član od 20051268 sporočil
Slavi, rozinova potica je "zvezda" med mojimi poticami, skoraj vsi jo imajo najrajši, še prav posebno moški. Upam, da bo všeč tudi tvojemu.
Recepta za testo ti ne bi pisala, saj tudi sprašuješ samo za nadev.
Količine pri mojem nadevu so predvidene za testo iz 1 kg moke, če boš naredila manj testa, jih seveda ustrezno zmanjšaj.
1 kg rozin
rum
250 g surovega masla
150 g sladkorja (boljše je, če ga zmelješ v mlinčku za kavo)
3 rumenjaki
200 g kisle smetane
1 vanilijev sladkor
limonina lupinica
Bistveno: prejšnji večer vzemi rozine, speri jih v mlačni vodi, odcedi, predeni v posodo, ki se dobro zapira (npr. Tupperware), POŠTENO ZALIJ z rumom in pusti čez noč, da se dobro napojijo.
Maslo in smetano pravočasno vzemi iz hladilnika, da se segrejeta na sobno temperaturo (masla trdega ne moreš vmešati, mrzla smetana pa sesiri nadev).
Maslo in sladkor - po možnosti mlet, ker je manj nevarnosti, da se nadev sesiri - penasto vmešamo, nato primešamo rumenjake, vanilin in limonino lupinico. Na koncu dodamo še smetano.
Testo na tenko razvaljamo, namažemo z nadevom in potresemo z rozinami. Zvijemo, predenemo v model, večkrat prebodemo in pustimo, da potica lepo vzhaja, ker je nadev precej težek. Jaz potem potico po vrhu namažem z mlekom in dam v pečico. Računam s približno 1 uro pečenja, vedno pa preizkusim z iglo, palčko, zoborebcem ipd.
teta torta
Sporočilo je spremenil(a) teta torta dne 03. avg 2007 17:20:37