Dušeno sladko zelje
Kateri "elementi" pa se potem uničijo?
In zakaj je jod "zelo škodljiv"?
Če se še prav spomnim periodnega sistema, je bilo doslej odkritih nekaj čez 100, morda 110 elementov. Ali torej himalajska sol vsebuje tudi žlahtne pline, vse radioaktivne elemente itd?
![]()
Nasja
Sporočilo je spremenil(a) Nasja dne 02. mar 2008 19:25:38
Minerali so lahko iz enega elementa, ni pa nujno. Lahko so tudi spojine. Jod je v večjih količinah hud strup (zanimivo, natrij in klor tudi), je pa življenjsko pomemben za delovanje žleze ščitnice. Povečana ščitnica (ali ljudsko imenovano "golšavost" ) je bila v preteklih stoletjih huda nadloga ljudi, ki so živeli v hribih in uživali hrano, revno z jodom.
LP
Hja, himalajske soli s kakšnim radijem ali uranom pa res ne bi rada v župo metala - bi me na koncu še obtožili izdelovanja atomske bombe ![]()
binca2, ne bodi preveč naivna. Zakaj bi pa morska sol imela samo Na in Cl, sol, ki je nastala z izsuševanjem morja (enako nastane morska sol), pa bi imela 100 elementov? Sploh pa, 100? V omembe vredni količini? Potem bi ja za sol (NaCl) skoraj zmanjkalo prostora. Dejstvo, da v času nastanka himalajske soli ni bilo človekovega onmesnaženja še ne zagotavlja, da v soli ne bi moglo biti človeku škodljivih, celo strupenih snovi.
Od kod ti podatek, da je tradicionalno pridelana piranska sol samo NaCl?
Če si torej mislila ti elemente (sem preverila, res si tako napisala) in ne mineralov, si pa sploh zapisala neumnost. Ker ti se pa res ne uničijo pri temperaturi nad 50 ct. C. Sploh pa, večina elementov v soli najbrž ne more biti v elementarni obliki, kajne? Jod seveda JE in NI škodljiv. Je, če ga je preveč in če ga je premalo, NI, ker je esencialen mikroelement (brez njega telo ne more tvoriti hormona tiroksina). Glede na to, da državni predpisi določajo obvezno vsebnost joda v soli....
http://www.ce-lekarne.si/upload/File/da%20n(1).doc
| berny je napisal/a: |
| Tudi jaz že nekaj časa uporabljam samo še tradicionalno piransko sol. Je sicer nekoliko dražja, ampak kvaliteta in ročno delo se plačata. berny |
Pssssst, pa ne okol govort - že pred leti smo z družino odšli v soline, firbec past. In smo seveda si ogledali še solinarski muzej, se sprehodili in bla bla bla. Na koncu smo hoteli pri čuvaju (ne na glavnem vhodu, ampak skoraj pri mejnem prehodu) kupit še sol. Ker sem jo hotela tri kile (še za vso žlahto, seveda)in sem dol padla ob ceni, mi je vratar ponudil pet kil piranske soli v navadni, plastični vrečki. So jo prodajali tudi tako, pa ni šla toliko v promet. Saj, kdo normalen pa kupi naenkrat pet kil soli?
No, jaz sem jo kupila in je bilo ceneje kot kila in pol soli v "ta lepih" vrečkah. Če boste v teh lepih pomladanskih dneh kaj tam okrog hodili, pa se pozanimajte. ![]()
LP
cervusNo, saj piranska sol na kg (ko ti jo sproti natehtajo) v trgov ini na Mestnem trgu v Ljubljani tudi ni draga. Pa tako pakirano, kot omenja Elaphus, imajo tudi na vhodu v Park KPSS pri Drogi.
Sicer pa, približno 1€ za 1 kg soli pač ni veliko, saj soli ne jemo s ta veliko žlico.
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Dušeno sladko zelje

Palačinke z gobami in ajdovo kašo