| rebecca je napisal/a: |
|
Moji sovrstniki imajo vec ali manj odrasle otroke, vecina jih je najstnikov. Zdaj naj bi bilo konec odrekanja in bi si lahko privoscili izlete in druge uzitke. Pa temu ni tako. Zdaj ponovno stiskajo pas in urejajo stanovanje - sedaj zase, ker so loceni.
LP, R. |
Rebecca, v večini se strinjam s tabo in lepo je slišati, da v svojem materinstvu uživaš, kot se le da.
Tale odstavek sem izbala samo zaradi ene besede: odrekanje - ta se pojavlja v zvezi z otroki še v dosti drugih postih.
Ne vem, zakaj je razmišljanje, da se z družinskim življenjem začne "odrekanje".....ko pa otroci odrastejo, naj bi bilo konec "odrekanja".
Ne razumem - odrekanje - čemu?
Denarju, ki bi ga sicer lahko porabil samo zase in za izključno svoje potrebe? Času, ki bi bil samo tvoj?
Pa vendar - ko se odločimo za partnerstvo z nekom, ko začnemo z njim delti svoj čas, prostor, ko nenazadnje skupaj trošimo denar, za skupne potrebe - je to res odrekanje? Ali to počnemo zato, ker nam je tako všeč, ker z nekom radi sobivamo, ker ga ljubimo, ker nas to osrečuje?
In ko imamo otroke, je tisti čas in prostor, ki ga živimo skupaj z njimi - "odrečen", žrtvovan čas?
Kaj so koncerti, izleti, potovanja, nakupovanje skupaj z družinskimi člani kaj manj vredni kot tisti, ki smo jih ali jih bomo opravili sami, "končno svobodni"?
Kaj ne sprejemamo so-bivanja z nekom v lastni družini kot obogatitev? A čas, ki ga namenimo skrbi za otroke, partnerja, za druženje in ljubezen ni nekaj smiselnega, nekaj, kar je del nas - ker tako želimo - ali je tudi to "odrekanje"?
Pa če se omejimo na denar in čas - je denar, ki ga namenimo za npr. nakup darila prijatelju, staršem, otrokom, zato, ker sami tako želimo, ker radi poklanjamo, ker to osreči nas in obdarovanca - odrekanje?
Je prostovoljna pomoč ljudem na npr. kriznih telefonih, ki jo nudimo v svojem prostem času tudi odrekanje?
Ali je vse to bogatenje našega življenja? Po mojem je to drugo!
Mislim, da bi bilo prav, da svoje življenje sprejemamo takšno, kot nam je dano, brez slabih občutkov, da smo se zato, ker smo eno izbrali, drugemu morali odreči.
mamaF - Mojca