Hrana za neješče otroke(6 in 3 leta)
Moja nakupi, pripravi z mano ker veliko stvari kuhava skupaj. Če ji ni všeč, ne bo jedla in konec! Tudi, če je sama delala. Ko mesiva kruh in pečeva, ga pa je, ker ji je všeč. Zdanjič sem naredila maslenega, z mlekom. Je hlebčke pomakala v sončnična semena... Poizkusila ga je, pa je pljunila ven. Ona ostaja pri svojem; čebulnem kruhu, ki je nad vse.
Določenega sadje prav tako ne mara, pa si mislim, če na dan poje 1 jabolko, bo že v redu. Saj tudi kaj drugega poje kdaj pa kdaj, samo jabolko je zakon!
Pa dokler poje cel krožnik solate, je ne silim z brokolijem, ker ga ne bo in konec. (čeprav ga je jedla do enega leta in pol kot nora...).
Ne da so tako prefrigani, ampak se jim lahko pusti, da česa ne marajo, ne? Saj tudi sama ne maram določenih jedi, pa s čim se bolj posilim kot ne. Otrok tega ne zna...
lidka| s0ncek* je napisal/a: |
| No, naj še jaz dodam svojo zgodbo. Do nekje drugega leta starosti sem (menda) jedla vse. Sadje, zelenjavo, meso... Naenkrat pa, kot bi odsekal, sem čisto nehala jesti vso sadje in zelenjavo. Torej sem jedla le meso, ribe, morske sadeže, krompir, kruh, testenine, peciva,... karkoli, le da zraven ni bilo NOBENEGA sadja ali zelenjave. s0ncek* |
Kot da bi bil to naš fant. Do dveh let (ima 2,5 let) je jedel vse od kraja. Od zelenjave mara korenček ni važno kako pripravljen tudi surovega, no pa krompir, grah in fižol, če sta spasirana v juhi, pa morda po navdihu še kakšna zelenjava. Ko je zelenjavna juha jo nekako s težavo poje. Kakšno zelje, ki visi s žlice pa mora obvezno z nje. Meso kolikor hočeš in kadar hočeš. Solata to pa sploh ne. Sadje pa ni problem.
Se pa pri tem držim načela. Poskusit mora dve-tri žlice, ker po eni žlici, ki jo praktično samo povoha in nasloni na ustnice ne nore vedeti, da je zanič. Včasih ga zmotiviramo še s kakšno sladico. Sicer pa se sploh ne obremenjujem s tem. Kar je za kosilo je, če hoče naj je sicer bo moral počakati do malice. Ko sem mu rekla da bo pa lačen in bo moral počakati do malice, je skomignil z rameni in rekel ''lačen, čakat do malice'' in šel v dnevno sobo, sploh se ni sikiral. Opazila sem, da ko je dovolj lačen poje vse od kraja in čisto pospravi krožnik.
Prejšnji teden smo začeli z uvajanjem v vrtec, no do sedaj je bil tam le 4 krat, ker je vmes že dvakrat zbolel. Trikrat je bil tam na kosilu, ki ga imajo ob 11h. Ob 15-16h sem ga vprašala, če bo jedel malico (skuto ali jogurt ali sadje ali kakšen piškot) mi je rekel da ne. Lakota ga je zagrabila šele med 17 -17.30 uro. Tam je pojedel vse kar so mu dali in še repete. Nobenih težav- ker ve, če ne bo jedel bo lačen.
Kako je pa v vrtcu in v šoli s prehrano?
marelicaZa zajtrk in večerjo ju vprašam kaj bosta jedla, jesta pa različno: čokolešnik, mleko in kruh, kavakav in nekej namazanega na kruhu (sirček, majoneza, evrokrem, maslo, margarina, marmelada, pašteta), ali kruh in salamo, sir, topli sendvič, palačinke, mleko in baby piškote, rogljičke...
Za kosilo kar skuham postavim na mizo. Če nočejo jesti rečem prav ampak do večerje ne bo nič drugega. To je vsa pozornost, ki jo namenimo temu se pogovarjam z možem naprej kot, da ni nič bilo. Ponavadi nekaj časa sedita za mizo, včasih oba ali samo eden in se trmata potem pa si vzameta in jesta. Da bi ekstra kaj kuhala za njiju mi na misel ne pride. Ko so lačni jejo, če niso lačni pač ne jejo.
Je imela hči obdobje, ko je za zajtrk in večerjo jedla samo čokolešnik, ene 2 meseca, dobila ga je in nisem delala neke panike zaradi tega. Potem se ga je naveličala in presedlala na drugo.
Sadje in zelenjavo imata pa rada. Kakšen teden ga posjeta malo več, kakšen teden malo maj. Se ne sekiram in ne delam nobene panike zaradi hrane in ne letam za njimi z žlico v roki kot sem že parkrat videla nekatere. Se mi zdi, da manj cirkusa delamo okoli tega bolje je.
Hči je do 1 leta živela 90% od mojega mleka, pač ni bila zainteresirana za drugo, pa je ravno tako preživele, bila normalno razvita, zdrava, okrogla.
Marelica to, da otrok v vrtcu ne je in da večkrat zboli v začetku, ko se šele uvaja je lahko prilagoditvena reackija, ker je vrtec za njih nekaj neznanega in novega in za njih velika sprememba.Otroci lahko protestirajo z jokom, so občutljivi, razdražljivi, odklanjajo hrano, nemirno spijo, lahko pa tudi zbolijo. Te težave minejo, kootrok sprejm,e novo okolje in vzgojiteljici... (smo dobili zloženko ob vstopu v vrtec pa je tole notri opisano, enako so nam povedali tudi na sestanku)
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Izpostavljeno

Forumi (vroče teme)
| Kaj jutri za kosilo? | johana |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Video recepti

Rogljič Croque Madame

Metuljčki s paradižnikovo omako