Zoisova štipendija

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

11. dec 2009 20:20

Desanka je napisal/a:
OSNOVNA ŠOLA: (in načeloma so v osnovni šoli vsi "odličnjaki" identificirani kot nadarjeni), tako da o tem, kot o obveznem elementu nismo govorili; VENDAR pridejo med dobitnike samo od 5 navzdol "dokler je denar"...kot je Marta zapisala predlani 4,85 (beri: v osnovnošolskem spričevalu je dovoljena samo ena štirica in si dobitnik Zoisove štipendije, če si bil identificiran kot nadarjen učenec). Desanka

Sama sebe negiraš. Je pa res, kar si napisala, "odličnjaki" zadnjih let so mnogi res to, nekateri pa so res "odličnjaki. No, saj zdaj po novem pa tega problema z odličnjaki ne bo več ker uspeha ni več.

Ne bom se prepirala, ker vem, da imam prav. In poznam sistem, odkar je, bi rekla. In vsa njegova spreminjanja sem "dala skozi". Pa ne na vzorcu enega ali dveh otrok, verjemi, ampak mnogo, mnogo več. In zato vem, da niso vsi odličnjaki po zadnjem sistemu spoznani v OŠ za nadarjene. Ko enkrat IMAŠ štipendijo, pa veljajo samo ocene. Tako pač je.

rimljanka - zasebno mnenje

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

11. dec 2009 20:29

Ni več uspeha? Tega pa res nisem vedela. Kaj so si pa zdaj spet izmislili? RadaJem

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

11. dec 2009 20:40

Rada Jem, je pač stresno, nooooo, je menda že bolje tako. Pa to ni moje mnenje, da ne bo pomote.

RadaJem  

član od: 12.6.2006

sporočila: 1338

11. dec 2009 20:59

Ja, ker življenje po končanem izobraževanju je pa ena sama sprostitev in harmonija :) RadaJem

Desanka  

član od: 15.6.2007

sporočila: 134

12. dec 2009 13:27

Na naših treh šolah je pač tako...v 9. razredu so vsi, ki so bili konstantno odličnjaki (skozi celotno osnovno šolo - pa pojmujmo to kot "odličnjaki" ali učenci s povprečno oceno ve kot 4,51) dobili potrdilo "identificiran za nadarjenega". Če ni bil za to identificiran že na predmetni stopnji, pa smo to "popravili" kasneje... Kako to vi počnete, pa ne vem. Jaz vem, kako pri nas. Sicer pa svojih trditev ne utemeljujem tukaj z ... na ministrstvu za...zavod za... itd.... ker tukaj "nastopam" izključno kot Desanka. Zasebna oseba. Z zasebnim mnenjem. Ne bom se prepirala, ker vem, da imam prav. Pa se mi zdi, da je "prepiranje" domena tistih, ki se še iščejo. Ostali stvari argumentirajo in pustijo, da argumenti opravijo svoje. Desanka

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

12. dec 2009 13:35

desanka, torej si ti ena tistih, ki "se še iščeš". Namreč, zame to ni nikakršen argument:"...na naših treh šolah je pač tako.....", ker takole, malo na hojladrijo, na šolah pač ne more biti. Se ravna po zakonih, pa če ti je to všeč ali ne. In ima prste vmes ministrstvo in zavod.

 In če ti veš, da imaš prav, potem je pa tako ali tako vse ok .

lp

cervus

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

12. dec 2009 14:31

Desanka je napisal/a:
Sicer pa svojih trditev ne utemeljujem tukaj z ... na ministrstvu za...zavod za... itd....

Ostali stvari argumentirajo in pustijo, da argumenti opravijo svoje. Desanka

Sem v vseh svojih zapisih utemeljila/argumentirala, le argumente bi ti morala opaziti (bili so citati pravilnika). Pri nas (kjerkoli že misliš, da je to), ne evidentiramo nikogar...sploh pa, tako po domače, kot si ti predstavljaš, po šolah ne gre.

Utemeljitev z dokumenti Ministrstva za in Zavoda za....je edino smisleno, ker moje zasebno mnenje pač ne more biti nekaj, kar pri pravnih zadevah zdrži. Tvoje tudi ne, se razume.

Upam, da mi ni treba še meni pojasnjevati (je že elaphus, očitno je bilo res treba) zakaj je ztole moje mnenje podpisano z "zasebno".

rimljanka - zasebno mnenje

Desanka  

član od: 15.6.2007

sporočila: 134

12. dec 2009 17:05

Elaphus, hojladri ali ne hojladri…za svojimi besedami stojim. Enostavno sem jih zapisala poljudno, kajti forum je ljudski in na tem forumu sodelujem ponavadi »v predpasniku« in ne kot stroka. Da pridobi učenec naziv nadarjenega učenca, kar potrebuje za pridobitev štipendije za nadarjene učence (Zoisova štipendija) mora učenec skozi tri faze: Prva stopnja je EVIDENTIRANJE učencev, ki bi lahko bili nadarjeni. Opravlja se v prvi triadi na podlagi učnega uspeha (seveda opisna ocena), izjemni dosežki na posameznih področjih, učiteljevo mnenje, tekmovanja in mnenje strokovnih služb na šoli… Druga stopnja je IDENTIFIKACIJA nadarjenih, kar zajema podrobnejšo in poglobljeno obravnavo evidentiranih učencev (tu upoštevamo oceno učiteljev, motiviranost učenca, njegove interese, sposobnosti sklepanja, fleksibilnost in izvirnost posameznika, vodstvene, gibalne in umetniške sposobnosti, tudi testiranja so v tej stopnji prisotna…itd…) Ter tretja, zadnja stopnja je SEZNANITEV STARŠEV z ugotovitvami identificiranega nadarjenega učenca. Pomemben je ta stavek: V kolikor je bil učenec iz različnih vzrokov spregledan se LAHKO celotni postopek izvede tudi v drugi ali tretji triadi. Samo o tem sem govorila, da so bili pri nas (slučajno ali s pravilno strokovno oceno pa ne vem) otroci, ki so dosegali nadpovprečne rezultate že v prvi triadi bili evidentirani kot nadarjeni, dva pa sta se v postopek vključila v zadnji triadi in tudi pridobila naziv nadarjenega, vendar štipendije niso dobili vsi, saj kljub odličnemu uspehu niso uspeli priti med tiste, ki jim je bila povprečna ocena 4.85 (konkretno: v razredu a in b je bilo v 9. Razredu - 23 odličnih učencev, od tega 13 nadarjenih; štipendijo za nadarjene pa je pridobilo 7 učencev). Ps. Sicer pa se iščem. Vse življenje se bom iskala. Priznam. Ker pač nisem vsevedna.. Še recepte za kosilo iščem na netu, kaj šele, da bi bila dovolj suverena (izvzemimo stroko) na kakšnem drugem področju. Sem samo Desanka. Z zasebnim mnenjem. Desanka

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

12. dec 2009 17:31

Jao, Desanka, da se ti ljubi .

 

Ja pa saj je ja logično, da samo nadarjenost ni dovolj za pridobitev Zoisove štipendije, potrebne so tudi dobre ocene. Šteje oboje, če pa pri vas na šoli učencem z ustreznim povprečjem "prilimate" še naziv nadarjenega učenca, zato da mu pač pomagate, je to čisto interna stvar... In pomagate mu zato, ker očitno šteje oboje, uspeh in nadarjenost, a ne. Sama sebe negiraš. Nehaj se vendar kregati in uživaj v vikendu :))

jasna

Desanka  

član od: 15.6.2007

sporočila: 134

12. dec 2009 20:19

Desanka je napisal/a:
Sem samo Desanka. Z zasebnim mnenjem. Desanka
In s svojo tečnobo danes. Rimljanka, Elaphus in vsi ostali...oprostite. Niste vi krivi, da mi vse narobe; ste pa bili "tu", da sem na vas iztresla svojo slabo voljo. Oprostite. Enostavno je tak dan... (kar pa ne opravičuje takšne komunikacije!). Čisto prijazno bi lahko napisala, kako pač pri nas delamo v skladu s pravili, ki so nam dana; pa sem nekaj drezala in se šopirila in ... eh; grem gledat v TV; tam komunikacija poteka enosmerno. Desanka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti