Ja, Mic, meša nje pospeši izhlapevanje vode, torej zgosti marmelado. Brez tega se marmelada seveda bistveno teže zgosti.

Jabolčna torta
Ja, Mic, meša nje pospeši izhlapevanje vode, torej zgosti marmelado. Brez tega se marmelada seveda bistveno teže zgosti.
Rimljanka, si me pa prav nasmejala, ker si me tako luštno podučila. Veš, moja pamet je bila pa taka: kaj čem mešat, saj se itak ne prime. Prav smešno se mi zdi tudi to, da mi nikoli ni prišlo na misel, zakaj mešat. Rimljanka, verjetno boš od zdaj ob mešanju marmelade v mojih mislih tudi ti, ne samo marmelada.
Hvala
Miclimnol, se kar strinjam, da je bil želin "kriv". Glede na moje izkušnje z vsemogočimi marmeladanmi bi rekla, da se skoraj iz vsakega sadja da skuhati gosta marmelada, pa ne z veliko kuhanja, če se uporabi želin. Samo, jaz ga ne po receptu.
Marmelado najprej skuham, ko je za moje pojme kuhana, je še vedno preredka, jo zgostim z želinom, ki ga zmešam z malo sladkorja (1 želin in približno 1 dl sladkorja). S tem potresem marmelado, takoj in dobro premešam, kuham ob mešanju še nekja minut, naredim želirni preizkus in spravim v kozarčke.
Moram pa dostaviti, da ne maram trdih marmelad. najraje imam take, ki počasi (!!!) zdrsijo s kosa kruha, če ga nagnem za 90 stopinj. Ja, in nikoli ne dam veliko sladkorja. Nekako 25 do 30 dag na kilogram sadja, če sploh toliko. Vedno pa sadje najprej narežem (marelice, breskve,...) ali malo pretlačim (jagode, borovnice,...) in dodam del sladkorja, pustim čez noč ali vsaj nekja ur, tako se razvije boljša aroma sadja.
Nikoli pa ne merim količin in vse delam po občutku.
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Jabolčna torta

Palačinke z gobami in ajdovo kašo