Zaščita pred soncem

neznan uporabnik

24. maj 2009 21:03

??? A že spet izzivaš??!! Se pa menda ja ve kdo je zakon tlele!!?? japaja

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

24. maj 2009 21:51

anamarija 1, kako že rečejo maladi ? ... "ni frke"

 

(Za spravo pridem enkrat do tebe na zelenjavno pito in polno torbo maže)

 

Ampak ognjičevo mazilo ustvarjam in rednu uporabljam že dobrih 30 let. Res je vsestransko mazilo, zelo primerno tudi za mazanje po sončenju, ne pa za sončenje.

 

Če ste ostali prepričani nasprotno, pa kar.

 

Kako že gre ? .... pred uporabo se posvetujte .....

 

 

 

 

 

kobra 1

Sporočilo je spremenil(a) kobra 1 dne 24. 2009 21:58

tulka  

član od: 9.8.2008

sporočila: 2960

24. maj 2009 23:07

japaja

tulka

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

25. maj 2009 0:48

joj koliko besed... zaščita pred soncem je nujna, ker UVA in UVB žarki poškodujejo kožo in povzročajo KOŽNEGA RAKA, če zanemarimo pospešeno staranje kože in druge nevšečnosti... pred UVA in UVB žarki se moramo zaščititi, da varujemo svoje zdravje in predvsem otroška koža je najobčutlivejša in potrebuje največjo zaščito. z raznimi domačimi "zvarki" lahko dosežemo največ zaščitni faktor okoli 4, kar je vsekakor premalo za resno zaščito kože pred poškodbmi, kaj šele opeklinami pri občutljivi koži. zaščitni faktor v domačih "zvarkih" se ponavadi skriva v maščobi, ki jo uporabimo, ampak blizu minimalno priporočenega faktorja 15 ne prilezemo ne z olivnim oljem, niti kakavovim maslom... še najboljši snovi sta, sezamovo olje, avokadovo olje, sledijo pa že prej omenjeno kakvovo maslo in karitejevo maslo, vsi z zgolj simbolično zaščito. če že nimamo primerne zaščitne kreme (obstajajo tudi hipoalergenske, samo malo se je treba potrudit in preizkusit, titanov dioksid in cinkov oksid sta najpogostejša zaščitni sredstvi za take kože) se enostavno tako kot pravi japaja pokrijemo in nosimo klobuk ter se izogibamo soncu. drugače pa http://www.cancer.org/docroot/PED/content/ped_7_1_S o ogniču, ki je super zdravilna rastlina, vendar pri zasčiti pred UVA in UVB žarki ne pomaga dosti pa http://www.pomurske-lekarne.si/si/index.cfm?id=15 cellnet

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

25. maj 2009 5:03

Bravo cellnet! Nujna je zaščita pred UVA in UVB žarki, kar je razne domače kreme ne nudijo. Opeče nas res ne toliko, škodljivi žarki pa vseeno pridejo v kožo, kjer se kopičijo iz leta v leto in glej ga zlomk,a, kar naenkrat se nam pojavi čudno znamenje nepravilnih oblik. Na žalost je to res.

Nujna je zaščita proti škodljivim žarkom in ne proti opečenosti. Samo da se tega premalo zavedamo dokler ni prepozno.

UVA in UVB zaščita pa tudi ne smeta biti preveliki, ker vse kar je nad faktorjem 15 je sama nafta in kemija. Tudi to moramo upoštevati in ker ne, se razvijejo razne alergije.

Jaz imam za mazanje en fantastičen čisti alojin gel, faktor 15. Odkar sem ga lani začela uporabljat, več nimam alergije na sonce. Tudi po kopanju imam čisti alojin gel, ki kožo navlaži in ne zmasti. Prav tako ne zapira lojnic. Zelo sem zadovoljna in sem si letos ponovno naročila tile mazili.

Kyara

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

25. maj 2009 10:36

nina88 je napisal/a:
Pozdravljene!

S čim iz domače kuhinje se lahko namažemo, če smo na soncu, pa nimamo kreme za sončnenje?

V senco grem lahko samo za kakšno minutko, drugače bom skoz na soncu, me pa kr fajn opeče in se potem lupim?


lp

Nina
Z ničemer iz domače kuhinje. Namesto tega se uporabi eden od produktov, ki je sestavni del domače drogerije in se ga kupi v domačem hipermarketu in piše gor SPF 15....Sama jih uporabljam tako, kot drugače uporabljam losjone za telo. Jutranji tuš, nato nanesem mleko za sončenje, zajtrkujem in potem je čas za aktivnosti v naravi. Sem v zadnjih letih navadila familijo, da tudi ostali sledijo temu ekzemplu in je rezultat lepa zagorena koža. Ko je zunaj močno sonce, se pač uporabi krema z zaščitnim faktorjem in that is it. Tako, kot uporabljaš dežnik, kadar dežuje. Vendelina jr.

Kitanna  

član od: 16.12.2008

sporočila: 116

25. maj 2009 12:58

V neki televizijski oddaji je neka dermatologinja razlagala, da kreme za sončenje z zaščitnimi faktorji kožo varujejo le pred opeklinami in NE PRED TVEGANJEM ZA NASTANEK KOŽNEGA RAKA... Tako da v senco, ali pa zaščita z oblačili in pokrivali. S tem, da mora biti blago dovolj gosto tkano (čeprav ne vem-kaj pa je dovolj gosto tkano???). Lp Kitanna

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

25. maj 2009 13:10

Z mamo se obe podpiševa pod Kobro1.

Loni Makaroni

neznan uporabnik

25. maj 2009 13:20

se včasih vprašam, zakaj imajo narodi, ki živijo na bolj vročih destinacijah, tiste svoje sieste? (mi jim pravimo, da so leni..) no ja, tudi zato, da so potem spočiti in zdravi za fiesto. ampak v nobeni puščavi še nisem zasledila staroselca v vročih hlačkah in fancy topu.. le zakaj? japaja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

25. maj 2009 14:09

Meni se zdi, da je začetek poletja ena tržna niša za dermatologe - ker lahko do mile volje razlagajo o sončenju, opeklinah, raku....Pa ne, da bi kaj proti stroki tolkla, meni so dermatologi okej, so mi lepo nekaj virusnih bradavic odstranili in sploh imam z njimi lepo odnos.... Samo, ne bom pozabila zelo znanega tevejskega dermatologa, ki ordinira tudi v centru našega lepega mesta....ko je imel enkrat sila od sonca opečen obraz. Ker sem lepo vzgojena, ga nisem paparacasto fotkala, dasiravno ne morem reči, da ni bilo skušnjave. Hočem reči, to dermatološko mantranje v silu, gosta tkanina, pojdite v senco, pa pokrivalo na glavo, a se res ne morejo spomniti česa bolj seksi? Ker čisto vse sence tudi niso krasne. Senca v soparnem dnevu čisto nič ne pomaga. Pa pokrivalo na glavo - ja, za ljudi, ki iz kakršnikoli razlogov nimajo las na glavi. Sama semm bolj lasate sorte in mi je totalno iritantno nositi pokrivala, ker razen dodatnega potenja in srbenja ne dosežem čisto nič. Gosta tkanina - ta je pa res biserna: če bi vsaj rekli, da ciljajo na ohlapna oblačila iz naravnih materialov v svetlih barvah ...bi bilo vsaj kaj koristi. Tudi mi je iritantno to, da je treba za vsako bazično opravilo privleči strokovnjaka, da bo razložil, kako se stvarem streže. Pa mi smo na taki zemljepisni širini, da je normalno, da sonce visoko in močno sije in to ni nič nenavadnega in človek to ponotranji. Ne rečem, da bi bilo treba učiti Britance, kako se uporabljajo kreme za sončenje (ti reveži tega res ne znajo), ampak pri nas? Če gre človek v tej deželi spomladi na sonce brez zaščite, ga bo fino opeklo. Poleti tudi. Tako je letos, tako je bilo lani in tako je bilo v mojih pionirskih časih, ko še nismo vedeli veliko o ozonski luknji. Ampak smo vseeno vedeli, da bo opeklo, če se ne namažeš s piz buinom .... In ker že trideset in nekaj let vemo, da je treba imeti posebno kremo, jo gremo kupit. Ker to obstaja v trgovinah in je obstajalo tudi v divjih osemdesetih letih, ko kakega artikla dolgo ni bilo v trgovini, ampak zaščitne kreme so bile pa vedno. In lepo piše na produktu: namaži toliko in toliko časa PREDEN greš na sonce. Mislim, halo? Kateri del stavka je pa tu nerazumljiv? Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti