Trend report in nasvet za šoping

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

tema odprta - 20. avg 2008 12:44 | ogledi: 3.668 | odgovori: 42

Ladies & Gents

Dasiravno ga ni čez lahkotno poletje - dejstvo je, da bo jesen čez en mesec tu. In ko bo minil prvi naval vkuhavanja in šok zaradi stroškov šolskih potrebščin, bo začelo deževati in ko bomo pogledali v omaro, bomo punce ugotovile, da nimamo kaj za obleči, fante pa itak misel na nakupovanje oblačil naredi čisto bolne.

Sem malo prečekirala sajte in fešončenle in malo vrgla oko na to, kaj se že ponuja po naših trgovinah. Namreč, pred vsako sezono pogledam, kako kaj fešontrendi kažejo, potem pogledam, kaj od tega bom privzela in koliko evrov nameravam za to plačati. In potem grem s tem seznamom po nakupih. Kar tako tja v en dan hoditi po trgovinah in kupiti vse, kar ti pade v oko, je prenevarno.

Za punce:

Dobra novica letošnje jesenske mode je naslednja: vse od lanske sezone je še vedno uporabno, samo tista balonska krilca se, hvala bogu, poslavljajo (so že lani motila). Hlače, krila, plašči, jakne - to vse omogoča zelo različne linije (od kratkih do maksi, od ozkih do širokih, od hlač in kril z dvignjenim in poudarjenjim pasom do rezanega v boku), mora pa biti dobro krojeno in izdelano. Skratka, vsaka lahko za svojo postavo najde tisto, kar bo najbolj primerno.

Od tu naprej je pa zadeva rahlo tricky. namreč, osnovna oblačila so bolj ali manj tako klasična, da jih lahko vsaka da nase (ne ravno vsaka vsega, ampak saj razumete) in doda kakšno svojo osebno noto. Tu so pa silne možnosti, da se z dodatki blazno kiksne. Ali pa se v strahu, da se ne bo kiksnilo, sploh ne poskuša in potem delujejo punce malo dolgočasno. Na primer: črno ali sivo oblačilo se poudari samo z maximalno dvema zadevama, recimo čevlji v kakšni drugi barvi (rdeče, vijolično, zeleno) in s kakšno bluzico v enaki barvi kot so čevlji. Ali pa torbico v kakšni drugi barvi (in tu so lahko čevlji enake barvice kot torbica ali pa črni). Ali pa s kakšnimi šarastimi debelimi nogavicami (če silhutea to dopušča) - če se hecate z nogavicami, jih kombinirajte z bolj konezervativnimi čevlji, drugače bo too much information.

Barve: črna, siva (siva je "nova" črna). Zelo veliko je vijolične. Vijolična je ena zelo tricky barva. če nimate bližnjega genskega materiala iz Afrike (sicer so najstarejše ostanke človeka našli v Afriki in baje so se od tam vsi selili na druge, konce sveta, ergo smo vsi iz Afrike) ali Indije, če ne izgledate kot kakšna manj znana sestrična od Naomi Campbell - potem še enkrat razmislite o vijolični. Ta barva našemu srednjeevropskemu tenu kaj dobrega ne dela - več ali manj postara. Pač pa je za modrooke in sivooke zelo prijazna slivovo modra barva - zlasti v kombinaciji s sivo. Tiste, ki smo pa bolj "esmeralde" po očeh in bolj zlato-do-bakrenolaske, se bomo pa vijolični itak odpovedale. Namesto tega bomo kombinirale s petrolejsko zeleno. Zelo veliko je tudi svetlorjavih tonov, od barve bele kave do lešnika in bakra v kombinaciji s črno in/ali zlato. Temno rjave pa skoraj ni (hvala bogu, rjavi čevlji so nekaj groznega).Tudi pri svetlorjavi-črni kombinaciji ni treba pretiravati s številom rjavih odtenkov, ker eden zadošča. In seveda je tu še rdeča od cinobra do bordo odtenka. Plus večna črno-bela (bež) kombinacija.

Materiali: klasika od tvida, volna v kombinaciji z mikro vlakni.

Obutev: Ostajajo čevlji s polno peto in čevlji z debelim podplatom. Oboje je blazno praktično za jesenko vreme, ko stalno dežuje in debel podplat lepo prenaša vlago (usnjen pa ne). Čevlji se vlečejo v gleženj (to delajo že sandali) in naj bi tako nadomeščali škornje (ja, na mediteranu, za celino ne ve). Definitvno je zelo uporaben čevelj z visoko peto, debelim podplatom in vezalkami. Ta čevelj se nosi k hlačam (skratka, salonarji na hlače, to je mimo). Če ste višje od 175 cm, potem se splača investitrati še v jesensko verzijo čevlja s paščkom okoli gležnja - to, čemur kolegice tule pravijo fukiš čevlji. Nizkim petam pa se že dolgo ni godilo tako slabo, kot letošnjo jesen (so jih obikovalci totalno prezrli). Se mi pa zdi, da bodo spet zelo aktualni čevlji tipo balerine. To pa zato, ker jih je prisiljena nositi Carla Bruni, ki se je poročila z človekom, ki je v večini pogledov takole premajhen....in kar obleče Carla, se v repliki tako ali drugače pojavi tudi v trgovinah.

Zelo sezonske novitete: Hlačni kostim s hlačami v cigaretnem kroju in hlače se končajo pri gležnjih, Čevlji do gležnjev, ki niso gležnarji. Karirasta krila in kariraste hlače (karo je postavljen pokonci in ne pod kotom 45 stopinj kot pred kakimi tremi leti), blazerji s kratkimi rokavi (in spodaj prostor za kak puli ali pa za bluzo z velikimi manšetami, da se vidijo)

Drugo: Zelo svetleči dodatki, kilogrami metalnih verig na enobarvnih pulijih ali enobarvnih oblekah, ki smo jih kupile lani. Čipka na torbici (to bom preskočila v dnevni verziji) in čipka na pletenih rokavicah (zanimivo)

Make-up in frizure: ali kombinacija močno naličenih oči z svetlimi ustnicami ali pa kombinacija močno rdečih ustnic z minimalnimi intervencijami na očesni strani. Če niste vešče nobeni od teh variant ostane še vedno klasika od zemeljskih barv na vekah in enaka šminka. In dve potezi z blushom na smejoča se lica (nasmejte se in potem samo na lica nanesite blush, ni treba tega vleči do ušes in še čez). Lasje se strižejo na carre (ali vse variante paža). Stopničasto striženje ni čiso passe, so pa zelo passe dolgi lasje (v stilu, da segajo deset cm čez ramo). Pramenom se počasi odpovejte. Svetlim blond tonom tudi. Pa črnim tudi, če niste naravne črnolaske. Pa tista slovenska frizerska groza, ko imajo gospe nad 55 leti blazno kratke lase pobarvane na divje rdeče, bi se tudi lahko nehala. Tista barva je bila že takrat, ko se je začela vojna v Iraku, out. Ob tej frizerski pasaži seveda pozdravljam našo lucko52 iz zamejstva....

Za fante:

Dobra vest za fante je, da niti v formalni in najbolj resni službeni fazi ni treba nositi kravate. Ampak to velja samo za fante, ki nimajo niti enega dekagrama špeha preveč. Skratka, fantje, ali boste kvihtali do radiatorjev in ploščic ali pa boste nosili kravato. Imate vsaj možnost izbire, to je pa tudi nekaj.

Druga dobra vest za fante je, da se vrača raznovrstnost suknjičev. Ker tisti diktat od suknjiča s tremi gumbi je bil grozen. Večina ljudi je v tistih suknjičih izgledala kot človek v škrniclju. Oziroma kot Angela Merkel (ki nosi najbolj obupne krojene blazerje, ki ne grejo na njeno postavo) - ups, tole je sicer pasaža o moških, res ne vem, kako sem našla Angelo. Skratka, končno bo vsak izbral suknjič, ki ga bo naredil manj trebušastega. Namig: bolj ko je trebuh obilen, manj mora biti gumbov na suknjiču in rever mora biti ožji.

Definitivno je treba imeti črn žamet kežual suknjič in en oxfordski brezrokavnik.

Barve za suknjič in hlače: vse barve so okej, dokler so antracit sive.

Uporabni so brezrokavniki in telovniki. Samo ne si kupiti premajhnega. Če imate trebuh, boste s premajhnim brezrokavnikom/telovnikom delovali kot Arnie Schwarzenegger v Juniorju.

Srajce: okej so vse srajce, ki jih lahko zapnete okoli vratu in ob tem še brez napora govorite. To ne velja za tiste grozljivosti od temno-modro-belo-črtasto ali pa rdeče-belo-črtasto plus bel ovratnik z dodatnima gumboma za fiksiranje ovratnika. Te grozljivosti še na Nizozemskem in na avstrijskem Štajerskem ne nosijo več. Enobarvne srajce so boljše od vzorčastih.

Čevlji: klasika na vezalko. Za vztrajne pa odbiti čevlji raznih barv s kakšnimi silnimi zaponkami, potiski na usnju ipd.

Hope this helps.

Vendelina jr.

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

20. avg 2008 12:57

Vendelina jr. je napisal/a:


Kar tako tja v en dan hoditi po trgovinah in kupiti vse, kar ti pade v oko, je prenevarno.



Vendelina jr.
Točno to delam jaz. Nikoli ne grem v trgovino s seznamom v roki, ker takrat gotovo ne bom dobila tistega kar iščem. Nakupujem čisto po navdihu, če mi je kaj všeč navadno kupim...razen če ni luknje v denarnici. Se pa ne obremenjujem preveč z modnimi zapovedmi. Siva, črna, bela....ne hvala...Samo da so na meni lepe barve, pa se počutim udobno. saša

jasna1  

član od: 24.9.2005

sporočila: 1986

20. avg 2008 13:18

Zase dobim največ oblačil v Mangu in Promod. Hlače so dovolj dolge, oblačila so moderna in ravno dovolj kvalitetna, da so eno do dve sezoni videti odlično, potem se jim pa brez kančka slabe vesti odpovem.

V oblačilih z imeni se nikoli nisem počutila dobro. Se pa počutim odlično, ko me kdo vpraša, pa kje si pa to kupila, super je! In ko slišijo, ne morejo verjeti. Pa kje ti to najdeš, če grem sama pogledat, nimajo pa nič...  Rada imam veliko oblačil, ki jih lahko neomejeno kombiniram!

Veselim se že jeseni, ko bom spet veselo brskala... neizmerno sem vesela, če najdem kak poceni kos, ki ga rada nosim in daje videz dragega dizajnerskega oblačila !

Edino pri čevljih ne šparam.

jasna

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

20. avg 2008 13:25

Hey,Vendy, jaz sem prejšnji teden letela v izvidnico, točno z enakim namenom, KAJ SE BO NOSILO.

Domov sem se vrnila s petrolejsko zeleno torbico, barva je totalno in. (viola je sicer kul, imam rada slezasto, ostalo zna delovati depresivno in žalostno...). Sem pa kupila viola šminko, something new for this autumn. : )

IN BRAVO, darling, tole si dobro napisala...

 

lidka

Sporočilo je spremenil(a) lidka dne 20. avg 2008 13:26:24

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

20. avg 2008 13:29

Groza me je misli, da bi morala na sebi nositi hkrati črno in rjavo, enostavno se ne počutim. Tudi sicer mi črna ne pristaja preveč - temno rjavi lasje, koža sicer zelo topel ten, ampak v najsvetlejšem odtenku, kar jih izdelujejo (hvala mami in ati ), oči pa nekaj med rjavo in esmeraldasto... Tako da po večini nosim rjavo v vseh odtenkih, kombiniram pa z živahnimi, pastelnimi, skratka z vsem, rjava je pač moja črna! Si me pa Vendy blazno razveselila z petrolejem, pred tednom sem na zadnjih razpodajah po naključju -70% kupila tuniko v petrolejasti barvi, ki jo lahko nosim samostojno, čez kratko majčko, čez majčko z dolgimi rokavi... Dober nakup zame. Bi pa bil moj dragi silno razočaran nad tvojim postom. On bi zase pričakoval vsaj toliko kot si napisala za babnce. Kolko pa ta moški porabi v trgovini za ogledovanje... Začetnica

lidka  

član od: 16.12.2002

sporočila: 3690

20. avg 2008 13:48

Hej, samo, da porabi!!! Moj se je včeraj javil, da gre z mano v Zaro, ko sem rekla, da bi ene dva kosa pomerila. Halo, jaz to počnem sama, alone...

Jaz sem leta hodila samo v črni. Kak dodatek sem in tja. No, sem se skulirala, lasje so dolgi, blond, zdaj uporabljam tudi barve.

Torej je make up od črne, temno zelene, vijoličaste, sive, zlate. Vse ostalo odpade, ker so učki zeleni.

Kombiniram pa tudi jaz, kot nora. Šalov eno celo omaro, od svile volne in ne vem česa vsega še... Komaj čakam jesen; : ) Ogrlic in korald toliko, da jih nosim sezonsko...lidka

Sporočilo je spremenil(a) lidka dne 20. avg 2008 14:40:51

ZAČETNICA  

član od: 2.2.2007

sporočila: 1985

20. avg 2008 13:53

lidka je napisal/a:

Hej, samo, da porabi!!! Moj se je včeraj javil, da gre z mano v Zaro, ko sem rekla, da bi ene dva kosa pomerila. Halo, jaz to počnem sama, alone...

lidka [sonce]
Jaz ti posodim mojega, boš videla, da se boš na koncu lahko samo na adapter priklopila... Začetnica

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

20. avg 2008 13:59

jasna1 je napisal/a:

Zase dobim največ oblačil v Mangu in Promod. Hlače so dovolj dolge, oblačila so moderna in ravno dovolj kvalitetna, da so eno do dve sezoni videti odlično, potem se jim pa brez kančka slabe vesti odpovem. jasna [pingvin]

Tudi meni je Promod všeč, pa še cenovno dostopen. Pa Zara, Veromoda, Bershka, Stradivarius....na Portugalskem in v Španiji se mi je imelo za zmešat, ko sem hodila po teh trgovinah. Pri nas je izbira v primerjavi s tisto tam minimalna. Takrat sem šele videla kako zadaj je Slovenija. V Španiji kupljene hlače v Zari, so prišle k nam čez eno leto! saša

Nežinka  

član od: 19.7.2006

sporočila: 191

20. avg 2008 14:07

Darling V, to si pa dobr spisala. Hvala ti :)

If they don"t have chocolate in heaven, I"m not going! http://easypika.typepad.com/

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

20. avg 2008 14:07

Jaz od moškega ne pričakujem, da me spremlja po nakupih. Pač pa pričakujem, da je blazno navdušen nad mojo izbiro. Do sedaj mi kar uspeva. Tudi pri moški garderobi grem najprej v izvidnico, rezerviram nekaj kosov in potem probamo. Če imaš XXL junaka, je to jako zahtevno. Sem nameravala danes popoldne to narediti. Začetnica, dobiš apdejt. Vendelina jr.

Sy  

član od: 11.12.2003

sporočila: 1057

20. avg 2008 14:08

Začetnica, nisem vedla, da tud takšne moške delajo, ki si vzamejo čas za ogledovanje po trgovinah

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti