No pa še malo zanimivosti o otoku; otok ima nekaj zgodovine (Pitagora) in nekaj svojih znamenitosti, vendar ni ne vem kaj. Plaže so prodnate in nekje ena peščena. Otok je gosto poseljem z vojaškimi bazami saj so že od pamtiveka "skregani" s Turki, Turčija pa je le 3km (? - sem že malo pozabila) zračne razdalje stran. Razen Pitagoriona in Samosa, ni drugih zanimivih mest, glavno mesto je lepo, Pitagorion pa majhno, nekako jahtaško mestece. Takrat se je videlo, da je to tranzitni otoček kjer se ustavljajo jahtarji, da natankajo svoje velike čolne, saj je mesto razvito samo strogo ob obali.
Če te bo kdo vabil v največji naravoslovni muzej cele Grčije, nikar ne nasedaj in si naravoslovje poglej v našem lepo urejenem in bogato založenem naravoslovnem muzeju. Vsekakor si oglej Pitagorov vodovod in si kupi njegovo čašo. Zelo so ponosni na hribček ob mestu Samosu, ki spominja na dojko - vse kartice imajo seveda ta hribček slikan gor. Na Samosu je tudi ena največjih tovarn Uoza.
Samos se mi zdi predvsem otok za počivanje.
Mesto Pythagorion je dobilo ime po Pitagori, ki je bil matematik in še marsikaj. Prvi, ki je "učil", da je zemlja okrogla.... Pitagorova čaša je tam zelo zanimiv izdelek, ki se ga da kupiti tudi v vsaki trgovini na Samosu.
Mesto zelo majhno. Spominja me na Baško Vodo na Hrvaškem, nekako se mi ni zdelo tako grško. Glavna ulica v mestu, kjer so tudi trgovinice, je zvečer zaprta za promet, razen taxijev in nekaj tistih domačinov, ki naredijo ravno toliko, da se vseeno moraš non-stop umikati na pločnik. Po tej ulici prideš na rivo, kjer so na obeh straneh bari in restavracije. Pijača je zelo draga, najbrš zato, ker imaš razgled na morje. V pristaniščku je ogromno jadrnic in raznih jaht.
Mesto Pythagorion je grajeno na hribčku, tako da če se želiš sprehoditi po notranjosti ulic, lahko to storiš lahkotno na eni strani, kjer ni hribovito, na drugi strani, pa se pošteno prepotiš po hribčkih in stopnicah, ki te čakajo. Ni kaj videti, razen nekaj zanimivih hotelčkov. Tudi urejeno je bolj slabo. Zvečer se dogaja v barih, ki so v pristanišču, drugje ni ničesar.
Kot sem rekla WC papir v koš. Pa to še preživimo, ampak zvečer ko sva odhajala v mesto, se je po teh malih ulicah dejansko vohalo drek, ne kanalizacijo, drek. To mi že ni bilo všeč. Res je, da sva imela to srečo (za naju, ker imava rada vročino), da je bilo čez dan od 36-42°C, ampak tale vonj mi ni bil všeč.
Plaže: Bila sva samo na dveh plažah. Levo od mesta je bila mala plaža, ki se imenjuje tako kot mesto samo, ki je bila peščeno/prodnata. Luštna. Če se želiš na hitro okopati. Desno od mesta, po glavni ulici 2 km, pa se je razprostirala 6 km peščeno/prodnata plaža Potokaki, ki se je raztezala skoraj do mesta Ireon. Ta ima tudi modro zastavo za kvaliteto. Res super plaža. Na začetku je v morju malo večje kamenje, potem pa dlje, ko si na plaži, bolj drobni so kamenčki.
Ob nekem hotelu na plaži (mislim, da je bil Hydrilla beach) pa celo mivka. Tam sva se kopala midva. Bilo nama je všeč tudi to, da je bilo polno dreves pod katera sva se lahko namestila. Na plaži ob hotelu je bil tudi bar iz katerega se je slišala zelo dobra muzika. Na plaži so te tudi postregli, če si želel. Do tja sva imela ca 15 min hoje od nainega hotela, kar je zelo malo. Pa še peš pot sva si izbrala kar po plaži. Tam sva slišala tudi največ Slovencev. Poleg plaže so bili najboljši bungalovi al karkoli se temu že reče, kar sem jih videla. Naredili so namreč male hišice. Vse so se razlikovale ena od druge in vsaka je imela tak lušten vhod, nekatere tudi svojo ograjo. Res super. Kot eno majhno mestece. Vsaka ulica je imela svoje ime, ... prav luštno.
Morje fenomenalno bistro. Na obeh plažah. Ampak je bilo ledeno mrzlo, ker nonstop piha, ampak smo preživeli. Ko si 1x notri, se navadiš. Na Samosu se morje nikoli ne ogreje več kot do 24°C, kar je za Grčijo klasika.
Rekli so, da so zelo lepe plaže v Kokkari-ju: Lemonakia, Tsamadou in Tsabou. To so ene lepših plaž na otoku, tam tudi vedno piha. Potem je na otoku kar nekaj Psili Ammos plaž, kar pomeni peščena plaža. Od mesta Pitagorijon je ena, ki je oddajena cca 6 km. Od tam je tudi zelo dobro vidna Turčija, oddaljena cca 800 do 1000 m.
Odpravila sva se tudi v mesto Samos, ki je oddaljeno od Pitagoriona 14 km. Tja sva šla z avtobusom, ki v eno smer stane 1,5 €. Pelje pa cca 20 min. Mesto Samos je zelo luštno, samo v bližini nima nobene plaže. Baje je daleč 1,5 km. Škoda. Je pa luštno mestece, spet ne tipično grško. Sprehodila sva se ob obali in prvo ulico v notranjost, kjer pa je bilo kar nekaj luštnih trgovinic. Potem pa se vse zaključi.
Kar se tiče raznih arheoloških najdbišč, jih je kar nekaj. Povsod so znaki po cestah. Imajo nekaj luštnih vasic, ki so zanimive za turiste. Kakor sva midva videla s slik in prebrala iz opisov ni kaj videti. Ena vasica je vasica stoletnikov, kjer živijo samo stari ljudje (stoletniki). Otok ima kar nekaj samostanov. Vglavnem so moški in mislim, da dva ženska. Že samo okoli mesta Pitagorion je dosti za videti.
Našla sva fenomenalno restavracijo z odlično hrano (če ste v Pitagorionu in če se spustite po glavni ulici proti pristanišču, zavijeta levo pri neki zlatarni in gresta mimo vidoteke in že zagledata table, kjer piše kaj nudijo - no to je to - tam je jedlo ogromno domačinov, bilo je zelo dobro, priporočam ribji file v limoninem soku, pa špageti ala esparides, pa musako, pa feto,...), našla odlično slastičarno, se vsak večer sprehodila po pristanišču Pitagoriona.
darjasova