Piščanci proste (pašne) reje oz. bio piščanci

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

9. mar 2009 20:16

Pri nas so prosto leteči piščanci več kot 2x dražji od onih ta drugih, pa namesto 3,5 + kilski so bio samo okrog 2 do 2,5 kilski. Razlika v ceni je relativno velika, če samo pomislim, ga takrat, ko smo bili študentska družina niti v sanjah ne bi kupila. Če pa na camo ceno pogledam, je pa $6 za celega normalnega in $12,50 za bio. Pa moj bio, ki sem ga kupila včeraj je imel "samo" 2 kili. Vsem nejevernežem bi predlagala, da kupijo enega in drugega naenkrat in oba naenkrat testirajo. Razlika je res velika in se splača, če si seveda lahko privoščš.

 

Vanja

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

9. mar 2009 20:24

lapuh je napisal/a:
vsi ste narobe razumeli kaj mislim s tem kako nasaditi kokoš.mislim kako jo nasaditi da ostane na gnezdu vse ostalo v zvezi s petelini mi je jasno lapuh

Kaj češ, vsi pač ne poznamo lokalnih izrazov za valjenje jajc.... Prisila pa pri kokoših ne gre, če me spomin ne vara...............

rimljanka - zasebno mnenje

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

9. mar 2009 20:30

ežoj, še vedno sem optimist in ker živimo v republiki, ki izhaja iz latinskega "res publica" ali v prevodu javna stvar mislim, da je nas vseeno vlada ščiti. ali je bio res bio ne moreš vedet 100%, je pa vseeno to daleč najbolj kontroliran del kmetijstva. oznako bio je zelo težko dobiti in ohraniti. iz lastnih izkušenj vem, da je veliko kontrole in da je vedno nenapovedana. je pa seveda tudi tveganje, da ni vse bio kar naj bi bilo bio. bi pa po mojih izkušnjah prej zaupal oznaki bio v npr. maksimarketu, kot pa naključnemu kmetu, ki bi mi trdil, da je njegovo vse bio... enako je z domačimi vrtovi in podobnim. veliko lažje je paradižnik pošpricati z biocidom in pesticidom in kaj jaz vem še čim in pri tem mogoče še malo bolj, da bo bolj zaleglo in se potem hvaliti s pridelkom, kot pa tvegati, da narava naredi svoje... ps. še za vendelino, seveda je nemogoče pričakovati, da bi bilo vse bio. lahko pa je vse vsaj trajnostno in malo bolj "zeleno" cellnet

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

9. mar 2009 20:32

vanja, žal bo s prepričevanjem nejevernežev v sloveniji težko, ker se ne dobi ne BIO, kaj šele prostoživečih ;) cellnet

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

9. mar 2009 20:57

cellnet je napisal/a:
veliko lažje je paradižnik pošpricati z biocidom in pesticidom in kaj jaz vem še čim in pri tem mogoče še malo bolj, da bo bolj zaleglo in se potem hvaliti s pridelkom, kot pa tvegati, da narava naredi svoje... ps. še za vendelino, seveda je nemogoče pričakovati, da bi bilo vse bio. lahko pa je vse vsaj trajnostno in malo bolj "zeleno" cellnet

 

Če povsod pretiravaš kot tule: če poškropiš z biocidom, so drugi -cidi odveč, ker biocid pobije vse bio (= živo). kakšen pa je trajnostni paradižnik? Zelen itak je, no, razen zrelega plodu. Daj, zdaj pa že fejst nakladaš.

 

rimljanka - zasebno mnenje

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

9. mar 2009 21:09

Problem, ki ga imajo/imamo je policajenjem, če se lahko tako izrazim. Takrat, ko se "hransko" policijo igrajo zame trgovine, jim tudi jaz zaupam. Pa ko enkrat vidiš razliko, se seveda lahko prepričaš. Podobo je še z drugini zadevami, na primer z divjim in farmanim lososom. Pa to ni za sem.

Cene sem priložila zgolj zato, da so nekakšna referenca, koliko dražji  bi bil kakšen 100% garantiran bio piščanec od navadno gojenega. Veliko jih tuli in jamra, kako hočejo imeti določene stvari, potem pa denarnice iz različnih razlogov nočejo odpreti. Jaz sem boljobčutljiva na hormone v mesu in malo manj na pesticide v zelenjavi. Ta je že sama po sebi tako dosti dražja kot meso.

Vanja

cellnet  

član od: 5.7.2005

sporočila: 566

9. mar 2009 21:12

rimljanka, itak! ;) mene je samo zanimalo, kje bi dobil dobrega piščanca... :) cellnet

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

10. mar 2009 8:37

Cellnet, tvoji zapiski o hrani in sestavinah so zelo simpa, in daj, sonči, ostani na tem področj, prav? Ker ljudje ponavadi dajejo simplificirane rešitve za področja, ki jih ne poznajo in take poenostavitve so nevredne esteta kot si ti. Vendelina jr.

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

10. mar 2009 8:56

Joj, lapuh, če boš vedno tako smrtno resna in ne bo razumela nobene šale boš težko furala v lajfu. Je pa res da meni izrazi kako nasaditi kuro niso čisto jasni. Vem da kokoš vali, da se taki kokoši reče koklja, da sedi na jajcah,....da bi jo pa nasadil v zvezi z reprodukcijo pa še nisem slišal. Če sem te užalil se ti seveda opravičujem sej toilko pameti pa ja imam. LP hedonist

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4733

10. mar 2009 9:21

 v naših krajih tudi nasadimo...qqš, ki jo nasadimo, se imenuje kočka . Na eni od prejšnjih strani je opisano, kako se obnaša kočka...torej, ta qqš, ki se imenuje kočka, hoče sedet na gnezdu.

 je pa potreben v qqšji skupnosti, da iz tistih jajc, ki jih damo pod kočko, prilezejo piščanci.  svoje delo opravi seveda že prej, ne skače po jajcih, kadar se kočka dvigne iz gnezda .

Tako se dogaja s qqšmi in njihovim nasledstvom pri nas na kmetih. Kako to počnejo v Franciji, kjer imajo ekstra oh in sploh tovrstne zadeve, ne bi vedela. Sem bila le enkrat tam in okusno je bilo vse, kar so postregli v krajih od Atlantske obale do meje s Švico. Seveda je pa pri nas boljše, če ne že najboljše! 

 katastrofa, no .še dobro, da imam v bližini eno karto Evrope in sem opazila, da je tudi Nica, Cannes in ostali kraji v tistem koncu...na drugi strani Gorjancev. Ja, potem sem bila pa še ene parkrat tam, kjer imajo vse oh in sploh...

Ognjič

Sporočilo je spremenil(a) Ognjič dne 10. mar 2009 09:29:40

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Venturini
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti