Spet ta šola

Če česa ne vem, najprej pogledam na KulSlo ( ampak res, ne se smejat!). Iz tega izhaja, da vsakič, ko začnem otrokoma kaj razlagat, vprašata : Mami, a to si spet na kulinariki prebrala? No, šalo na stran! - Kako pravilno rečeš : Nekdo se je rodil leta 1896. To je 19.stoletje in ?? desetletje? Zadnje, deseto ali kaj drugega? ( zgodovina, 7.razred). Starši sedmošolcev ( pa tudi ostali ), na pomoč!

minutka

V zadnjem desetletju 19. stoletja, natančno leta 1896 so se rodili.....Veno Pilon, pa Tonka Čeč, metod Badjura, karol Pahor,...

rimljanka - zasebno mnenje
Hvala, Rimljanka. Vprašanje sem nerodno zastavila. Kdo se je rodil tega leta je ok. Ampak, kako rečemo, kdaj se je rodil, v katerem desetletju 19.stoletja. Nisem še slišala koga reči, deseto desetletje, vedno zadnje desetletje...Zato menim, da je to pravilno. Ampak je bilo že kar nekaj obletnic valete, tako da, glede na to, da se vse spreminja...Želela sem pač dobiti potrditev, da je izraz zadnje desetletje nekega stoletja pravilen. minutka

hm, po moji logiki (ki je sicer malce kmečka, ampak zato nič manj logična . bi rekla, da je to devetnajsto stolletje, šesto leto desetega desetletja.??????

LP

cervus

Tudi če je res, elaphus, kdo bi se pa tako okorno izražal?

grrrrr - šesto leto desetega desetletja se sliši prav pesniško, da veš!!!!Nisem kriva, če nimaš občutka za kmečko poezijo!!! - ki je res malo okorna, ampak zato povsem naravna!!!

LP

cervus
prfokse. tulka
Ja, takele so prfokse Tudi meni ni jasno, zakaj je potrebno takole razčleniti neko letnico. Ok, stoletje, pa prva ali druga polovica nekega stoletja...ampak desetletje...Elaphus, mogoče bo pa to - kmečka logika, naša OŠ je na kmetih, ampak večina učiteljic pa se pripelje iz mesta... minutka

minutka, da se razumemo - s kmečko logiko ni nič narobe - jaz jo vedno občudujem - zna velikokrat poiskati najkrajšo pot do rešitev, brez nepotrebnega olepševanja....

Lp

P.s. aja, z rimljanko sva se pa itak hecali.... vsaj jaz sem se, hehehe

cervus

Itak, jaz sem se tudi. Kmečko logiko pa cenim in mislim, da je jasno, zakaj. Členiti je pa treba, da se razume, kako gredo leta, desetletja, stoletja,.... Pripomore k besednemu zakledu in še čemu.

In ne krivi vedno prfoks (obeh spolov), ker so pač učni načrti njim zakon, ki ga morajo spoštovati, se z njim strinjajo ali pa ne.

Ja, jasno, da smo se samo hecali. Upam, da bomo dobre volje tudi jutri, ko pride naša sedmarka iz šole in pove oceno iz zgodovine.Sicer pa ocene niso vse - dobra volja je najbolja!( pa ne otrokom govor"t). minutka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?NENA58
MOJ vrtrimljanka
malo za hecNikita2
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti