Dragoceni pogled v človekovo telo

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

12. jan 2008 15:57

Zdi se mi, da vem, kaj je to.

Oče moje prijateljice je bil pred petimi leti in pol operirarn zaradi rakavega tumorja na črevesju in naredili so mu stomo. Tri leta kasneje ga je pričela hudo boleti noga, kot bi imel ukleščen živec. S prijateljico sva šli skupaj na obisk in mi je povedala, da marker, ki kaže na zumor, raste, vendar ne morejo ugotoviti, kaj se dogaja. Vsake tri mesece je bil na preiskavah, vključno s slikanjem črevesja.

Bolečine so se stopnjevale, marker je naraščal, zdravniki pa niso storili ničesar, razen standardnih preiskav. Pred dvema letoma se je odločil za bioenergetika, ki je povedal, da "zaradi blokade" kaj dosti ne more storiti, vednar so gospodu bolečine malo popustila. V istem času so me vprašali, če naj gre na pregled, ki je takrat stal okrog 35.000 sit, kjer ugotavljaljajo stanje telesa. Meni se je zdelo, da je vsak poskus, ki bi prinesel nekaj optimizma bolniku in pri čemer se ne zanemarja klasično zdravljenje dobrodošel. Nato so mi pokazali slike telesa, v različnih barvah in v različnih odtenkih. Čeprav tisti, ki je preiskus delal, ni imel pojma, kaj teži gospoda, je bilo iz slik ( šrafure na risbi telesa), razvidno, da je bolan trebuh, ledvice, pljuča in noge. To sem videla na svoje oči. Nimam nobenega znanja iz medicine, vendar sem takrat mami komentirala, da sem glede na vrsto bolečin prepričana, da se je rak razširil nekam v hrbtenico.

Nekaj mesecev kasneje me je objokana poklicala prijateljica: potem, ko je žena moževemu zdravniku spet potarnala zaradi hudega moževega trpljenja, se je zdravnik odločil za dodatne preiskave. Ne spominjam se, ali je bila magnetna resonanca, pač nekaj takega. Rezultat: tumor na črevesju se je raziširil v hrbtenico, operacija ni bila mogoča, gospod pa je dobil nalepke z morfijem. Prijateljica je obiskala tudi zdravnika in skupaj sta pregledovala izvide zadnjih dveh let. Suspektni tumor so napisali po slikanju, naredili pa ničesar. Pred dobrim letom so gospodu operirali žolč, ki bojda sploh ni bil vnet in mu zmanjšali dozo analgetika, da " se ne bo preveč navadil". Šele prav resen razgovor z zdravnikom je pokazal, da je rezerve  do maksimalne dobe še zelo veliko in zdravnik je brez besed odredil povečanje doze morfija, človeku, ki je doma kričal v bolečinah.

Pred desetimi meseci je bruhal kri in umrl. Brez odvisnosti od morfija.

Moja prijateljica je bila pri 39 operirarana zaradi raka na dojki in jo je skoraj kap, ko ji je očetov zdravnik svetoval preventivne preglede črevesja zaradi dedne obremenjenosti. O konkretnem zdravniku, ki je uspešen politik in komaj uspe svojo ordinacijo uskladiti s svojimi političnimi funkcijami, ne bom rekla ničesar več.

Tudi o diagnostiki, za katero ima slovensko zdravstvo dovolj možnosti in sem jo zadela berz kakršnega koli znanja medicine, o "zemljevidu telesa", ki jo je narisal nek, recimo temu, šarlatanski aparat, ki je zaznal nekaj, za kar zaradi pomanjkanja znanja, nimam razlage, tudi ne bom napisala kaj več.

Pravijo, da smo Slovenci prvaki v bolniškem staležu, nihče pa se ne poglobi v kvaliteto diagnostike, ki jo imajo osebni in drugi zdravniki. Tudi pravijo, da Slovenci pokupimo velike količine zdravil brez recepta in drugih "prehrambenih dodatkov". Močno dvomim, da Sloveci razmetujejo denar za stvari, ki jih ne potrebujejo, če bi bili zadovoljni z zdravili, ki jih lahko prepiše zdravnik.

 

Ne spomnim se, da bi bi pisali o hipohondrih, ki jih je nahbrž tudi nekaj, ki zaradi svojega veselja stotine evrov zapravljajo za razna kvazi zdravila in alternativno zdravljenje.

 

Ljudje se v želji, da bi ozdraveli, da bi bili delovno sposobni, oprimejo vske bilke. Ne spominjam se, da bi kdaj kdo pripovedoval ali napisal o nadutosti, domišljavosti in neprijaznosti teh alternativcev, za katere je značilno prav to, da prisluhnejo in da imajo ljudje občutek, da se trudijo. 

Nenazadnje, koliko pa se razlikuje alterenativni zdravilec s čajčki od zdravnika, ki pacientu iz nabora znanja uradne medicine svetuje življenje brez stresa, zdravo in kvalitetno prehrano in veliko gibanja. Čeprav bi moralo biti temu slovenskemu, nekajkrat preplačanemu javnemu uslužbencu jasno, da nestresnega življenja v tej Sloveniji ni, da je s 341 € plače težko jesto zdravo in kvalitetno prehrano, da ob delavniku, ki nepravično traja vek kot 8 ur, brez možnosti, da plačamo pomoč v gospodinjstvu, si gibanje v pričakovanih okvirih  le redko kdo privošči.

Zato je kritika uporabnikov zgoraj opisanih storitev neutemeljena prav toliko kot je potrebna sprememba naziranja zdravnikov, nosilcev primarne zdravstvene dejavnosti. Je pa res, da so tudi izjeme.

Kot ilustracijo naj povem zgodbo o znancu, ki je bil skupaj z ženo nekaj let v bolniškem staležu zaradi tumorja pri sinu, ki je sicer normalno fukcioniral: obnašal se je kot normalni otrok, le da je imel tumor. To je bila ena večjih zlorab bolnikega staleža, ki jih poznam. Psihiartrinja, ki je dve leti pisala zdravniško potrdilo o očetovih psihiatričnih težavah ( ki jih sploh ni bilo), je staršem ( ateisti) svetovala, da naj gredo nekam na Štajersko v cerkev, kjer so verniki opravljali molitve tako, da so se držali za roke. Sledilo je nekajletno romanje v omenjeno cerkev in tekanje od aletrnativca do alternativca. 

Presojo prepuščam vam.

 

 

F r i n a

BISERKA55  

član od: 4.5.2007

sporočila: 143

12. jan 2008 23:19

Ta oglas sem prečitala v Totalu. BISERKA55

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

13. jan 2008 0:26

frina je napisal/a:

 Čeprav tisti, ki je preiskus delal, ni imel pojma, kaj teži gospoda, je bilo iz slik ( šrafure na risbi telesa), razvidno, da je bolan trebuh, ledvice, pljuča in noge. To sem videla na svoje oči.F r i n a

Torej: človek je imel bolno hrbtenico, ki jo je preraščal tumor; ta aparat pa je zaznal spremembe na pljučih, ledvicah in nogah. Hm.

 

 

Nasja

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

13. jan 2008 0:30

frina je napisal/a:

Moja prijateljica je bila pri 39 operirarana zaradi raka na dojki in jo je skoraj kap, ko ji je očetov zdravnik svetoval preventivne preglede črevesja zaradi dedne obremenjenosti. Kot ilustracijo naj povem zgodbo o znancu, ki je bil skupaj z ženo nekaj let v bolniškem staležu zaradi tumorja pri sinu, ki je sicer normalno fukcioniral: obnašal se je kot normalni otrok, le da je imel tumor. To je bila ena večjih zlorab bolnikega staleža, ki jih poznam. Psihiartrinja, ki je dve leti pisala zdravniško potrdilo o očetovih psihiatričnih težavah ( ki jih sploh ni bilo), je staršem ( ateisti) svetovala, da naj gredo nekam na Štajersko v cerkev, kjer so verniki opravljali molitve tako, da so se držali za roke. Sledilo je nekajletno romanje v omenjeno cerkev in tekanje od aletrnativca do alternativca. 

F r i n a

Kako si lahko tako vzvišeno prepričana, da oče otroka s tumorjem nima psihiatričnih težav?

In navsezadnje, ali je molitev dovoljena le vernim katolikom z vsemi zakramenti?

Nasja

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

13. jan 2008 0:32

frina je napisal/a:

Moja prijateljica je bila pri 39 operirarana zaradi raka na dojki in jo je skoraj kap, ko ji je očetov zdravnik svetoval preventivne preglede črevesja zaradi dedne obremenjenosti. F r i n a

Kaj pa je pri tem narobe??

Nasja

Kyara  

član od: 24.5.2006

sporočila: 2384

13. jan 2008 7:33

Če bi pri nas sodelovala klasična medicina in alternativa, bi bilo pol manj ljudi bolanih. To vem iz lastne izkušnje.Klasična medicina mi je hotela transplanzuirati jetra, pa sem se za nasvet in pomoč še malo obrnila na alternativo in glej ga zlomka. Eno leto po zdravljenju z alternativo je moje stanje čudovito. Ko sem šla v bolnico na kontrolo, pa so zdravniki zijali v moje izvide kot v deveto čudo. Niso mogli verjeti, da je človeku z mojo diagnozo uspelo brez njihovega noža.

Pa sem spoznala enega fanta, ki so mu presadili jetra in telo je zavrnilo darovana jetra. Temu sledi koma in če ni hitro primernega organa, smrt. S pomočjo mojih nasvetov in alternative je ta fant danes doma,dobro se počuti, izvidi pa so čedalje boljši. Doktorji, specialisti, pa se čudijo.

Čudno, povsod po svetu je Alternativa priznana, samo mi se gremo nekaj več, na koncu pa tako ali tako ne morejo pomagati. Alternativa zdravi vzrok, klasična medicina pa bolečino. Alternativa zdravi dušo in telo skupaj, klasična pa samo telo. In z obilico kemičnih zdravil zakrijejo pravi vzrok.

Še en moj primer: obupno me je bolelo koleno in kolk. Po nekaj letih analgetikov, neprespanih noči in obupnih bolečin, letanja na razne preiskave in slikanja , od ortopeda do specialista kamor so me pošiljali, sem izvedela za manualno medicino, ki je klasična medicina pri nas ne sprejme. Po pregledu in terapijah se danes odlično počutim, bolečin pa nimam. Vzrok pa je bila hrbtenica, ne pa koleno in kolk.

Ne potenciram alternative, samo brez nje me danes verjetno ne bi bilo med živimi.

 

Kyara

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

13. jan 2008 11:18

Nasja, spregledala si, da sem najprej napisala trebuh.  Umrl je zaradi matestaz na pljučih in drugih organih v trebuhu ( operirali so mu tudi žolč, ker so ugibali, kaj mu je ).

Če v nekaj letih zdravljenja raka na črevesju, kljub rednim pregledom na tri mesece, očitnim znakom novega žarišča (povečani markerji v krvi), kjub suspektnemu tumorju, ki ga niso raziskali, čeprav so imeli na razpolago aparature, ki pa so jo uporabili šele čisto na koncu, lahko predvidevam, da bi preventivni pregled dedno obremenjenega potomca ( obstaja namreč gen za raka na črevesju in dojki), ne bi bil bolj kvaliteteten. In tu vidim razkorak med priporočili, ki jih dajejo zdravniki ( redni preventivni pregledi) in dejanskim ukrepanjem.

Ob tem ni zanemerljivo, da je prijateljica sama odkrila zatrrdlino na dojki, odšla h ginekologinji, ki jo bo še malo opazovala in jo naročila čez pol leta. Takoj si je sama plačala mamografijo in odvzem tkiva in posvet z zdravnico ( jasno, da samoplačniški), ki jo je nato operirala. Kaj bi se zgodilo po odlašanju ?

Tisto zadevo z otrokom dobro poznam in lahko o njej govorim in upam, da mi verjamete, da je res šlo za zlorabo, pri kateri se nisem zgražala le jaz. Razumljivo je, da vsaka bolezen otroka prizadene starše. V tem primeru sta bila OBA starša v bolniškem staležu. Pri tem otrok ni imel praktično nobenih težav. Tudi ukvarjala se nista z njim, in to je največji problem. Edine psihiatrične težave staršev so se najbrž kazale v tem, da je mati ustrahovala okilico in bila nasilna do prestrašenega majhnega otroka. So pa imeli v času bolniškega staleža zelo dobro družabno življenje !?, ponočevanje, ko je fantek hodil spat ob 2 zjutraj, kar sem nekajkrat videla na svoje oči. Zelo dobro vem, kako se ukvarjali z idejami, kako očetu upravičitii bolniški stalež, saj ni bil bolan. Nikoli ni jedel nobenih zdravil za svoje "psihiatrične težave", ki so trajale dve leti. Največji problem vidim v tem, da si psihiatrinja ne bi smela dovoliti, da človeka pošilja na molitve. Človeka, ki sploh ni veren, je "uradno" napotila na alternativno zdravljenje, namesto, da bi pripomogla k realnemu dojemanju situacije, kar je v tej družini največji problem. Še to, fantek po nekaj  letih hodi  v redno šolo, nima nič večjih težav kot na začetku, razen pri motoriki pri hoji, starši pa so kljub nespremenjenemu stanju čez  noč dobili delovno sposobnost.

Sama razumem alternatovo, ki je v velikih primerih ne odobravam, kot odgovor na slabo zdravstvo. Včasih je alternativa učinkovita. In pregled, omenjen v uvodu, ni škodljiv in je vreden vsaj toliko kot molitve, ki jih je svetovala uradna psihitarinja, se vam ne zdi?

F r i n a

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

13. jan 2008 12:13

Obstajajo spremenjeni oziroma okvarjeni geni, povezani z obolevanjem za rakom dojke in rakom crevesja. Prve ima 5-10% obolelih za rakom dojke, druge 2%-7% obolelih za rakom crevesja. Zato so zaenkrat sprejeti doloceni kriteriji, pri katerih se predlaga družinskim clanom obolelih oseb genetsko testiranje, vsem ostalim, ki so druzinsko obremenjeni, ne izpolnjujejo pa teh kriterijev, se priporoča screening (to so mamografije oziroma UZ pri raku dojke in koloskopija pri raku črevesja). Razlog je ociten iz zgoraj navedenih odstotkov - ni nujno, da imas okvarjen znan gen, za katerega je znano, da povzroca nastanek raka na crevesju, pa vseeno lahko za tem rakom zbolis. O vrednosti screeninga za splosno populacijo se na siroko razpravlja - stvari niso crnobele in jih ne morem napisati na kratko dovolj jasno, da ne bi koga zmedle. Si bom pa ob prvi priliki vzela za to nekaj casa - prav tako kot o alternativni medicini. Kljucne besede za tiste, ki zelijo o tem izvedeti kaj vec, so cancer, screening, genetic testing, cut-off values, predictive values, specifity, sensitivity. lp, proxima

urssa  

član od: 25.12.2005

sporočila: 380

13. jan 2008 13:07

titta: ščitnica je zelo pogosto problematična pri ženskah, še posebej, če je imela probleme z njo že kakšna tvoja sorodnica. Tudi tvoja doktorica bi te poslala na preiskave krvi, če bi šla do nje in rekla, da si preveč živčna ali preveč utrujena. Jaz sem šla do svoje, povedala da sem utrujena zadnje čase in da so težave s ščitnico tudi v družini. Brez problema so mi vzeli kri, glede na izvide pa so me poslali še na dodatne preiskave, kjer pa so ugotovili da zaenkrat ni večjih težav. Aja, pa vse to je bilo zastonj. Mi ni bilo potrebno hodit na dodatne preiskave. Sej problem v takih preiskavah ni, to, da bi šel tja nekdo, ki ima probleme in bi rad dodatne preiskave, problem v tem je, da hodijo tja zdravi ljudje, ki jim nič ne manjka, tam pa odkrijejo bohve kaj in potem se še bolj zasekirajo. Predvsem na takih služijo. Urša

Nasja  

član od: 10.6.2003

sporočila: 815

13. jan 2008 16:06

Frina, res je, o tvojih primerih vem premalo, da bi lahko sodila. Resno mislim, da najbrž tudi ti ne veš vsega o njem, saj vseeno dvomim, da medicina ne bi imela pojma, kaj se z bolnikom dogaja. Je pa res, da pač včasih ni možno več kaj konkretnega naredit, in takrat pač ne komplicirajo zaradi preiskav, če natančna diagnoza ne bi ničesar spremenila.  Če se rak razširi, pač pride v poštev le kemoterapija, ne glede na to, ali je na pljučih, hrbtenici, v trebuhu ali povsod hkrati. Žal. Seveda pa je obsojanja vredno, da ni dobival dovolj zdravil proti bolečinam. To pa je tisto, zaradi česar se je treba resno pogovorit z zdravnikom.

Strinjam se tudi, da je nezadostnost uradne medicine tista, ki žene ljudi alternativcem v roke. Še več pa k temu prispeva nepoznavanje osnovnih načel o delovanju telesa in osnovnih načel biologije, kemije in fizike. Tako lahko vsak izumi kako "znanstveno nakladanje", s katerim vleče denar od ljudi in obenem uživa v svoji večvrednosti. Saj jim nikoli ni treba svojih trditev dokazat! Služijo pa predvsem na boleznih, ki so zelo pogoste (če ima neko bolezen vsak drugi človek (npr. težave s hrbtenico), je bolj malo možnosti, da zgrešiš) in ki imajo naravno svoj tok z izboljšanji in poslabšanji, tako da se marsikdo - vsaj začasno - pozdravi po naravni poti.

Nasja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti