Ščurki pomoč!!!!

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

31. okt 2012 9:03

Na diatomejsko zemljo se ne spoznam, na ščurke pa zelo. Pred desetletji sem delala na Bližnjem Vzhodu, firma, pri kateri sem bila zaposlena je imela v 'boljšem becirku' glavnega mesta najeto večstanovanjsko hišo, vse je bilo novo in imenitno, od kopalnic do opreme. Očitno so se pa z nami vselili tudi ščurki, si ne morete predstavljat, koliko jih je bilo, zjutraj si moral pošteno otrest copate, ker je v njih gotovo prenočeval vsaj en ščurek.

Tam so sicer prodajali neke pesticide, ampak očitno so bili namenjeni kakšnim drugim živalim, ščurkom niso dosti škodili. Pa so prispevale še none svoje medvojne izkušnje in smo z bolj manj kot več uspeha nastavljali moko zmešano z vodo itd. Enkrat sem pa z dopusta prinesla nekaj steklenic biokila, še meni se ni zdelo, da bo kaj zalegel, pa je! Prešpricala sem pa celo stanovanje, tla, stene in strop. Kaže, da jih ni pobil, ker nisem našla nobenih trupelc, le pregnal, očitno jim je smrdel, pa so šli k sosedom.

Ne vem ali je to reklama, ampak od takrat imam vsakič, ko se odpravim za več kot en dan na kakšno eksotično destinacijo (to je zame že Savudrija) če ne že v kovčku, pa vsaj v mislih s seboj flaško biokila.

nola

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

31. okt 2012 9:48

V zvezi s ščurki še en lep spomin na branje knjige Branke Jurce Rodiš se samo enkrat. Tudi tam so se borili proti ščurkom in sicer tako, da so se morali (mama zaukazala) odpraviti spat vsi ob isti uri, luč ugasnit, na sredo sobe so postavili gladek, emajliran lavor, vanj so nalili okisano vodo in s tal do roba nastavili deščice, da se ščurki niso matrali, da bi prišli do vode . Zjutraj so potem šteli utopljene ščurke. Ampak gospodaričin sin je bil bolj podjeten - ta je kar odtrgal prag od vrat in podboje in tam so našli cela gnezda ščurkov . Knjiga, vredna branja (sicer tole bolj spada v nek drug forum, ampak ker je beseda pač o ščurkih....)

lp

cervus

Borchi  

član od: 3.5.2012

sporočila: 28

21. jan 2013 21:46

Rimljanka,

če se že gremo...

a) nikjer nisem zatrdil da pronotum pokriva celo telo, ampak da je to ščitek in je to lahko tudi asociacija na oklep, kot je omenil Zoki, pa saj se ne gremo doktorskih disertacij na temo biologije tu, tako da je oklep čisto sprejemljiva in tudi zelo uporabljana beseda; kaj bi morali govoriti o insektovom eksoskeletu s sterniti, tergiti in pleuriti

b) anatomija ščurka je v primerjavi z anatomijo poprečne žuželke bolj kompleksna, vsak biolog ve to; če pa še kar ne verjameš, googlaj 'complex anatomy cockroach' ali se sprehodi do prof. Buloga ali prof. Trdana ali prof. Prevočnikove ali prof. Verovnika ali katerega drugega na Biotehniški fakulteti v LJ, pa tudi že Kristina je lepo opisala kompleksnost tega bitjeca

c) diatomejska zemlja ne zaide v traheje ampak predre hitinjačo ali celo prereže sklepe in kaj ti tu verjameš ali ne, je nerelevantno, saj je njeno delovanje na insekte v bistvu vsesplošno znano in potrjeno; lepo je veliko tega o uporabi te zemlje kot insekticida opisano v študiji Biotehnične fakultete, ki jo je podal Cervus; je pa pravica vsakega, da verjame karkoli

d) diatomejska zemlja se uporablja kot sredstvo za detoksifikacijo organizma pri ljudeh; čisto nekaj drugega je ali se to zadre ščurku v hitinjačo ali gre skozi naš prebavni sistem in če bi razumela anatomijo in fiziologijo bolj, tega sploh ne bi zapisala; o njenem vplivu na človeški organizem sem pa se učil na kolidžu za aternativno medicino v Kaliforniji in potem to tudi stestiral v živo; način uporabe in delovanje je podoben kot pri zeolitu

e) organski/anorganski pesticid - diatomeje so organskega izvora, saj so to živa bitja in tako je bila v tem smislu tudi uporabljena ta formulacija glede na izvor in ne na zgradbo, želel sem povedati, da je zadeva naraven insketicid;

f) da je odgovor bil od nekje prepisan kaže jasno razlaga s stigmami in trahejami, saj nikoli noben biolog ne bi uporabil te formulacije (stigme so tu povsem odveč, kvečjemu bi uporabil besedo spirakli),  čeprav je načeloma pravilna; torej zgleda (tudi glede na njene poste), da se rimljanka poglobljeno razume poleg kuhanja tudi v anatomijo ščurkov, pralne stroje, bisoresonanco, crocse, Aleksandrinke, predsedovanje Evropski Uniji in astrofiziko... :)

Vse skupaj se mi zdi zgolj neko potegovanje za jezik in kazanje moči na forumu, saj je rimljanka z neverjetnimi 14000 posti zagotovo svojevrsten rekorder (do you have a life?). Nekateri temu pravijo tudi lov na čarovnice. Včasih je bolje priznati, da se ne razumeš v neke stvari, kot da brskaš po internetu, prepisuješ iz sumljivih virov in ne dovoliš svojemu egu, da bi priznal, da mogoče pa ne ve čisto vsega na tem svetu.

Želimo razjasniti, kako stopiti ščurkom na rep - rimljanka bi tu zapisala, da ščurki itak nimajo repa :)))), ne pa, kdo je bolj pameten in kdo ima več časa za viset na internetu. In več mnenj, kot se poda, bolje. Dajmo dovoliti, da vsako mnenje samo je in se ne spuščajmo v debate.

Jaz sem svojčas gojil ščurke v raziskovalne namene, jih skozi to prav vzljubil, nikoli pa mi niso delali preglavic v vsakdanjem življenju. In prav malo me je bolelo srce, ko sem delal tisto mešanico z borovo kislino...

Ker ni bilo sonca sem zmes ure dolgo sušil v pečici pri 50 C in še par dni na sobni temperaturi. Potem pa razdelil po 'skritih kotičkih'. :) Ščurkov ni bilo več na spregled...

 

lpb

 



Borchi

Sporočilo je spremenil(a) Borchi dne 21. 2013 21:48

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

21. jan 2013 23:03

V sicer cisti in urejeni hisi tukaj v Honoluluju  lahko vidim v zivo skoraj vsak dan kaksnega. Vlazno in toplo. Jih imamo za domace zivali.  Ni jih potrebno futrati, hvala bogu vsaj tega stroska ni. Sicer ne v zgornjem nadstropju, kjer zivimo, ampak v spodnjem, kjer je tudi prostor za pranje in je neposredno v nivoju z zemljo.

 

naor

carsolina  

član od: 15.2.2011

sporočila: 61

22. jan 2013 8:46

 Borchi , si mi vzel besede iz ust...vsepovsod se vtika, googla informacije in pol tle neki pametuje...

carsolina

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

22. jan 2013 9:38

Borchi, ustavi konje - zakaj tak gnev? Vsekakor ti priporocam natancno branje, tako predno posljes svoje poste, kot poste drugih. Nimam pojma o biologiji scurkov, pa me tudi ne zanimajo. Diatomejska zemlja pa me. Trditev da je to organska stvar je napacna. Pika. Kaj si ti mislil s tem ni relevantno. Organske snovi so po definiciji ogljikovodiki in njihovi derivati, anorganske pa vse ostalo. Organske snovi so lahko naravne ali umetne (sintetizirane).

V clanku, ki ga priporocas v branje Rimljanki (po tvoje naj bi ga pripel cervus (bi se bil OK, ce bi videl da ga je pripelA Elaphus)) je opisano ravno to, kar ji ocitas kot neznanje in prepisovanje trditev - eden od nacino delovanja na scurke, ki je zamasitev stigem in trahej, poleg poskodovanja prebavnega trakta, prednostno pa naj bi DZ absorbirala vodotopne voske, zaradi cesar scurki dehidrirajo in poginejo. O poskodovanju sklepov in hitinjace ne govori.

Zal mi je, ce se ti zdi da je opozarjanje na napake, vlecenje za jezik in da je itak vseeno. Ni in ne sme biti.

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

22. jan 2013 9:44

BTW, sklepanje iz stevila postov na pomanjkanje zivljenja je udarec pod pas. Kar tudi sam ves. Ko zmanjka argumentov, se zacnejo zalitve. Le v informacijo drugim, ki ti potihem ploskajo in kimajo, ceprav tebe to nic ne briga, vsi moderatorji imajo veliko postov.

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

mačka27  

član od: 11.12.2012

sporočila: 79

24. jan 2013 5:49

Lep pozdrav! tudi sama sem imela neprijetno izkušnjo, ko sem bila na pooperativnem zdravljenju  v Čateških toplicah....Sicer sem jih videla samo nekaj v svoji sobi-kolegica,ki je bila 3 vrata naprej,pa jih je dobesedno imela čez celo sobo-v kratkem času je pobila za 2 polni plastenki fruca teh golazni. Pol so nekaj špricali, a še vedno ni bilo miru...Tako,da....Kakor so že povedali nekateri predhodniki-samo izpraznit celoten objekt, ornh  zaplinit...

No sicer pa sem kasneje v tolažbo še izvedela od natakarja, s katerim smo se člani skupine družili izvedela, da so stalno v kuhinji in celo pri bazenu...Hvalabogu je bilo to 3 dni pred odhodom.... 

mačka27

Borchi  

član od: 3.5.2012

sporočila: 28

25. jan 2013 9:20

Rebecca,

 

se strinjam. Odgovor je bil preveč ciničen in na meji dobrega okusa. Dalo bi se na drugnačen podati vse to.

Drugače pa tudi ti ne bereš dobro postov. zapisal sem, da sem z organsko DZ mislil njen izvor in ne zgradbo. Diatomeje so kremenaste alge in DZ je ostanek njihove strukture.

Elaphus se podpisuje kot Cervus.

 

Trditev o zamašitvi dihalnihp poti je stara in ovržena.Tudi sama pozicija trahej nakazuje na to. O prebavnem traktu pa slišim prvič, možno je v teoriji oboje, in se tu ne bom spuščal v debato, nisem pa res sploh prebral, kaj na tistem linku piše. Tako da vzamem nazaj, da biologi ne bi uporabili take formulacije. Moja preuranjena in v moji glavi nastala predpostavka.

 

Zadnje raziskave pišejo o dehidraciji kot primarnem delovanju DZ na insekte skozi izgubljanje vode zaradi fizične poškodbe zunanjega 'oklepa' / hitinjače živalice - na različne načine spet - v glavnem delci  načnejo ščurka bodisi s predrtjem hitinjače ali absorbcijo zaščitne plasti. Na internetu pa itak visi en kup stvari in zelo žalostno je, da ljudje to vzamejo ko kredibilno, čim nekje preberejo.

 

V glavnem sem se skozi to pisanje naučil veliko o sebi in se zahvaljujem za ogledalo vsem, ki so replicirali.

 

Najbolj pomembno se mi zdi, da ta zadeva deluje in ni škodljiva za ljudi. Ščurki pa nič...

 

lpb

Borchi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti