8. okt 2008 12:49
Zala36, nič se ne boj. To, kar se ti je zgodilo, je nekaj najbolj normalnega. Ta šok se je zgodil vsem, ki smo resno hoteli študirati in se je potem zgodila panika, ker tega nismo znali - in vsi, ki smo diplomirali, smo se s tem uspešno spopadli, tisti, ki se pa niso, pa niso diplomirali.
Desetletje in več pavze od takrat, ko si se zadnjič kaj učila, nima s tem kakšne silne zveze.
Štos je v razumevanju razlike razlike med študijem in učenjem. Študij pomeni naslednje: branje obvezne in priporočene literature paralelno s potekom predavanj in potem je treba nekaj časa, da si pač nabereš kondicijo v hitrem branju in procesiranju. Hkrati s tem hodiš na predavanja in se naučiš delati izpiske s predavanj. Kvalitetni izpiski se delajo tako, da lepo poslušaš predavatelja in poskušaš strukturirati, kaj je povedal in to potem prenesti na papir. Za božjo voljo, ne kot faksovske kokice, ki so skoraj stenografirale na predavanjih...ni treba noro stenografirati, ker se s tem samo izgublja energija. Poslušaj, sledi misli, zapiši si miselne vzorce. Jaz sem si stvari zapisovala tako, da sem na prazen A4 (zvezki niso bili nikoli my cup of tea) na sredini napisala naslov teme, potem sem pa levo desno v kvadratke pisala miselne vzorce in puščice in......je to metodo precej letnika kopiralo, ker se je izkazala za izvrstno (te pa ne prepričujem, da delaj tako). Pa če boš sproti brala tisto, kar je navedno pod priporočena literatura, boš lažje sledila predavanjem. S tako disciplino prideš po kakih štirih tednih lepo v ritem. Pa sprašuj asistente in predavatelje, hodi na govorilne ure, povej profesorju, če kaj ne gre /so tam zato, da ti pomagajo), skratka izkoristi možnosti, ki se ponujajo.
Skripta (je slovenjena množina od "scripto"=zapis) se bere na koncu, nekaj časa pred izpitom, ker je v skripta zgolj koncentrat materije. In se je brezveze učiti koncentrat, če ne veš, iz česa vsega se koncentrat pobira.
Drugače je pa stvar taka, da je treba za vsak družboslovni študij natrenirati kondicijo, ko se na dan prebere minimalno 100 strani literature in iz tega naredi normalen povzetek. Skratka, beri članke in knjige v komadu in dokler ne prebereš vsaj 50 strani NE DELAJ IZPISKOV - šele po petdesetki se to splača delati.
Pa srečno.
Vendelina jr.