Zlate ribice

ariella_3  

član od: 3.7.2006

sporočila: 664

tema odprta - 16. avg 2008 17:51 | ogledi: 12.101 | odgovori: 50

danes sem kupila 3 zlate ribice in ker jih še nismo imeli, me zanima na koliko časa se jih hrani, kdaj jim menjate vodo. Jim škodi če nismo zelo na svetlobi? Imam jih na pultu, v kotu, na isti steni kot je okno, tako da ni direktne svetlobe, mene pa zanima kaj jim najbolj odgovarja.

Prodajalka mi je rekla naj jim dam čisto malo hrane enkrat na dan in da naj vodo menjam vsak drug dan. In to je bilo vse.

Vsak nasvet bo dobrodošel, saj bi radi kupili nekoč večji akvarij in več ribic, samo za začetek bomo videli kako se bodo pri nas udomačile te tri ribice - in preživele.

ariella

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4311

16. avg 2008 18:02

Ariella, kje si pa nabavila ribice? Moj sin je namreč danes tudi kupil dve zlati ribici in sicer za rojstni dan svoji prijateljici. Kupil ji je tudi 21-litrski akvarij s filtrom, umetnimi rastlinami in seveda pesek, hrano in neke bakterije, katerih pomena ne poznam, pa tudi nisem nič prebrala na navodilih, ki jih je dobil poleg vsega tega. Njemu je prodajalka reklla, naj jih hranijo dvakrat na dan in to le toliko hrane (približno) kolikor jo pojedo v dveh minutah.

 

Sicer jih bo njegova kolegica menda tudi imela na kuhinjskem pultu. Sedaj je šel na to praznovanje in za začetek ji je odnesel plišasto zlato ribo...in potem, ko se ji bo mogoče malo povesil nos, ji bo dal še te prave.

 

 

rrr

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

16. avg 2008 18:03

Imam sicer samo eno zlato ribico in to že nekaj let. Iz izkušenj ti lahko povem naslednje. V začetku sem imela ribico v bučki, kaj kmalu pa sem ji kupila prostornejši akvarij s filtrom, ker se mi je zdela prav revica. Iz bučke tudi zelo rada skače in se je tudi že zgodilo, da je ven skočila...Tako za njihovo boljše počutje, živahnost, še posebno če je ribic več, vsekakor priporočam malo večji akvarij, ker se drugače precej mučijo. Zlate ribice spadajo med krapovce, ki se, kot vemo, radi zarijejo v dno. Zato te ribice niti ne potrebujejo tako zelo čiste vode. Sama jo menjam enkrat na 2-3 tedne in je vse v redu. Samo imam pač filter. Zlata ribica se pri rasti prilagodi velikosti akvarija, tako da je moj Moby Dick kaj kmalu precej zrasel. Hrano mu dajem enkrat na dan, vedno ob isti uri, in sicer mali ščep. Pri veliko ljudeh sem videla, da so jim otroci zelo pogosto notri metali hrano, ker jim je pač zanimivo, ko priplava gor vsa vesela. Posledično so bile ribice precej rejene in so kmalu poginile. Ponoči je, vsaj moja, zelo aktivna. Plava sem ter tja in kolovrati med školjkami in kamni, rije med peskom po dnu, tako da sem od začetka težko spala, ker jo imam pač v tem prostoru. Sedaj pa spi ko polh katka http://katka-lopatka.moj-album.com/

mina20  

član od: 19.4.2007

sporočila: 389

16. avg 2008 19:20

Jaz imam 2 zlate ribice v navadnem akvariju, brez filtra. Jedo 2x na dan po ščep njihove hrane. Vodo jim menjam 1x na teden (oz ko opazim, da je motna), s tem da dam dan prej vodo v škaf in v isti prostor kjer so ribe, da ko jim menjam vodo, ne dobijo šoka zaradi različne temperature vode. Tako delam že 5 let. LP mina20

katka lopatka  

član od: 1.12.2006

sporočila: 4996

16. avg 2008 19:31

Najbolje jim je sicer pri menjavi vode dati postano vodo, ravno zaradi šoka, ja. Kar pa je največkrat težko izvedljivo, predvsem pri večjih akvarijih. Pa tudi zamenjalo naj se jim bi le tri četrine vode. Filter pri zlatih ribicah res niti ni potreben, prostora pa mora biti vsekakor dovolj. katka http://katka-lopatka.moj-album.com/

klavdijaB  

član od: 31.3.2004

sporočila: 952

16. avg 2008 19:33

ne vem, če je kriv kuhinjski pult, vendar so moji prijateljici (pa sva isti čas nakupili prvi dve zlati ribici - v isti trgovini, enak akvarij, hrana) a njej so na kuhinjskem pultu poginili najprej ti dve in potem še je kupovala po eno po eno, dokler ni obupala. Predvidevam, da jim je bilo tam prevroče (vaj v času kuhanja) sama si drugače ne znam razlagati.... klavdija

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

16. avg 2008 20:55

Mi imamo zlate ribice že 8 let. Ena je preživela 7 let, tri pa so poginile prej (ena po enem mesecu, ena po letu in pol na pa po dveh). Kupljene v trgovini so pač na hitro in na silo vzgojena, nafilane z antibiotiki in je vedno loterija koliko časa bodo živele. Lahko naredite vse prav, pa enostavno ne bo preživela. Ne sekirajte se. Mi imamo našo v 20 literskem akvariju s čisto enostavnim filtrom in ji menjamo vodo (približno) enkrat na mesec. So pa zlate ribice veliki "packi" in precej svinjajo vodo, resnica pa je tudi, da se ne počutijo najbolje v popolnoma čisti vodi. Ko ji boste menjali vodo, jo večer prej natočite v škaf. Ne gre toliko zaradi temperature ampak tudi zaradi klora, ki je v vodi in čez noč v veliki meri izhlapi. Hranimo jo dvakrat na dan po čisto mali ščepec. In prosim, ne mučite je v bučki, ampak ji kupite akvarij. V okrogli bučki prej poginejo, ne znam popolnoma pravilno razložiti, ampak v okrogli posodi se voda drugače odbija od sten in pri tem zlate ribice trpijo zaradi vibracij. Preberite si kakšno stran o akvaristiki, tam je to bolje znanstveno razloženo. Priporoča se, da imajo akvarij v obliki kvadra, količina vode pa je vsaj liter in pol na cm ribe (če ima riba od ust do repa recimo 3cm, potrebuje vsaj 4,5l vode). Priporočljivo je tudi, da akvarij NI na sončni svetlobi, saj se tako precej manj razvijajo alge, ki škodijo ribam. Issi Sporočilo je spremenil(a) Issi dne 16. avg 2008 20:58:23

ribaracarak  

član od: 3.4.2003

sporočila: 4311

16. avg 2008 21:08

jJa, okrogli akvariji naj sploh ne bi bili več v prodaji, pa čeprav je sine rekel, da jih je bilo danes v zoomarketu, kjer je to kupoval, kar precej. Naj bi bili nehumani in skratka neprimerni....če pa že damo ribice v tak akvarij, pa je nujno notri položiti par primernih predmetov, ki razbijejo to "okroglost" - tako ima moja moja nečakinja par pajčolank v takem akvariju in notri nekakšen "grad" s par odprtinami in očitno se kar v redu počutijo tam.

rrr

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

17. avg 2008 7:36

Tudi moj sin je dobil za darilo od sošolke bučko in v njej malo kamenčkov, mrtvaško plastično glavo in notri 2 ribici. Mislim, da sta sorte Moli. Sta črne barve z lepimi velikimi plavutkami, malo izbuljenimi očmi in usti, ki me spominjajo na buldoga, hehe

Ker mi ju je bilo žal, sem kupila škatlast akvarij v katerega gre 12 l vode. Dokupila pisane kamenčke, filtra pa ne. Pač pa sem kupila kisikove tabletke, ki se dodajo 1x na teden. Hrani se ju 1x na dan, mičkeni ščepec, vodo pa menjamo po potrebi, približno 1x na mesec, mogoče manj. So pa sošolki v trgovini rekli, da mora dati v vodo ščep soli. Ne vem, zakaj to, vendar to prakticiramo ko menjamo vodo. V svežo vodo ščep soli.

Ribici sta že zrasli, sta kar veliki, me pa zanima nekaj drugega. Jaz bi dokupila še kakšni 2-3 ribice, pa ne vem, kakšne. Mogoče iste vrste, da bo potem jatica, ali pa kaj drugega.

Kyara

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti