Peticija proti gso v sloveniji

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

28. maj 2009 23:29

Ežoj, saj nisem napisala, da so ga zažgali. Bolj mišljeno kot prispodoba, figure of speach. Tudi "E pur si muove" zgodovinarji ne dajejo več "teže" kot pa to, da je legenda. Nedavno so vrteli prav lepo reportažo o njegovem življenju. Če jo ujameš, toplo priporočam.

BBC produkcija!

 

Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 29. 2009 03:37

Sy  

član od: 11.12.2003

sporočila: 1057

28. maj 2009 23:46

Vanja, lepo te prosim, ti živiš v ZDA, kjer so gso dovoljeni in ste itak vsi napumpani s tem, kako so gensko spremenjeni organizmi fajn in prišparajo denar in delo in oh in sploh. V ZDA je na policah hrana, ki je pridelana iz gso, in proizvajalcem ni treba napisati, da je narejena iz gso. Oprosti, ker te napadam, ampak lasje mi gredo po konci. Zadnjič sem poslušala Meto Vrhunc o GSO in slabo mi je postalo ob razlagi vsega. Ne morem in ne znam napisati povzetka tega, kar je z veliko ogorčenostjo govorila, povedala pa je tudi dva primera grozljivih bolezni, ki so izbruhnile zaradi gso v prehrani. Pa kaj, ko takšne bolezni takoj pripišejo čemu drugemu ali pa javnost v ZDA sploh ne zve zanje. Ko enkrat isti koncern drži v rokah zdravila za človeka, umetna gnojila in škropiva za rastline pa tudi semena za rastline............ potem imajo lahko celotno človeštvo v šahu. Govori se o okuženosti tudi gensko NEspremenjenih organizmov, ki so prišli v stik z GSO, oz. so bile oprašene z njihovim cvetnim prahom. Stoletja in tisočletja stara semena, ki so jih naši predniki z veliko ljubeznijo ohranjali, ker so jim predstavljala vir preživetja, so tukaj na kocki. In ne bi govorila o tem, kaj (bi) se zgodi(lo), če izgubimo vir zdrave hrane. Kakšen vpliv bodo imele gso na prihodnje generacije, rajši sploh ne razmišljam. Ne verjemite raziskavam, ki so narejene za mazanje oči javnosti, preberite še kaj drugega: http://www.ajda-vrzdenec.si/l3.asp?L1_ID=6&L2 Sy

Sy  

član od: 11.12.2003

sporočila: 1057

28. maj 2009 23:48

Veverica, hvala, da si odprla temo. čin! na zdravo hrano

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

29. maj 2009 3:48

Sy, ne vem zakaj si se spravila na mene, ko pa je drejček dosti bolj kritično in z več ognja povedal svoje mnenje o vsej tej histeriji. Čeprav njegovo mišljenje o tem ni nič kaj drugačno od mojega, jaz Tega pač ne bi napisala tako, kot je on. Predvsem zato, ker sem na drugi strani velike luže.

 

Bom začela na koncu: mene dosti bolj skrbijo druge stvari, ki jih svet in tudi Slovenija, z odprtimi rokami sprejema od Združenih Držav. To so razne procesirane hrane, McDonald (in podobne restavracije), “larger than life” poroke in neumnosti, s katero množice nasedajo tistim, ki imajo hiter jezik in idejo, kako izvleči še zadnji dinar iz žepa kakšnega nepremožnega. Že kar nekaj časa se raje ugriznem v jezik kot pa da bi rekla, da v moji rodni domovini kaj takega ne bi bilo mogoče! Mi je bilo prevečkrat dokazano ravno obratno in to me res razžalosti. Vedno sem bila mnenja, da smo Slovenci neprimerno pametnejši od američanov.

 

Glede na to, da živim tukaj nikakor ne pomeni, da sem zaplankana. Imam pač to možnost, da lahko veliko stvari primerjam, še posebej zato, ker sem živela tudi v Švici, kjer stvari tečejo spet drugače.

 

Nikar mi ne očitaj, da so me napumpali z idejo, kako dobra je genetska manipulacija! Ne pozbi, da so dosti bolj glasni tisti, ki so proti in jih poslušam, ampak do sedaj mi niso povedali ničesar, bi me potegnilo na njihovo stran. Bom dala samo en primer.

 

Menda se že kar nekaj let uporabljajo in prodajajo genetsko manipulirani arašidi. Zelo veliko število otrok je v zadnjih 10 do 15 letih dobilo alergije na njih. Krivec: Genetska manipulacija. OK, sem že med prepričanimi!

 

Pol ure po tem poročilu na oddaji podobni tedniku, govorijo o otrocih v Afriki. Skupina mednarodnih strokovnjakov s prehrambenega področja (nutritionists), zdravniki in pediatri so izdelali “super baby food” za prehranjevanje sestradanih malčkov. Glede na to, da so malčki res podhranjeni, so naredili hrano iz arašidoveg masla, proteinov in še nekaj sestavin, da je bila kar se da lahko prebavljiva, visoko kalorična in vitaminska.  Otroci so se neverjetno popravili, podhranjenost je izginila in postali so relativno zdravi. Na vprašanje, koliko otročičkov je dobilo alergije na arašide, je bil odgovor: niti eden.

 

Lahko si misliš, da je odgovor angleškega zdravnika prostovoljca negiral vse tisto, kar sem se naučila o genetsko manipuuliranih arašidih iz prvega članka.

 

Druga zadeva je pa tista o semenih, ki so jih ljudje z ljubeznijo ohranjevali! Seveda, dokler so bili vsi več ali manj kmetje. Takšno ljubeče shranjevanje semen se je končalo dosti prej, kot z industrijsko revolucijo, namreč, ko so kmetje ugotovili, da lahko zaslužijo s prodajo poljskih izdelkov tistim neumnežem, ki so se preselili v mesta!

Ob skoraj 7 miljardah ljudi na svetu pa res ne smemo utopično upat, da se bomo vsi nahranili z bio hrano! Sama se, če se le morem, izogibam mesnim izdelkom, ki imajo dodane antibitike. Ampak to predvsem zato, ker si to končno lahko privoščim. Stane približno 30% več kot identični izdelki tradicionalne pridelave.

 

In vsakokrat, ko mi kdo reče, da se Ameriška neumnost širi po svetu, jim  dam v razmislek dve misli: Jaz tukaj nisem sprejela veliko njihovih navad, (še posebej) idej in (sploh ne) načina prehranjevanja. Sem namreč ena redkih, ki kuhajo iz osnovnih sestavin. Zakaj se temu tudi vi (vi kot ostali svet) ne morete odreči?  Računica je zelo enostavna: Če ne bi imeli dobička, McDonaldi ipd. firme, ne bi imele vzroka za širjenje.

Drugo je bolj retorično vprašanje: Če so tako neumni kot si mislimo, da so, kako so pa prišli na luno? (Čeprav na tihem še vedno mislim, da sta bila pristanek in hoja na luni samo Hollywoodska produkcija)

Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 29. 2009 15:21

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

29. maj 2009 6:49

No, ja Vanja, tista z luno ti je pa dobra!

Sy, kaj pa tebe moti če vgradijo v ( recimo ) pšenico, mišje gene? verjetno potem ne bodo miši ( saj niso kanibali ) delali škodo po skladiščih, treba bo pšenico zavarovat pred mačkami ( o tem bomo pa razmišljali ko bo treba ).

ežoj

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

29. maj 2009 8:25

off_topic: @Vanja: moonhoaxerji s(m)o stevilcno mocno zastopana podvrsta konspiraciologov (one of my guiltiest pleasures). Mene se najbolj zanima, zakaj so sli samo leta 1969 (in se menda spustili na lunino povrsino v hecnem vozilcu, ki je videti, kot bi ga jaz sestavila na dvoriscu iz stirih pokvarjenih pralnih strojev (sem ga videla na lastne oci v Smithsonian Museum), potem pa nikoli vec v 40 letih - ring a bell?? :))))) lp, proxima

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5189

29. maj 2009 8:30

Še sreča, da narava že par milijard let zganja brutalni genski inženiring. Sicer te debate sploh ne bi moglo biti. Lep pozdrav, Sonja

neznan uporabnik

29. maj 2009 8:33

Se močno bojim, da nam niso že zdavnaj poturili ovčje gene.. Drugač pa - imamo svetovno banko rastlinskih semen, nekje na severu, sem pozabila kje. Če bo prst takrat, ko bomo to potrebovali, sposobna še dati kaj od sebe? Itak se pa ljudje v svoji obliki spreminjamo, pred mnogimi, mnogimi leti smo bili čisto drugačni kot danes. Danes smo lepi, gladki, dišeči. In pametni. Tako da.. me ne skrbi, bomo pač zavzeli drugačno obliko. Nimaš kej, če že nismo sposobni za revolucijo, nas bo pa evolucija pokopala. Tudi to se zgodi. japaja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti