Goveja juha - zdrava???

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

18. feb 2011 20:49

 

Ne vem, če je kje v številnih receptih in debatah o kuhi goveje juhe ravno na kulslo opisana ta praksa, verjetno je prav zato, ker je tako zelo razširjena, ni nihče posebej povdarjal.

 

 

 

nola

carsolina  

član od: 15.2.2011

sporočila: 61

18. feb 2011 21:18

aaaaaaaaaaaaaaaaa ok carsolina

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

18. feb 2011 21:18

Naka Nola, klinčki v čebuli v goveji župci niso glih običaj v Sloveniji. Morda edino na Primorskem, pa še tam po mojem vedenju sila redko. Tako da trditev, da je ta praksa tako zelo razširjena, da se je niti ne omenja ker je samoumevna po mojem, ni korektna. Mimogrede, še nikoli v vsej moji kuharski karieri nisem štulil klinčkov zapičenih v čebulo ali prosto plavajočih v juho. hedonist

carsolina  

član od: 15.2.2011

sporočila: 61

18. feb 2011 21:31

se mi je zdelo ma se mi ne da kregat...anyway...hedonist poskusi s klincki in porocaj :) carsolina

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

18. feb 2011 22:00

Bojan in Jernej , hvala za hitro in uspešno intervencijo . Pa tudi tebi naor , prav imaš . Zakaj bi sama sebe kaznovala in se umaknila , ko pa sem rada z vami ? KulSlo je res super ! Pozdravček manca51

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

18. feb 2011 22:02

Potem pa se opravičujem za dezinformacijo, carsolina. Mogoče je pa tako res samo na Primorskem, ceprav

se mi zdi to nenavadno, saj sem vsa solska in studijska leta prezivela v Ljubljani, pa so vse mame in kuharice stavile klincke v cebulo. Pa moja tasca tudi, rojena Ljubljancanka.

Konec koncev ne gre za kaksno kulinaricno bravuro ampak samo za to, da so bile vcasih kolonialne zbice precej bolj drobne in so se znale izmuznit skozi cedilo, fiksirane v cebuli pa so bile neskodljive.

Se tudi opravicujem vsem,, ki na teritoriju Slovenije ne stavijo v juho koscka kokoske.

nola

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

18. feb 2011 23:16

manca51 je napisal/a:
Bojan in Jernej , hvala za hitro in uspešno intervencijo . Pa tudi tebi naor , prav imaš . Zakaj bi sama sebe kaznovala in se umaknila , ko pa sem rada z vami ? KulSlo je res super ! Pozdravček manca51
manca51, tako se govori! nola, jaz tudi prvič slišim, da bi se klinčke dodajalo v govejo juho. Po moje mora biti zanimiv okus, bom poskusila, ko bom naslednjič kuhala govejo juho. rosie

manca51  

član od: 5.5.2008

sporočila: 511

19. feb 2011 1:30

Da nekateri dodajo kak klinček v govejo juho sem pa tudi jaz že slišala , a poskusila še nisem . Nekako se mi zdi , da klinčki gredo le v kompot , in kuhano vino . Pravijo , da taka juha zelo prijetno diši in , da je bolj polnega okusa .No , res ne vem , bom probala . L p manca51

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

19. feb 2011 4:56

hedonist je napisal/a:
Naka Nola, klinčki v čebuli v goveji župci niso glih običaj v Sloveniji. Morda edino na Primorskem, pa še tam po mojem vedenju sila redko. Tako da trditev, da je ta praksa tako zelo razširjena, da se je niti ne omenja ker je samoumevna po mojem, ni korektna.
Mimogrede, še nikoli v vsej moji kuharski karieri nisem štulil klinčkov zapičenih v čebulo ali prosto plavajočih v juho.

hedonist

Me zelo veseli, da si se odločno in jasno opredelil glede svoje župe.

Vse preveč ekspertiz o jušnih in drugih običajih v naših krajih sem se  naposlušala od  kontinentalcev  in Primorcev brez morja, da bi bila sploh pripravljena razpravljati o korektnosti svoje trditve, da je praksa kuhanja čebule s klinčki običajna.

Ne tako zelo daleč nazaj mi je prav na tem portalu  ena solila pamet o varikini, da ne omenjam  mediteranske hrane, ki se ji je očitno celo na Kredarici težko izogniti.

Smo se prav danes nasmejali ob kavi ob ugibanju katero mediteransko hrano bodo letos odkrili, posvojili in nas o njej poučevali takile, ki je po njihovem vedenju takšna ali drugačna prehrambena navada pri nas sila redka.

Zelo verjetno bomo slej ko prej brali o nujnosti pimenta in klinčkov v mediteranski župi.

 

 

nola

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

19. feb 2011 5:47

Zelo dobri so piščanci, ki jih polniš s pol čebule in jabolkom, v katerega napičiš klinčke in spečeš v pečici. Klinčke se uporablja tudi za začinjenje ovčetine, račke, govedine, ne manjka v mehiškem molé-ju (upam, da sem vstavila pravilen naglas), ki ima tudi čokolado, kot eno od sestavin...Verjetno se najde tudi varianta molé-ja brez klinčkov...

 

Zdi se mi neumno prepirati, katera je čisto ta prava varianta neke jedi, pa naj bo jota, juha, potica (o tej je v naši hiši vedno bučna razprava), brownies ali pa bolognese omaka.

Variant vsega je ogromno, tudi med dvema sosedama, ki živita v istem kraju, kaj šele med Primorsko in Prekmurjem.

Torej, uživajte v juhi kakorkoli jo že pripravite. Lahko jo pa jutri (nedeljo) za spremembo skuhate z dodatkom, ki ga sicer ne uporabljate. Potem naslednjo nedeljo spet drugače...Meni osebno je dišala z malo rožmarina, dovolj, da se je zaznal okus. Ampak, tega je kar dolgo.

Piščančja juha, ko sem jo nedavno delala (rabila sem kuhanega piščanca), je imela kar zajeten šopek timijana. Tudi te začimbe pri nas v času moje mladosti ženske v moji družini niso poznale. Naj popravim, uporabljale.

 

 

 

 

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti