Bojkot nakupovanja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

9. mar 2011 13:14

 C'mon, pa dajte no to, kako lahko vsak takrat, ko mu paše. Jasno, da lahko. Ampak v to "kako meni paše in to je univerzalni zakon" je skrita ena masa lenobe. In lenobi se drugače ne da reči.

Koliko časa kdo ima in kdo ga ima preveč - jaz imam eno izkušnjo nakupovanja v nedeljo (je bila huda sila in zna biti, da se mi je zaradi tega vse skupaj zdelo še bolj grozno) - in medtem ko človek čaka z zobno krtačko in tušgelom v vrsti za manjše nakupe, kamor se vriva vse živo - takrat hočeš-nočeš, marsikaj vidi. Vidi eno maso zelo zelo zdolgočasenih fac, ki blazno skrivajo karkšenkoli miselni koncept. Pa  eno rajdo žensk brez frizur in v razvlečenih in poflekanih trenirkah z otroci, ki plezajo po nakupovalnih vozičkih. Pa eno maso neformalnih druženj pri štenderju za male gospodinjske aparate (ki so žalibog v isti črti kot je blagajna za majše nakupe....). Da o tistem sekanju vrst pred blagajno z nakupovalnimi vozički raje ne bi. Ljudje, ki po več ur pohajajo brez koncepta po nakupovalnih središčih  ne zmorejo poti enega štenderja okoli, ampak se zaletavajo v tiste, ki čakajo v vrsti pred blagajno, če se jim ti ne umaknejo.

Jaz se tovrstni grozljivki izogibam na vse možne načine in je pet dni v tednu, ko se da temu izogniti.  Me sicer čudi, da jih je toliko, ampak imam več izbire Glede rib - ga ni čez gušt sobote ob 9h v ribarnici na tržnici, če je človek iz LJ.

Vendelina jr.

sonci  

član od: 27.9.2005

sporočila: 442

9. mar 2011 13:24

Sama nakupujem ob petkih, tako da ne vem pravzaprav, kako polni so centri med vikendom. Ampak ugotavljam pa, da nakupovalni vozički v povprečju niso več tako zelo polni, kot so bili še do pred nekaj meseci. Kaj je vzrok, pa je že drugo vprašanje. Mogoče pa kombinacija obojega: tega, da je kupna moč manjša in tega, da nas je mogoče srečala pamet in smo prišli do zaključka, da se da preživeti tudi brez tisoč in ene potrebne ali nepotrebne stvari. Se motim? sonci

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

9. mar 2011 13:24

To kar si napisala tudi mene moti, zato hodim ob sobotah ob devetih in če ni kakih praznikov, ali podobnih norosti mi je prav luštno. Kadar je kak podaljšan vikend se tudi jaz tega ognem na široko.

Na trg pa hodimo ob toplejših dnevih, kjer je vključen še sprehod po Tivoliju in eno malo pivo ob Ljubljanici, da bi šel pa po ribo ali kaj drugega na trg mi pa vzame uro več, pa tudi dražje je.

 

 

Commis débarrasseur

sara.vidmar  

član od: 12.1.2005

sporočila: 654

9. mar 2011 13:25

... in potem sredi raje stoji ena blazno fina dama, ki v rokah drži zobno ščetko in tuš gel in viha nos nad vso preproščino okrog nje. In nima zdolgočasene face. A njen miselni koncept ne zmore preskoka do tja, ko bi mogoče videla, da ti ljudje drugače ne zmorejo. Do tja, ko bi drugim dopuščala biti, kakršni pač so. Do tja, ko ne bi vsega in vseh, ki so drugačni od nje, označila za lenobe.

 

Mimogrede: z otrociki.

sara

neznan uporabnik

9. mar 2011 13:46

Pa saj ni štos,kje kdo stoji. V trgovino se gre, kupi in odide. Ni trgovina namenjena 5 urnemu pohajanju z vozičkom gor pa dol. Saj greš pa ti vzame uro, lahko tudi dve, če je gneča. Ampak ni potem lepše čimprej klizniti iz tega, kateregakoli že hipermarketa pa it al domov al na sprehod. Al pit kavo kam v mesto, v kak lokal. Pa tud, če traja uro dlje. Al pa one znance, ke se jih tam sreča povabit domov al oni vas. Meni to posedanje pol po hipermarketu celodnevno ni jasno. A zato pa pol je čas al kako?

 

Saj je fajn,da je vse pod eno streho od pekarn,do hipermaketa,draguljarne,mobilcev,oblek,lekarn,picerij,restavracij teh in onih. Pa nekih fontan, kjer vse šprica okol v ritmu neke glasbe, pa badava nohte ličijo pa oh in ah. Samo one rože so itak umetne,svetloba je umetna,v škatli betona si cel dan. Ne vem no.

Ker tržnica je res malček dražja,samo se pa tam neprimerno boljša kvaliteta dobi. Pa saj tud ni tržnica samo v Lj. Je v veliko mestih ob sobotah in nedeljah plac.

 

Ah, jaz sem že čez 40 pa ne spadam več v te centre nekak. Ni to meni. Ne,da sem staromoden,zeloooooo daleč od tega, da bi mel neke moralne predsodke. Saj ma res vsak prav in na izbiro. Jaz sem se pač odločil že tam 10 let nazaj,da mene razni hipermarketi ne bodo videli nikoli. Dvakrat sem prekršil v 11 letih pravilo. Mam raje navadne štacune, če pa že, pa kak malo večji mestni market, kjer se da dihat.

 

Multivitamin

multivitamin

Mojca2007  

član od: 11.10.2007

sporočila: 133

9. mar 2011 13:51

Meni osebno se bojkot ne zdi koristen - če ne bom kupila stvari tisti dan, jih bom pač prej ali potem. Če doma redno delam SPISEK za špežo, je potem "švedsko jedno", kdaj grem to kupit. Ko grem nakupovat, mi ni pomembno, kateri dan v tednu je, le da doma ne manjkajo nujne stvari. Ponavadi je pa res sobota tista, ko imam čas, da v miru opravim nakupe, ampak takrat zapravim ravno toliko, kot bi zapravila v petek popoldne - spisek je spisek. Popoldneve pa raje kot v trgovinah izkoristim za sprehode s psom. Kdaj v trgovino, je svobodna odločitev posameznika. DVOMIM pa, da bom s tem, če bom bojkotirala sobotni nakup, pomagala komu drugemu, da "spregleda". Vsak mora SAM pri sebi razčistiti, kaj kompenzira s tem, da pretirano nakupuje stvari, ki si jih ne more privoščiti in preživi ure in ure v trgovinah. Če si zadovoljen s seboj, zagotovo ne visiš po trgovskih centrih. In če bodo taki centri ob vikendih zaprti, se bodo taki "prazni" ljudje "zadevali" kje drugje. (mogoče pa bodo cerkve ob nedeljah dopoldne spet polne?..:)))) Če ljudje ne bi bili pripravljeni kupovati ob sobotah in nedeljah, mogoče trgovine takrat ne bi bile odprte, ker bi se morda prilagodile temu. Morda?!? Ampak verjetno ne, ker bi dale za vikende dodatne ugodnosti in popuste in bi bile spet polne ljudi. Ampak to je NJIHOVA lastna izbira. Če bi bilo po volji ljudi, bi bile trgovine verjetno odprte 24 ur na dan. Maikontenti. lp, M.

Brina  

član od: 10.10.2001

sporočila: 39

9. mar 2011 14:07

Tale poziv k bojkotu se meni zdi skrajno čuden. Zakaj pa bi v petek popolnde kupila kruh in žemlje in ne v sobotu zjutraj? Saj isto denarja zapravim, samo da potem ne jem za zajtrk svež kruh? Brina

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

9. mar 2011 14:16

Mojca2007 je napisal/a:
Meni osebno se bojkot ne zdi koristen - če ne bom kupila stvari tisti dan, jih bom pač prej ali potem. Če doma redno delam SPISEK za špežo, je potem "švedsko jedno", kdaj grem to kupit.
Ko grem nakupovat, mi ni pomembno, kateri dan v tednu je, le da doma ne manjkajo nujne stvari. Ponavadi je pa res sobota tista, ko imam čas, da v miru opravim nakupe, ampak takrat zapravim ravno toliko, kot bi zapravila v petek popoldne - spisek je spisek. Popoldneve pa raje kot v trgovinah izkoristim za sprehode s psom.

Kdaj v trgovino, je svobodna odločitev posameznika.

DVOMIM pa, da bom s tem, če bom bojkotirala sobotni nakup, pomagala komu drugemu, da "spregleda". Vsak mora SAM pri sebi razčistiti, kaj kompenzira s tem, da pretirano nakupuje stvari, ki si jih ne more privoščiti in preživi ure in ure v trgovinah. Če si zadovoljen s seboj, zagotovo ne visiš po trgovskih centrih. In če bodo taki centri ob vikendih zaprti, se bodo taki "prazni" ljudje "zadevali" kje drugje. (mogoče pa bodo cerkve ob nedeljah dopoldne spet polne?..:))))

Če ljudje ne bi bili pripravljeni kupovati ob sobotah in nedeljah, mogoče trgovine takrat ne bi bile odprte, ker bi se morda prilagodile temu. Morda?!? Ampak verjetno ne, ker bi dale za vikende dodatne ugodnosti in popuste in bi bile spet polne ljudi. Ampak to je NJIHOVA lastna izbira.

Če bi bilo po volji ljudi, bi bile trgovine verjetno odprte 24 ur na dan.

Maikontenti.

lp, M.



 

Tako nekako.

 

je pa res, da je tudi mene groza ob spoznanju, da so nakupovalni centri tudi ob lepe vremenu polni ljudi, ker jim je to pač družabni dogodek. In se zato izogibam kupovanja po teh centrih ob sobotah in nedeljah, le v eno veliko prodajalno hodim enkrat na mesec v sobotnem dopoldnevu, takoj ob devetih sem tam, ker še ni gneče.

 

In, sara.vidmar, ne tako dobesedno jemati Vendelininega zapisa,. Daj skušaj malo razumeti ironiziranje in karikiranje, pa se ne bo treba tako usajati.

 

Mamamia

 

mamamia

sonci  

član od: 27.9.2005

sporočila: 442

9. mar 2011 14:25

Po sveže žemlje za zajtrk verjetno ne greš v hipermarket ampak v najbližjo pekarno ali "vaško štacuno"? Sicer sem pa za svobodno izbiro, vedno in povsod. sonci

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

9. mar 2011 14:42

Silva, mene zanima, ce bi propagirala nenakupovalni dan, v primeru, da bi bila lastnica kake trgovinice in bi bila tisti dan sama v sluzbi ali se huje, bi morala zaposlene placati za nic prometa. Ena sama neumnost, ki se siri zgolj zaradi interneta. Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti