| kozamurnik je napisal/a: |
Ne vem, če je bilo že kaj napisanega o tem; zanima me kaj menite o kaljivosti semen? Meni se vse prevečkrat dogaja, da seme slabo kali ali pa sploh ne. Posejala sem motovilec, iz ene vrečke so na dan pokukale točno štiri( !!! )rastlinice. Že lani sem poskusila različne načine sejanja, celo v zmrzovalnik sem dala vrečko motovilca, pa nič. Pritožuje se tudi mami, pa še kdo. Ne le, da motovilec slabo kali, tudi druga semena niso več to, kar so bila. Nam prodajajo stara semena , sterilna ali kaj?
|
Poleg že omenjenih polžkov, ki dostikrat pomalicajo male rastlinice, preden jih sploh opazimo, je veliko odvisno od vremenskih razmer. Prevlažno, presuho, hitra menjava vročih/hladnih dni, niso prijazni do semen. Da to drži, sem se letos ponovno prepričala sama. Na istem vrtu sva sejali korenje iz iste vrečke na popolnoma enak način dve vrtičkarici v razmaku enega tedna. Prva setev je obilo vzklila v za korenje rekordnih 7 - 10 dneh. Pri drugi setvi so prvi klični listki pokukali iz zemlje po enem mesecu. Še dobrih 10 dni je trajalo, da so vzklila še preostala semena. Prvo setev je takoj po sejanju obilo zalil dež, druga setev je bila zaradi suhega vremena dnevno zalivana.
Nekaj pomaga, če po posevke do vznika prekrijemo s časopisnim papirjem - ena plast. Zadržuje vlago in morebitno prehudo vročino. Vendar je v tem primeru treba dnevno pregledovati stanje posevka, da prekritje ne zamori pravkar vzklitih rastlinic.
Med najbolj občutljivimi sta ravno korenje in peteršilj. Peteršilj brez posebnih težav lahko predvzgojimi v lončkih in ga potem s kompletno grudo prestavimo na vrt.
Cila