Otroški rolerji

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

tema odprta - 2. apr 2009 22:02 | ogledi: 5.460 | odgovori: 26

Zdaj bom pa jaz eno nekulinarično vrgla (ali pa niti ne, saj kalorije, ki jih pridobimo, treba pokuriti). Torej pomlad se bliža in pri nas malo razmišljamo o nakupu rolerjev za otroke. Že tukaj se zatakne, ker: jaz ne znam rolati (ne se smejati, sem bolj štoraste sorte), mož bolj tako tako (pravi, da zna, rolerjev nima, po moje ravno ne briljira). Malo sem brskala po netu in našla nekaj modelov. Zanimajo me torej vaša mnenja. Moja vprašanja pa so:

  • a je bolje začeti s kotalkami ali rolerji (ker hči zna biti, da bo po mamici, torej ji spretnost mogoče ne bo vrlina) - imamo triletnika in petletnico
  • videla sem, da obstajajo nastavljivi. OK, zanima me, katero znamko priporočate (nočem nekih astronomskih cen, naj bo znosno, pa vendar ok kvaliteta  za začetek)
  • a je ok kupiti rabljene (vsaj za začetek, da vidimo, če bo sploh aktualno)
  • a obstajajo mogoče 'unisex' vzorci - ne preveč roza in ne preveč 'divji' in kje
  • potem pa še zelo na splošno: pri kolikih letih so vaši otroci začeli rolati in kako hitro so se naučili vsaj osnov (saj bi vpisala na kak tečaj, a smo 40 km iz Lj, v naši okolici pa verjetno tega ni (se bom pa pozanimala))
  • verjetno mi še kaj pade na pamet, za začetek bo dovolj.

Hvala za vaše odgovore.

Atina

LENČA  

član od: 30.5.2006

sporočila: 354

2. apr 2009 22:23

Atina najprej nekaj : Če ti ne znaš rolati in meniš, da si bolj štorasta ne smeš že kar vnaprej razmišlajti, da bodo mogoče tudi otroci taki. Pač ti se nisi imela možnosti tega naučiti, če boš otroke pozitivno spodbudila ( pa ne s takim razmišljanjem, kot si ga napisala zgoraj ) sem prepričana, da se bodo naučili rolati . Mogoče ne bosta vrhunska športnika ampako ob primerni spodbudi bosta lepo povprečna. Rolerji so rolerji, kotalke so kotalke. Jaz ti priporočam rolerje. Bolje je kupiti kvalitetne rabljene rolerje, kot pa nove neke X rolerje, v kakšni diskontni trgovini. Ljudje največkrat naredijo napako in na začetku kupijo nekaj cenejšega, ker pač mogoče se sploh otrok ne bo hotel rolati. Ker se je s tem težje naučiti, otrok obupa in noče več. Starši pa : ˝No sej sem vedel, da ne bo hotel, še dobr da nisem kupil tiste ta najboljše.˝ To velja za marsikatero veščino. Jaz ti svetujem nakup Rochesovih raztegljivih rolerjev, ker jih ima potem otrok nekaj let, pa še kvalitetni so. MIslim, da obstajajo črni , modri in rdeči. Pa meni se zdijo boljši na klipsne, kot na vezalke, ker jih je težje trdno zavezati, klipsno pa otrok tudi hitreje zapne, kot zaveže vezalko. Starost otroka ni toliko pomembna, kot pa zrelost otoka. Lahko ga daste na kakšen tečaj, običajno jih organizirajo kakšni privat športni pedagogi. Za začetek, pa otroka lahko naučite sami, tako kot ga verjetno učite tudi vožnje s kolesom. Želim vam veliko lepih trenukov, ko se boste učili rolanja. Hej, kaj pa ko bi to priliko izkoristila in še ti poskusila. Veš kakšen zagon bi dala otrokom. LENČA http://www.moj-album.com/uredi/lencaa/144316 Sporočilo je spremenil(a) LENČA dne 02. apr 2009 22:28:18

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

2. apr 2009 22:37

Atina,

otroka sta dovolj stara, da se lahko naučita rolati. Obvezno jima nabavite ščitnike (za kolena, komolce in zapestja) in čelado!!! Super je, če se bosta sprva lahko česa oprijemala, naprimer kakšnih klopi, mize, stene... Otroci se učijo zelo hitro, boš videla!

Torej - priporočam ti rolerje, ne kotalk. Nabavi Rocesove, so nastavljivi, barve so črna, rdeča ali pariško modra. Skratka - unisex. Poglej na bolhi, sigurno kdo prodaja rabljene. Redna cena v trgovinah je okrog 60 EUR. Rocesovi so v redu, ker lahko enostavno dobiš rezervne dele (bremze naprimer), nastavljivi so do 4 velikosti in kolesca se lepo vrtijo.

Tudi če sprva ne bosta navdušena, ju spodbujaj. Mislim, da smo otrokom dolžni dati tudi takšno športno-gibalno izobrazbo, pa četudi smo sami bolj leseni. Ko bi ti videla mene, rolat sem začela, ko smo imeli voziček (takega z bremzo). a veš kako je bilo fajn, sem se lahko držala. Zdaj mi gre pa že super!

jasna

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

2. apr 2009 22:40

LENČA je napisal/a:
Atina najprej nekaj :Če ti ne znaš rolati in meniš, da si bolj štorasta ne smeš že kar vnaprej razmišlajti, da bodo mogoče tudi otroci taki. Pač ti se nisi imela možnosti tega naučiti, če boš otroke pozitivno spodbudila ( pa ne s takim razmišljanjem, kot si ga napisala zgoraj ) sem prepričana, da se bodo naučili rolati . Mogoče ne bosta vrhunska športnika ampako ob primerni spodbudi bosta lepo povprečna.

No, če bi mislila, da bodo tudi otroci taki, ne bi niti razmišljala o nakupu, a ne? Tisto sem napisala bolj za hec kot za res. :)

Sem pa med tem malo brskala in našla tole: http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&http://search.ebay.de:80/search/search.dll?from=R40&_trksid=m37&satitle=160247794076&fvi=1

Kaj takega mi je všeč, ker je nastavljivo, imaš lahko za začetek dvoosno in potem pretvoriš na enoosno. Se tole da kje pri nas dobiti?

Atina

kepca  

član od: 6.9.2006

sporočila: 93

3. apr 2009 5:31

Pri nas je bil v vrtcu organiziran tečaj rolanja,lep dan vsem. kepca

darjuška  

član od: 4.7.2005

sporočila: 1188

3. apr 2009 6:24

Naši dve sta začeli rolati s tremi leti. Kupili smo jima Rocesove rolerje, ki so nastavljivi (25-29 in kasneje 30-35) in se zapenjajo na klipsne. So mogoče malo dražji a kvaliteta odtehta ceno, poleg tega pa se nakup razdeli na nekaj let. Problemov z rezervnimi deli ni (koleščki, zavore...). Tudi drsalke sta imeli obe Rocesove (nastavljive). Kotalke se mi zdijo samo dodatni strošek, ker otroci hitro osvojijo tehniko rolanja. Pri nas sta imeli tečaj v vrtcu, vendar sta se že obe prej naučili doma z malo vaje. Oba naj se opremita tudi s ščitniki in čelado. Od začetka bo šlo najbrž malo počasneje a treba se bo držati, da vaja dela mojstra, če mojster dela vajo in kmalu bosta "razturala".

MALČICA  

član od: 8.6.2006

sporočila: 451

3. apr 2009 8:16

Draga Atina, kar so ti povedale moje predhodnice, upoštevaj. Jaz sem jim kupila Rochesove in te so res najboljše. Tudi ščitnike imam njihove. Cena je kar visoka, tistikrat 17.000 sit, danes okrog 80 eurov, ampak se splača. Imam pa ene že viška in sicer od 30 do 35 številka črne in te skoraj niso nič zdrsane, pa tudi ščitnike lahko dobim nazaj, sem jih posodila za en dan, nazaj pa hodijo že en let, vem pa kje so. Drugače sem iz Postojne, če bi jih želela, se slišiva na zas. pošti Malčica

TORTICA  

član od: 5.8.2002

sporočila: 990

3. apr 2009 8:29

Pozdrav! Dobrodošli med nami, ki rolamo že mnogo, mnogo let.. Večino nasvetov si že dobila, jaz bi le potrdila oz. priporočila rolerje,svetujem tudi rabljene za začetek, so poceni in res bolje kvalitetne rabljene kot nove slabše. Obvezno ščitnike, jaz sem si enkrat grdo poškodovala koleno, ko se mi ni dalo natikati kolenčnikov, otroci še zraven čelado (tudi tebi priporočam, če se boš počutila preveč neprijetno v njej). Moj najmlajši se je učil rolati v stanovanju. Pozimi (smo kupili nove) in je rolal po hodniku tako, da je bil do spomladi že pripravljen na ulico, sicer pa sem ga prijela za roko, pa sva šla... Če pa boš kupovala nove, ti bodo pa v športni trgovini znali dobro svetovati, vsaj jaz sem imela dobre izkušnje. Če sicer ne športaš vseeno delaj malce na utrjevanju mišic nog, da ti bo lažje...želim vam veliko rolarskih užitkov!

slavi77  

član od: 20.2.2009

sporočila: 41

3. apr 2009 8:45

Mi smo mlajši hčeri kupili rabljene na Sezamovi tržnici ,rabljene otroške opreme v Šiški vsako tretjo nedeljo v mesecu.(Ljubljana)Kupili smo Roches in so super naučila se je relativno hitro,ko je bila stara 3,5let.Stale so 20€.Sin je imel dvoje v garaži in se ni hotel rolat do 7leta zdaj pa obvlada vse. Lep pozdrav slavi77

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

3. apr 2009 8:58

Triletnik in petletnik se mnogo lažje naučita rolati kot se te iste veščine nauči odrasel človek. Je pač otroško telo tako narejeno, da se rado uči nove motorike in tudi če pade, se otrok pobere in nadaljuje (ta del, ko se otrok z veseljem pobere in nadaljuje in ga padec na preplaši - ta del bi morali kopirati odrasli pri vseh svojih neuspehih v odrasi dobi, bi bilo manj stresa in frustracij). Edina skrb staršev pri tem je, da se kupi zaščitna oprema za glavo, roke in kolena in da se določi, kje se otroci lahko rolajo in kaj to pomeni za vključevanje v promet. In pri rolerjih je važno, da imaš kvalitetna kolesa in zavorne gume. Sicer ti pa največ povedo prodajalci v športni trgovini, tako da ti kar pogumno vprašaj tam (in naredi prvi obisk brez otrok, ker otroka bosta dobila ob obisku salamensko veliko idej). Čeprav, najlažje se naučiš rolanja na parkingu hipermaketa v nedeljo popoldne. Vendelina jr.

vida70  

član od: 13.9.2005

sporočila: 461

3. apr 2009 9:27

Sama si omenila tečaj rolanja. Če se le da, ti ga toplo priporočam. Nihče ne bo znal otroku pravilno pokazat zavoje, zaviranje in ostale finte v rolanju, hkrati pa tudi trazložit kako se obnašat na cesti in v kočljivih situacijah kot učitelj rolanja. Starši, ki rolamo pa smo lahko otroku vzgled s čeladami, ščitniki in pravilnim rolanjem na cesti. Sama sem hodila na tečaj pri 34ih letih in hkrati so imeli tečaj tudi malčki. Skozi igro so se učili osnov rolanja, zanimivo jih je bilo gledat, kako hitro dojemajo vsako vajo in po desetih dneh so bili že pravi mojstri. Najbolj luštni so pa bili, ko so po končanem tečaju dobili diplome ( pa tud mi strarejši smo jih ) vida70

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti