Kaj pravite na tole?
http://video.google.com/videoplay?docid=-381706133913
Dolores
Kaj pravite na tole?
http://video.google.com/videoplay?docid=-381706133913
Dolores
21. maj 2008 17:43
Šokantno ja! Dobro je pogledati celoten film, se vsesti in razmisliti in nekaj časa globoko dihati, ali pa morda dobre pol ure glasno preklinjati ali pa močno brcati v boksarsko vrečo, al pa ruknat enga takratkega - kar pač komu bolj leži. lp, vanjatajnsek
22. maj 2008 10:02
Že dolgo sem imela medije in tisto, kar stoji za njimi na sumu, da nam polnijo glave s šokantnimi neumnostmi, tako da bistva dogajanja sploh ne uspemo videti. Tole mi je pa dalo misliti. Dolores
22. maj 2008 11:57
Ja, saj to je jasno, perejo nam možgane. Tudi filmi režiserja Michaela Moora so zelo zgovorni. Ubogi naši otroci. bluoka
22. maj 2008 12:19
Zaradi tegale jaz ne bi boksala v vrečo, dasiravno sem v eni fazi na tak način telovadila in je bilo kar fino. Tule se vsake toliko časa pojavi kakšen Zeitgeist clip, kar meni vedno znova da možnost, da nekaj kuharsko družboslovnega zložim skupaj.... Kogar zanima, feel free to read.... Takole gre to: Najboljša definicija vojne je še vedno Clausewitzeva in sicer, da je vojna nadaljevanje politike z drugimi sredstvi. Skladno s tem morajo potem študentje mednarodnih odnosov (imam v mislih resne fakse, ne tistih poskusov študija mednarodnih odnosov, ki že dvakrat niso dobile žegna.....še je nekaj pravičnosti v tej državi), ko analizirajo posamezne zaplete, ugotoviti, katera politika je pa to bila, da jo je bilo treba nadaljevati z vojno. Spominjam se poznih osemdesetih let, ko smo se šli takšno "vajo" študentje iz Lj. skupaj z ameriškimi študenti, ki so študirali na eni ameriški univerzi v Bologni. Nas so bila polna usta tega, kako so bile vojne v zgodovini način za prisvojitev dodatnih ekonomskih resursov in da so te vojne dobivale vedno večji obseg do točke, ko so postale zadeva celega planeta (obe svetovni vojni). In da je ravno druga svetovna vojna v bistvu bila zadnja svetovna iz preprostega razloga, ker so bili vsi njeni stroški (od opreme, koliko ljudi je umrlo, koliko je stala obnova porušenega in vse ostalo....) preprosto večji od zaslužkov. Po drugi strani pa so ameriški študentje imeli polna usta o balansu interesenih sfer, tajni diplomaciji, o zakulisnih igricah, o katerih nikoli ne bomo nič vedeli...skratka, veliko h"woodskega materiala so imeli (je pa res, da je bil takrat predsednik ZDA Reagan in bi se ta h"wood lahko tudi s tem razlagal). In ta h"woodska manira, da je treba eno zaroto nekje zadaj iskati, da je treba neke skrivne dogovore in citate najti in potem nam bo misterij zgodovinskih dogodkov čisto na novo jasen - to je tudi v celotni seriji Zeitgeista. Ne pozabimo, serija je narejena za ameriško publiko in za to, da se ameriški gledalec malo odlepi od TV prodaje, piksne pira, superbowla....mu je treba nekaj res sočnega ponuditi. Kakšen atentat, zaroto. Po možnosti v internetnem formatu do pol ure. Več publika itak ne zdrži. Ne samo ameriška. Dopuščam možnost, ma ne, bi celo zmogla pritrditi, da so pred slabimi stotimi leti (informacije so še počasi potovale) tudi ugledni ljudje mislili, da bodo uspeli s serijo dobro režiranih sabotaž v resnici obrniti tok dogajanja sebi v prid. Da je mogoče res kdo mislil, da bi malo zrežirali incident (okej, to idejo je marsikdo kopiral tudi za potrebe kakega vojaškega udara, v Čilu je Cii celo uspelo), da bo potem serija kakih blitz akcij in čez šest tednov bomo že junaki, ki so zmagali in stvari bodo spet lepo tekle. Dopuščam tudi, da je bil med takimi omejenimi umi tudi kak finančnik. Danes takih, hvala bogu, vsaj med finančniki ni več. Finančniki imajo najraje stabilnost z blago tendenco razvoja, s tem, da krivulja ne sme biti preveč strma, ker potem je preveč vročih glav, ki bi radi na hitro zaslužili.... Če grem nazaj na Zeitgeist. Prva svetovna vojna je bila vojna za kolonije. Cilj, ki se je zasledoval, je bil v tem, da se omeji vpliv Turkov na JV Evrope in od tam na Azijo, ter da se ponovno in za vedno zagotovi to, da Rusija nikoli ne bo prišla do toplih morij, ker bi tam divje motila tako Anglijo kot Francijo, ki sta si "lastili" interesni teritorij. Blokiralo se je Rusijo, v prvo žogo sta pa "istrčali na teren" Avstro-ogrska in Nemčija (ruski zaveznici še iz 19. stoletja), od katerih si je ena bildala ego z germanstvom, druga je pa itak bila na tem da razpade. V prvi svetovni vojni je bila Nemčjia kmet v šahovski partiji, ki sta jo Francija in Anglija igrali z Rusijo, ZDA so se v to igro vključile točno takrat, ko so videle, da bi se dalo kaj prodajati, ozrioma, da bi se dalo preko vojne dobiti tudi kakšno inteligenco, opremo itd itd. Prva svetovna vojna se je končala tako, da so se zacementirale kolonialne meje v Afriki in Aziji, Leninova ekipa je izkoristila zmedo in naredila Oktobrsko revolucijo in se umaknila iz vojne, Rusija spet ni prišla do toplih morij. ZDA so pa sploh odigrale maestralo. Wilson je ugotovil, da so ZDA ravno tolikanj oddaljene od vseh glavnih vojnih akterjev in da so zaradi tega zelo primerne za to, da - delajo mirovne načrte (Wilsonovih 14 mirovnih točk, ki so se iztekle v Versajskem miru in tudi v Ligi narodov) - trgujejo z vsemi, ki so bili v vojni in so zdaj malo potolčeni (izum ameriške vojne pomoči, ki se je nadaljevala v mirnodobsko trgovanje) Pa bi stvar lepo tekle, če bi nemški egotrip tako ureditev sprejel. Pa je ni. Pa so nacisti hitro uvideli, da preprosto nimajo dovolj resursev za to, da bi ureditev spremenili. Tu ne govorim o mein kampf-ovskih videnjih nadlčloveka in o tem, kdo je ovira nadčloveku in kako bi se teh ovir trajno znebili. Govorim o tem, da je Nemčija za to, da bi se šla vojno, rabila bazo v strojni industriji in metalurgiji in ta baza je bila pri sosedih. Čehi so imeli strojno industrijo, Poljaki pa premog in železo. Češko so leta 1938 anšlusirali (in zraven za pokritje resničnega namena še Avstrijo), naslednje leto so napadli Poljsko. The rest is history. No, ja, je treba še kaj povedati. Na primer to, da je imela Nemčija to pot v Aziji zaveznico v obliki Japonske. Ki je bila ponovno zadolžena za to, da brani Sovjetski zvezi, da ne bi slučajno prišla v stik s toplimi morji (Kurili). In ki je kontrolirala pol Azije - meja je bila na Indokini, ki so jo držali Francozi. Jasno, Japoncev je bilo na tistih otokih vedno grozno veliko in sami se ne bi mogli prehraniti ne nič in je bilo treba imeti oblast še v ostali Aziji. Recimo Kitajski, tam je bil pa veliko resursov. In če bi bili samo na Kitajskem, svetovne vojne verjetno ne bi bilo. Ampak japonski ego je bil tudi prevelik in so šli napasti Pearl Harbour. Kamor so se ZDA pred tem vključile zaradin tega, ker so raje trgovale z Azijo na sredini Pacifika kot npr v San Franciscu. In se je vključila še ZDA. The rest is history. Iz druge svetovne vojne je izšlo: - spoznanje, da je svetovna vojna preprosto predrag način za pridobivanje dodatnih trgov in ekonomskih resursov in da se bo treba spomniti nečesa drugega - OZN kot mednarodna organizacija z namenom, da zagotavlja svetovni mir - skratka mednarodnopolitični faktor za brdanje nacionalnih egotripov za to, da bomo v miru pridobivali ekonomske resurse - hladna vojna, namreč v igro se je vrnila Rusija, ki je to pot "skoraj" prišla do toplih morij. Če ne bi Churchill v Kairu na serveti napisal ponudbo 50:50 Stalinu za vpliv na Jugi (in Stalin to sprejel), bi Rusija dobila toplo morje.... Skratka, Rusijo je bilo treba ustaviti, narediti železno zaveso, da ne bo prišla do morja (po moje komunizem stalinovea tipa ni nikogar na Zahodu tako divje motil, ampak dejstvo, da bi SZ nekaj kšeftala tam, kjer bi moral biti prostor za staro Evropo in stari svet, to je bilo pa za Churchilla vseeno preveč odiozno......). Politično vojaška izvedba železne zavese se imenuje NATO (north atlantic treaty organization), ki je bila v bistvu narejena za to, da ustavlja SZ - skupnost železa in jekla ali predhodnica današnje EU, Robert Schumann je vedel, da so vojne predrage in da je bolje, da francoski in nemški egotrip skupaj prodajata železo in jeklo, namesto da se tolčeta za svoje interesne sfere. Ker SZ ni prišla do toplih morij, je pa prišla ravno toliko daleč do Baltika in do polovice Nemčije, da je v hodu dobila še veliko tistega, česar Nemčija ni odnesla iz Češke in česar Nemci niso odnesli iz Nemčije.... In namesto raziskave toplih morij, so Rusi skombinirali nekaj znanja o reaktivnih motorjih, proizvodnjo le tega in šli raziskovati vesolje. Kar je ziritiralo ZDA, pa so se tega lotili še sami. V to je šlo vedno več denarja in smo dobili celinsko vodene rakete. Ne rabiš aktivirati vojske pešakov, enostavno potencialnemu sovražniku malo daš vedeti, da ga lahko šicneš tudi iz domače spalnice. Na nivoju politike je potem sledilo kakih trideset let popuščanja napetosti, ki je trajalo vse do razpada SZ (1992). Na nivoju ekonomije in življenja pa to, da je večina stvari, ki jih danes uporabljamo kot sestavni del življenja, da je bilo to najprej stestirano za vojsko. Računalniki so bili najprej narejeni za vojaške potrebe. Glavnina raziskav na relevatnih faksih se je zgodila zaradi tega, ker je to tako ali drugače plačala vojska. Laserji so bili narejeni za vojsko, pa se je ugotovilo, da se jih da uporabljati tudi v medicini (večina stvari v današnji medicini je bila najprej razvita v vojaški verziji). Kje hudiča pa mislite, da je pramati današnjega mobilnega telefona? Najprej so bile vojaške potrebe, šele potem se je razvila komercialna varianta tega istega. Naše udobno mirno življenje je takšno zraradi tega, ker so bile prej skoncipriane brutalne verzije tega istega in to je bridko spoznanje vsakega pacifista po tem, ko se enkrat emancipira od svoje mladostne naivnosti. Ne vem, kako je z vami, ampak meni je stalno govorjenje o 9/11 iritatno od 9/12/01 naprej. Za začetek me iritira prevelika frekvenca govorjenja o žrtvah 9/11. Jih je bilo v Srebrenici več, bil je 11. juilj 1995. Da ne govorimo o žrtvah vojne v Vietnamu, da ne govorimo o žrtvah v srednji Ameriki, da ne govorimo o izginulih v Argetnini, da ne govorimo o vseh pozabljenih, ki so umrli v Afriki (Afrika, to je tisti črni kontinent, kjer so ljudje stalno nekaj lačni, pa nekaj korumpiranih vlad je tam, aja in Afrika ni posebej zanimiva, ker razen na severu tam ni nafte....), da ne govorimo o vojnah na bližnjem Vzhodu..... skratka, da ne govorimo o vseh vojnah, ki so se zgodile predvsem zato, ker je bil vojaški stroj malo zdolgočasen in so si izmislili kak konflikt, za to, da so se lahko šli kakšno vojno na obrobju sveta (svetovna je, remember, predraga, tega ne bomo več delali), ali pa si niti ni bilo treba izmisliti konflikta, samo je bilo treba narediti nekaj za to, da malo povečamo promet tistim, ki so plačali, da smo zdajle v Beli hiši. Recimo naftarjem iz Texasa. Če dvignemo ceno nafte na trgu, bodo tudi oni prodajali po višji ceni. Kako bi dvignili ceno nafte, tržni mehanizmi so zamotani....Aha, z vojno, to je pa dobra ideja. Kje bi pa naredili vojno? V Savdski ARabiji, oni imajo največ nafte? Ne, tam ne, oni so frendi? Pa kako so frendi, oni imajo skoraj srednji vek, pa ženske nimajo pravic, a nismo mi en demokratičen folk in se s takimi ne družimo? To je sicer res, ampak oni so frendi. So nam zmeraj pomagali, samo ne tega okrog govorit, Izraelci tega ne marajo slišat... Ja., kdo pa še ostane, če ne Saudijci? A gremo nad Gadafija? Ne, ne na Gadafija, z njim se ne smemo več kregati. Kdo pa še ostane? N"č bat imamo Iran - njih ne maramo, so nas ugrabili leta 1980 in zaprli v ambasado. Ampak, ne moremo napasti Irana, bo izpadlo, da tiste epizode iz 1980 nismo predelali in da jim nekaj zamerimo. Zato moramo napasti tistega, ki ne mara Irana. In kdo je to? Matr, a ti nič ne razumeš, Irak vendar, Irak in Iran sta bila v vojni. Ampak, a nismo mi takrat obema prodajali orožja. Smo, samo ne tega okrog govorit. In zakaj bomo pa napadli Irak....Čaki mal, si moraš še en razlog izmisliti.... In medtem, ko smo vsi zadnjih sedem let v zanki bližnjevzhodni vojn, ko se izmišljujejo novi in novi načini za iskanje teroristov, ko je vsak, ki ima malo več pigmenta, že nekako sumljiv.... ...se je pred našimi očmi naredil nov konflikt, pa ga večina ni videla (bili slijepi pored zdravih očiju). V iskanju substituta za fosilno gorivo so začeli raziskovati druge načine pridelave le-tega. Prišli do neizmerno razsipne variante in sicer to, da s kakimi 400 kilami koruznega zrnja narediš en liter goriva. Kar je začelo dražiti ceno koruze. Tiste za fosilna goriva in tiste za krmo. Ker, koruza je koruza. To je povečalo ceno živine. In mesa. Ker je hkrati naraščala in še narašča prodaja mesa na Kitajskem, so dobile cene hrane nov zalet.... In medtem ko bo Bush še vedno iskal teroriste, EU pa še vedno subvencionirala velike farmarje z evrom na dan za vsako kravo.....bo vse več ljudi lačnih. Spet bodo slike lačnih ljudi, samo to pot ne bodo samo lačni iz Afrike. Bodo tudi lačni in imeli bodo belo kožo in svetle oči. Tu, čisto blizu nas bodo. Globalne sile jih ne bodo brigale. Podnebne spremembe tudi ne. Think about. Čestitke vsem, ki so se prebili do konca tegale. Vendelina jr.
22. maj 2008 12:40
Tokrat moram pa vendelini čestitat.
jasna
22. maj 2008 13:05
Hvala za čestitke, z veseljem sem se prebila do konca... in bi še. Zelo zelo zanimivo čtivo. Pozdravček!
22. maj 2008 13:15
Uau! Skozi tole se je pa splačalo prebijati! Kapo dol. Vendelina, pa ne bi ti teh stvari prevedla in pripopala kot podnapise na Zeitgeist filmčke? Da bi Američani še malo brali in ne samo poslušali. mamaF - Mojca
22. maj 2008 13:40
Vendelina, lepo prosim, eno tako lepo odprto pismo pošlji..., da bodo razno-razni joškoti, marjančki, bojančki, janezki, gregci... in vsa ostala "sodrga" prebrala; da se naj nehajo repenčit in kurčit vse povsod..., tam na južni meji; v tej banki, v oni pivovarni... tam nekje drugje... ter nam, poštenim ljudem dvigat pritisk. Sem že v službi začela vpit, da bom/bomo nekatere obesili na sred TR, tako kot so Musolinija. Sem besna, kolega gre julija v pokoj in kalkulira, kako in kaj. Če bo ostal še do decembra mu bo pokojnina za 10 EUR višja. Pravzaprav bo 610 E, živi pa sam, ker je vdovec. Pozdravček! P.S. Vendi, kam bi te pa človek dal? Premišljujem in zlagam kockice, ampak mi nikamor ne pašeš. Sporočilo je spremenil(a) dragička dne 22. maj 2008 13:44:13
22. maj 2008 13:51
1. Vendelina jr. dobra si!
2. dragička, če dobro razmislim, jih bi ti najlažje polovila, potem pa naredimo izredni kongres kul slo in se družno odločimo, kako in kaj...
3. Da se ne boš preveč igrala s kockicami...itak vidiš, da niti slučajno ne more delat tam, kjer ti zdaj kockice zlagaš... in čakaš na 610 €...
Ognjič
22. maj 2008 14:34
Dragička, a misliš, da tisti, ki so te tako zjezili, da oni zmorejo prebrati več kot dva odstavka (in v odstavku maximalno trije prosti stavki, ker zloženih še niso jemali?)? Sem računala, kako bi se 600-610 EUR v Lj preživel upokojenec, ki živi recimo na 70 kvadratnih metrih in nima vrta/sadovnjaka....in po položnicah in enemu tanku goriva, stroških registracije vozila in zavarovanja doma sem se ustavila tam nekje pri 7 EUR na dan. Si ne znam predstavljati. Če bi pa računala še kakšna zdravilna dopolnila, pa en par obutve letno, bi verjetno prišla na 6 EUR dnevno. Če dodam še kakšne nujne nakupe (npr, pokvari se kotliček za WC), sem pa na 5 EUR. Kar je ekvivalent 3-4 kapučinov. Če bi bila moja kupna moč taka, bi bila verjetno jezna na ves svet. Tisti, na katere si ti danes salamensko jezna, matematike iz prejšnjega stavka niso naredili. Glede kockic, dragička, ne vem, s kakšnimi kockicami se igraš.... Dodiplomska politologinja (mednarodni odnosi), podiplomska ekonomistka (finance in bančništvo), kuharski samouk, raje kuham kot jem, zanimajo me teater, moda, arhitektura in vse, kar je lepih umetnosti... Vendelina jr.Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Orehovi štruklji z jabolčnim sorbetom in cimetom
Lazanja v slow cookerju