Prosim nasvet!

pikapolonica84  

član od: 22.11.2007

sporočila: 3

tema odprta - 22. nov 2007 22:10 | ogledi: 1.999 | odgovori: 8

Pozdravljeni!

Trenutno se nahajam na Svedskem, kjer opravljam prakso in ker pripravljam slovenski vecer, bi rada pripravila nekaj slovenskega za pojesti. Imate kaksno idejo?

Zelim pripraviti nekaj sladko in nekaj slano, vendar hkrati preposto, saj sem tu omejena s sestavinami ter kuhinjskimi pripomocki.

Poleg tega me zanima kako lahko izmerim tezo kaksne sestavine (npr. sladkorja, moke), saj tu nimam tehtnice...

Hvala

in

prejmite pozdrave iz Svedske

pikapolonica84

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

22. nov 2007 22:23

Za začetek preberi:

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=8957

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=2611

Sem prepričana, da boš dobila cel koš namigov. So podobne teme že bile.

Namesto tehtnice pa lahko kakšno merilno posodo vzameš, pa bo. Ali pa recepte izneri, potem ti pa svetujemo, koliko žlic moke je 100g, pa tako naprej.

rimljanka Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 22. nov 2007 22:25:08

Nena-morje  

član od: 21.12.2005

sporočila: 1110

22. nov 2007 23:00

Ti se jaz napisem moje izkusnje, sem blizu tebe doma, na NL!

Mojim nizozemcem od sladkih jedi zelo teknejo flancati, vse vrste potic, najbolj pehtranova, smetanova in korenckova (po zaslugi moje kulinaricne prijateljice Jelcy, ki je prispevala recept!), jabolcni zavitek in jabolcna pita. Od slanih jedi vedno naredim joto ali fizolovo juho s testeninami. Oboje skuham ze dan prej. Vsi recepti so v bazi!

Brez tehtnice bos  tezko kaj napravila, pa saj niso drage, v Amsterdamu jih pri Blokkerju dobimo ze za 8 evrov, po moje tudi na Svedskem niso drazje!

Naj ti vecer uspe!

lp Nena

Nena-morje

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

23. nov 2007 10:47

Jaz sem se pred kakimi 18 leti spopadala z enako nalogo, samo je bila Francija. Sicer ni bilo interneta, je pa res, da se je v trgovini dalo kupiti raznovrstnih stvari...Ko sem sestavljala jedilnik, sem ugotovila, da pod pojmom "slovenske jedi" asociativno pomislimo na neke "tradicionalne jedi iz 19. stoletja, ki jih je jedla populacija, ki je industrijska revolucija še ni dosegla" in da je "slovenska kulinarika" še vedno ujeta v neko idealistično preteklost, ki pa je v resnici nikoli ni bilo. To je bilo še v časih juge, vmes smo pa doživeli eno tranzicijo, ki se je pokazala tudi v raznovrstnosti različnih gostinskih ponudb pri nas, mi pa še vedno nekako v 19. stoletje, neke nadgradnje (v smislu bolj zradve kuhinje, pa nove kombinacije iz zelenjave in mesa, ki je tu na razpolago, nekako nismo absolvirali). Anyway, dovolj sociologije. Ne vem, kako v trgovinah stojijo s pršutom - se bojim, da ga nimajo, ali pa je obsceno drag. Olive, sir s česnom in olivnim oljem, pršut in svež kruh je z naskokom najboljša predjed in echt primorsko-kraška. Anyway, če ni pršuta, potem lahko še vedno rešuješ zadevo s tem, da za predjed ponudiš na kocke narezan sir nižjega cenovnega razreda, ga posoliš in popopraš in zraven serviraš malo grozdja in črnega kruha (zelo spodbuja za nadaljevanje hranjenja). Ali pa enostavno narediš nekaj opečenega kruha in zraven ponudiš namaz, kamor umešaš skuto, plavo ribo iz piksne (imamo en bazenček morja, a ne?) in baziliko v olivnem olju (ki v osnovi raste na našem koncu, verjetno pa jo imajo v švedskih trgovinah v "barilla preobleki") Relativno enostavno je narediti sirove štruklje - ki je čisto tradicionalna zadeva, ki pa jih lahko kombiniraš z zelo različnimi prilogami: lahko kakšna ultraenostavna goveja bržola (daj notri malo medu, da ne bo tako dolgočasno), lahko smetanova omaka z makom, lahko kakšen light golaž....Ker ajdove moke najbrž ne boš dobila, ajdovi štruklji z orehi odpadejo. Druga stvar: Slovenija je na prepihu različnih vplivov in to je svojevrstna kvaliteta. Na našem koncu se že vrsto desetletij v vsakem domu kuha polnjena paprika (ker smo jo lepo sprejeli od drugod, saj bograč tudi ni nastal v Prekmurju, ampak je tja prišel z vzhoda) in tujci praviloma padejo dol, ko jo jedo. Za sladico bi jaz naredila prekmursko gibanico. Iz preprostega razloga, lažje jo je narediti kot potico. Plus, če štartaš s štruklji, boš morala itak nekaj skute kupiti (pa še jedilnik se ti tako sestavi, da v bistvu pokriješ različne regije). Bo pa težka z vini. Ti želim uspeha pri pripravi in dober žur. Švedi bodo itak vse pojedli, ne se sekirat, če ti kaj ne bo optimalno uspelo. Vendelina jr. Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 23. nov 2007 10:49:04

pikapolonica84  

24. nov 2007 10:25

Pozdravljeni se enkrat! Hvala za nasvete... sicer imam se nekaj casa... bom pa sporocila, kako je uspelo... Lep pozdrav iz Svedske pikapolonica84 Sporočilo je spremenil(a) pikapolonica84 dne 24. nov 2007 10:35:56

pikapolonica84  

11. dec 2007 17:32

Pozdravljeni! Torej celo dva slovenska vecera sta za mano...pripravila sem orehovo in pehtranovo potico, prekmursko gibanico ter spinacne struklje. Bili so zelo navduseni, saj je bilo res okusno! Lep pozdrav iz Svedske ......pa srecne praznike vsem! pikapolonica84

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

11. dec 2007 17:42

No vidiš, v slogi je moč. Super, da ti je uspelo. Mamamia

mamamia

slovinkita  

član od: 6.3.2006

sporočila: 248

11. dec 2007 18:22

pikapolonica84, moj je šved, in predlaga, da naslednjič ko boš kuhala, naredi joto. vem da se v malmu lahko kupi tudi kranjsko klobaso, tako da ne moreš falit. vedno ko greva h njegovim to skuhava. aja, pa vedno jih lahko impresioniraš s kuhano kavo - ker švedi so nori na kavo in pijejo samo tisto prefiltrirano:P ha det bra och hejdå! sara slovinkita

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti