Snemalec - kdo pozna?

Titikaka  

član od: 13.9.2008

sporočila: 128

tema odprta - 6. nov 2008 13:50 | ogledi: 3.199 | odgovori: 62

Potrebujem vašo pomoč. Za novo leto sva se z možem odločila podariti "posebno" darilo (kot vsako leto;). Posnela bova "kuharsko oddajo" - torej od načrta, kaj bi skuhali za večerjo pa do končne postrežbe na mizo. Ker bi rada bila pri tem sproščena (nočeva torej snemati sama, pa tudi ne znava najboljše;), bi rada najela kakšnega "amaterskega snemalca", ki bi naju posnel z digitalno kamero. Montirala bova sama. Mogoče kdo koga pozna?

Že vnaprej hvala!

Titikaka

Atina  

član od: 29.11.2004

sporočila: 3792

6. nov 2008 13:52

Precej bi bila v pomoč informacija, odkod sta (ker iz Kopra v Lendavo se verjetno nekomu ne bi dalo voziti :) ) Atina

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

6. nov 2008 14:35

Ne vem, kako bi tole rekla, da bi bilo "politično korektno". Te sicer razumem, kaj bi rada - ti bi v osnovi rada, da bi nekdo držal kamero, medtem, ko vidva tam nekaj snemata. Ti pa moram povedati, da stvar ni tako enostanva. Namreč, za snemanje česarkoli moraš imeti en scenarij in snemalno knjigo. A to imata? Hočlem reči, ali imata napisano, kaj bi rada posnela in to od kadra do kadra z opisom kje so karakterji v kadru, kaj počnejo, kaj v osnovi naj bi rekli. Ker to je v osnovi zgodba v slikah. Če snemaš kar tako, "pa dejmo še to, pa to bi bilo tut fino", je potem iz takih fragmentov težko narediti zgodbo. Montaža ne more reševati pomanjkanje zgodbe. Plus, če boš imela zraven še zvok, mora biti tekst kolikor toliko konsisteten, drugače ne moreš montirati, ker bo slika okej, ton bo pa govoril nepovezano zgodbo. Plus, za to, da zgledajo posnetki interiera kolikor toliko televizični, potrebuješ posebno osvetlitev (tiste luči z dežniki....) -ali to imata. Tole, kar sem ti zdajle natresal, bi ti povedal vsak, ki dela v kakem snemalnem studiu/videoprodukciji (kar je, mimogrede, ključna beseda za iskanje izvajalca po spletu). Skratka, profijev je kar nekaj, skoraj kot solate in ti lahko povedo, koliko tako snemanje stane. Računajo pa na porabljene ure plus prevoz plus material. Če bi pa rada amaterskega držalca za kamero.....To je pa v bistvu stara koda za pare , ki z oglasi iščejo nekoga, ki bi njiju snemal, medtem, ko se malo spolno poveselita, pa tudi kak threesome ni izključen. Zdaj, če si pa slučajno to mislila, jaz kot velika liberalka, ti lahko samo čestitam za odkritost, da to javiš na kulinarični strani (sicer smo si pa same krive, kaj smo pa odprle diskusijo o japonskih kuglah) in seveda upam, da "če se boste igrali, počnite to varno,". Če pa nisi vedela, kaj si napisala, oziroma, se ti je zapisalo - nič hudega. Malo se bomo režali, hujšega pa ne bo. Vsak se je kdaj malo osmešil, pa še kar živi in ni konca sveta zaradi tega. Vendelina jr.

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

6. nov 2008 14:46

(Vendy, to se da tudi s stojalom naredit in ponavadi je tako narejeno, če že želita biti dva v kadru, : ) ) Po moje išče amaterskega snemalca, ki bi mal s kamero skakal okoli njiju, približal kader ipd. Po moje ne rabita tako zeloooo profi, da bi bil scenarij skript vključen, a? Pa to se nanaša na to, kar je spraševala... lidka [sonce] Sporočilo je spremenil(a) lidka dne 06. nov 2008 15:03:06

evagirl  

član od: 4.10.2007

sporočila: 276

6. nov 2008 14:53

Čudna vprašanja...še bolj čudni odgovori... evagirl

Vendelina jr.  

6. nov 2008 15:03

Lidka, za mal denarja je vedno "mal muske".... Saj jaz vem, kaj bi onadva rada (samo zelo zelo nerodno je napisano, bogpomagaj), hočem samo reči, da brez zgodbe ni gledljivega izdelka (pa pustimo na strani avudiovizualno kvaliteto izdelka). Še za "domače video smešnice" se ne more kvalificirati. Kdor je kdakoli snemal otroški rojstni dan, bo znal povedati, da že kak mesec po dogodku ob gledanju takega domačega izdelka ni točno vedel, kaj je bilo prej in kaj je bilo potem - z drugimi besedami še udeleženci dogodka so s hudo muko gledali posnetek. To, kar bi pa rada naša kolegica je pa že zgodba z dramaturškim lokom. Najprej imaš pripravo (in je treba posneti lokacijo, udeleženca, hrano, posodo....in zraven mora nekdo nekaj govoriti, ali ne?) Potem je na vrsti priprava (in je treba tudi govoriti in razlagati, kaj kdo počne in zakaj se tako počne. Potem je na vrsti dekoracija in serviranje in je tudi treba ta del zgodbe opremiti z nekim tekstom. Skratka, vsaj dve lokaciji, več kotov in če je samo ena kamera, bo treba najbrž ponavljati snemanja. Ker (ena stvar se bo snemala v detajl, ena na makro, pa valda se ne bo vse s stativom, ali pač?), kar pomeni, da morata imeti vsaj dvojno količino hrane. Skratka, takole na prvo žogo je tule vsaj 10 kadrov (pa ne, več jih je) in za to je pa nazarensko dobro kaj pripraviti. Žanr ni blazno enostaven. Kar spomnite se tiste katastrofe od oddaj Saše Veronika, ko so snemali s premalo kamerami in ko ni bilo zadaj konsistentnega scenarija in so bile ene jedi prezgodaj narejene, ene prepozno (rezerven jedi pa niso imeli) in tudi niso vedeli, kaj bi se pogovarjali. Plus, kdorkoli je kdajkoli rezal krompir in zraven poskušal nekaj konsistentnega povedati, po možnosdti še duhovitega (pa da pri tem NI nehal s lupljenjem), ve, da je tako početje zelo zelo utrudljivo in zahteva koncentracijo. Kdor pa še ni počel, pa misli, da je blazno simpl. Vendelina jr.

lidka  

6. nov 2008 15:09

Hej Vendy... Sem mela tak posnetek s svoje poroke. Montiran z nekimi napisi, s pocukranim komadom v ozadju. Ja, mamcam je bilo vsem fulll všeč... In za to se rebi sam kamermana, ki drži kamero, pa mal zumira, ostalo se potem zmontira. Če je to spraševala. Če gre na bolj zahteven nivo pa: To, kar ti razlagaš, bo držalo. (tisto s stativi se nanaša na drugi odstavek v tvojem prvem postu, spet bova zaberdli nekam, kamor se ne sme. Kroglice si spet omenila, ojoj...). : ) lidka [sonce] Sporočilo je spremenil(a) lidka dne 06. nov 2008 15:13:47

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

6. nov 2008 15:27

kroglice so od vsega tu najbolj uporabna reč....

Da se vrnem k temi. Po moje bi Titikaka rada naredila preprost dvd, na katerem bi se videlo, kako nastaja praznična večerja. Po moje obvladata pripravo in kuhanje ter strežbo, da bi sama še snemala pa zmanjka rok. Torej potrebujeta tretjega.

Dobro je, da ima ta tretji malce smisla za vse skupaj, ker od njega bo največ odvisno. Z dobro svetlobo v prostoru, razporeditvijo in enostavnim načrtom lahko nastane tudi kaj prisrčnega. Ni nujno, da so vsi doma narejeni posnetki "unterhund", z dobro digitalno kamero se da mrasikaj naredit.  Je pa treba ostati v okvirjih možnega, če hočeš nek presežek na amaterski način, potem nastane katastrofa. Po moje Titikaka približno ve, kaj bi rada, sklepam iz tega, ker vedno naredita kako "posebno" darilo.  In v teh okvirih bodo obdarovani tudi presojali njun izdelek.

Jaz bi že bila snemalec... in potem bi nastala burleska (a zakaj ne?)

Mamamia

mamamia

lidka  

6. nov 2008 15:34

Mamamia, a si mogla še ti? : ) lidka [sonce]

Pajama  

član od: 21.5.2008

sporočila: 37

6. nov 2008 15:42

Veste kaj... Najlažje je popljuvati kreativne ideje tistih, ki se obdarovanja lotijo s srcem. Pri nas je že skoraj stalnica, da ob večjih osebnih praznikih zmontiramo krajši filmček, ki si ga potem na praznovanju skupaj ogledamo in se VEDNO nasmejimo do solz...-brez snemalne knjige, luči in najetih profi snemalcev. Ja in je tudi več vreden kot tista zlatnina in draga darila. In pokvarjene misli o snemanju? Od kod vam to? Če dobro premislite imata najverjetneje problem zato, ker bodo vsi bližnji, prijatelji, sosedi dobili ta posnetek kot presenečenje za darilo. Zakaj bi se torej morali tukaj režati? Če pogledaš tole kuharsko oddajo na nacionalki...jaki scenarij! Prepričana sem, da se da zadevo luštno izpeljati. Če res nimata koga, da bi vaju posnel si nekaj skupnih kadrov pomagajta s stojalom, druge pa se izmenjujta. Jaz bi bila takega darila veliko bolj vesela, kot pa v najbližji štacuni kupljenega darila in po možnosti v prvi cvetličarni gor pripopane pentlje. Moje osebno mnenje!!!! In še to, kar mine me do vsega, ko prebiram takšne škodoželjne odgovore. Resnično upam, da so nekateri danes vstali z levo nogo... Pajama Hja, en stavek sem spremenila, ker sem morda preveč osebno napadla. Še vedno pa isto mislim. Sporočilo je spremenil(a) Pajama dne 06. nov 2008 15:59:04

Vendelina jr.  

6. nov 2008 16:00

Pajama, nihče ni pljuval. Med opozorilom, da nekaj, kar izgleda enostavno, morda ni tako enostavno, in pljuvanje je en velik prepad. Je pa res, da ne vem, kakšna je tvoja filmska/scenaristična kilometrina. Sicer pa, vzemi digitalko v roke in snemaj in naj se ti pri tem roka ne trese in naj bo tekst v posnetku konsistenten in naj se ljudje na posnetkih prepoznajo...in potem to podari silni žlahti, tudi tistim, ki jih ni na posnetku in potem izvoli prešteti od slednjih pohvale za izdelek, pa boš videla, koliko je to enostano/zahtevno delo. Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti