Laneno seme

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

8. feb 2013 16:58

Prav pred nekaj dnevi sem tole prejela po mail-u in posredujem naprej:

Zadnja leta je objavljenih veliko informacij o zdravilnem delovanju mletega lanenega semena. Raziskovalci raziskovalnega inštituta iz Kanade in ZDA so preučevali vlogo lanenega semena pri preventivi in zdravljenju številnih degerenativnih bolezni. Preučevanja in klinične izkušnje so pokazale, da redno uživanje lanenega semena lajša in zdravi naslednja obolenja: rak dojk, prostate, debelega črevesa, pljuč itd...

Laneno seme vsebuje 27 različnih anti-kancerogenih snovi, od katerih je najpomembnejši LIGNIN.

Laneno seme vsebuje 100 krat več lignina, kot najboljša integralna zrna. Nobena od doslej znanih rastlin nima takih lastnosti. Laneno seme ščiti organizem tako, da preprečuje razvoj tumorjev. Če je rak že prisoten, se priporoča kombinacija mletega lanenega semena in puste skute ( s čimmanjšim odstotkom maščob ).

 

Zmanjšuje telesno težo:

Mleto laneno seme je odlično za zmanjševanje telesne teže. Znižuje nivo holesterola. Pomaga pri kontroli telesne teže in zmanjšuje občutek lakote, saj vsebuje velike količine dietnih vlaknin. Ima jih kar petkrat več, kot vlakna v rži. Če torej želite shujšati, použijte kakšno žlico mletih lanenih semen; najbolje v popoldanskem času.

 

Prebavni organi:

Mleto laneno seme je odlična preventiva pred rakom debelega črevesja. Pomaga tudi pri zdravljenju raka. Obnese se pri artritisu ( vnetju zglobov ), pri zaprtju in povečani želodčni kislini. Vlaži in obnavlja črevesno floro.

Pomaga sprostiti gastrointestinalne pline. Je izjemen laksativ. Iz telesa eliminira toksine in druge strupene snovi. Vsebuje veliko prehranskih vlaknin - topnih in netopnih. Vsebuje več vlaknin, kot bilo katera žitarica.

 

Živčni sistem:

Osebe, ki redno uživajo laneno seme, niso živčno napete, ampak umirjene. Laneno seme je idealno za ljudi, ki so v stresnem okolju. Izboljša tudi mentalne funkcije starejših ljudi. Laneno seme je zelo dobra hrana za možgane, saj vsebuje hranljive snovi, ki na naravni način obnavljajo možganske celice.

 

Imunski sistem:

Laneno seme ublaži alergije in LUPUS. Ker vsebuje esencialne maščobne kisline Omega 3, 6, 9 in velik odstotek hranljivih snovi, ki jih naš organizem zmeraj potrebuje, pripomore k temu, da je naš organizem bolj zdrav in odporen na različne vrste obolenj. Laneno seme se obnese tudi pri zdravljenju anemije.

 

Kardiovaskularni sistem:

Laneno seme je idealno za zdravljenje arterioskleroze, ker eliminira holesterol, ki se je ujel na žilne stene. Pomaga tudi pri multipi sklerozi, koronarni trombozi, visokem krvnem tlaku, srčni aritmiji; preprečuje ustvarjanje krvnih strdkov. Odlično regulira nivo slabega holesterola. Redno uživanje lanenega semena zmanjšuje tveganje za kardiovaskularne bolezni.

Ena od edinstvenih lastnosti lanenega semena je, dane vsebuje posebno snov, ki se imenuje TAGLANDIN. Ta snov regulira krvni tlak in funkcijo arterij. Ima tudi pomembno vlogo pri metabolizmu kalcija. Dr J.H.Vane,je leta 1962 prejel Nobelovo nagrado za medicino, ker je odkril metabolizem esencijalnih maščobnih kislin Omega 3 in 6 pri preventivi srčnih obolenj.

Vnetja:

Redno uživanje lanenega semena vpliva na zmanjšanje vnetij, ne glede na izvor - vseh bolezni, kterih naziv se zaključuje z "ITIS," kot naprimer: gastritis, hepatitis, artritis,kolitis.....

 

Zadrževanje tekočine:

Redno uživanje lanenega semena pomaga ledvicam pri izločanju tekočin ( vode ) in natrija. Zadrževanje vode in natrija, je zmeraj posledica neke bolezni, PMS sindrom vseh faz raka in kardiovskularnih bolezni

 

Vitalnost:

En od najznaačilnejših pokazateljev izboljšnja pri rednem uživanju lanenega semena je povečana moč in vitalnost.

 

Način uporabe:

 

Dnevno užijemo dve jušni žlici zmletega lanenega semena, ki ga dodamo v sadni ali zelenjavni sok, jogurt, belo kavo, pinjenec ali juho... Uživajo jih lahko osebe vseh življenskih obdobij...

 

Diabetes:

 

Redno uživanje lanenega semena pomaga pri kontroli  nivoja sladkorja v krvi. To je dobra novica za obolele, ki so odvisni od inzulina.

Karel Veliki je svoje čase sprejel zakon, s katerim je zahteval uživnaje lanenih semen, njihove zdravilne unčikovine je nadvse čislal tudi oče Hipokrat.

 

Mahatma Gandhi pa je ob priliki celo dejal:  Kjerkoli bo postalo laneno seme del prehrane med ljudmi, tam bo boljše zdravje.

 

Kaj še čakamo, odločitev je stvar vsakega posameznika...

 

 

 

 

 

babka1951

babka1951  

član od: 22.8.2012

sporočila: 6950

8. feb 2013 17:35

Ni nujno Vanjavčasih pa kakšen vragec kaj odstopi od pravil vsega tega...

babka1951

trac  

član od: 12.11.2010

sporočila: 568

9. feb 2013 8:57

 

Lan je sigurno zelo zdrav, samo tisti dve žlici, če bomo drugače vase metali vse možne 'smeti' (to govorim čisto na splošno), bosta težko, kaj korenito spremenili. Sicer pa je lan že dolgo časa moj vsakodnevni 'spremljevalec'.

trac

luccka  

član od: 8.12.2007

sporočila: 229

9. feb 2013 9:28

Trac se strinjam. Vendar je tudi pri meni že nekaj časa prva stvar, ki gre zjutraj v usta. No, če ne drugega je pa edina stvar, ki mi je pomagala urediti mojo prebavo.

luccka

224  

član od: 30.12.2008

sporočila: 2

9. feb 2013 10:22

Lepo pozdravljeni!

Laneno seme se lahko uporablja tako za znotranje kot zunanje zdravljenje.Ko sem pred leti imela močno vnetje sinusov,mi je neka stara babica svetovala in sicer naslednje.Eno skodelico čajno-ne preveliko lanenega semena daj v prevleko vzglavnika ali v star beli zokenj in zaveži.Daj za par minut v mikrovalovko,da se semena zagrejejo in si daj pred spanjem čez oči.Rezultat-zjutraj polni nos in nikoli več vnetje sinusov,no vsaj tk hudo ne več.

 

         Upam,da tudi vam pripomore.                                                Deja

224

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti