vem kako škodljivi...samo malo čudno se mi je zdelo,ker sem si predstavljala,da so to pač neki nežni robčki,prijazni dojenčku.Nikakor pa ne trdim,da niso,samo pač premalo vem o tem.Zanimalo me je mnenje ostalih. sarin Sporočilo je spremenil(a) sarin dne 18. 2009 20:28

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

18. avg 2009 20:29

Sarin, saj z jedilnim oljem prav tako lahko odstraniš drevesno smolo, recimo, pa ga CELO JEMO!!! Pa če še kožo z njim namažemo, ni nič hudega.

Atina

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

18. avg 2009 20:34

Letelo ni na nikogar osebno. Hotela sem le reči, da se nobena juha ne pije tako vroča kot se skuha. In, da je vsake toliko nekaj pač "vroča" tema. Zdaj, ta trenutek, očitno ti robčki.

No, sama sem "gor zrasla" v času, ko ni bilo otroških šamponov, plenic za enkratno rabo, teh robčkov,.....

Veš, saj na olju tudi ne piše, da z njim lahko odstranimo smolo, čeprav je v osnovi namenjen kuhi.

rimljanka - zasebno mnenje

bea  

član od: 29.7.2009

sporočila: 23

18. avg 2009 20:43

Ja zanimivo, vsak dan izvemo nekaj novega...no upam da ne bo katera začela raziskovat iz česa so narejene otroške kremice in šampončki

Anomis  

član od: 4.11.2003

sporočila: 1175

18. avg 2009 20:48

Čao, saj se dobijo tudi robčki, namenjeni za uporabo npr v gospodinjstvu, čiščenju avtomobila, čišenju sanitarnih površin, oken .... čeprav tudi jaz včasih uporabim otroške robčke za kako svinjarijo počistit, če ni drugega pri roki.... Lep pozdravček, S. (http://nevemkaj.moj-album.com/album/10877539/)

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

18. avg 2009 21:56

sarin je napisal/a:
....Je pa zanimivo,da so robčki v reklami izključno namenjeni brisanju ritke...Zakaj ni dodano,da so prav tako zaželeni pri trdovratni umazaniji...oz malo butasto se sliši tole...Ampak človek vseeno pomisli,da niso nedolžni in morda koga glede tega zaskrbi,dojenčki so pač le dojenčki...Na katere sploh paziš v prvih letih,da jim preprečiš kake kemikalije.Če ne bi bilo tako,bi zraven njih počeli še marsikaj...kadili,jih umivali z navadnimi šamponi(na katerih tako in tako piše-dermatološko testirani)itd.

....sarin

 

 

Namenjeni so izključno za brisanje otroške ritke - prav gotovo pa na neki sosednji polici obstaja (ali pa še bo) ista zadeva v drugem pakiranju za čiščenje zašmiranih rok, pa v tretjem pakiranju za čiščenje makeupa, pa v četrtem pakiranju za čliščenje velikih r...  - skratka, zato, da jih nabavimo čimveč. 

Predvsem pa pri dojenčkih ne šparamo, čeprav bi najbrž v večini primerov lahko mirno uporabljali izdelke za odrasle.

Nasja

Sporočilo je spremenil(a) Nasja dne 18. 2009 21:56

Lee Ann  

član od: 11.2.2006

sporočila: 90

19. avg 2009 12:44

Odlična knjiga, no bolj priročnik, je knjiga od Mladinske knjige Nenavadna raba vsakdanjih stvari.. Seveda, tudi teh robčkov Tudi razlagajo, zakaj.. Naročila sem jo iz enega kataloga od Mladinske, se mi je zdelo, da bi bilo zanimivo tako knjigo imet, in danes sem vesela, da vanjo pogledam za kak trik, pa tudi presenečena sem bila nad tem, kako in za kaj vse se lahko kakšno čisto običajno stvar uporabi - kot pravi rimljanka, tudi na olju ne piše, da odstranjuje smolo, ker ga, običajno, uporabljamo za kuho - nenavadna raba običajne stvari Lee Ann

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti