Vrtec

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

28. sep 2011 16:35

Vsem pač ni mogoče ustreči. Ali pač?

Predlagam ti, da na sestanku v vrtcu - če ga ne skličejo, pa ti predlagaj sklic - predebatirate o jedilniku, starši poveste svoje mnenje, ga soočite z vodstvom vrtca in skušate najti skupno pot. Kdo ve, morda si pa ti v  manjšini?

Moji otroci piščančjih hrenovk videt ne morejo, kaj šele, da bi jih jedli ... toliko samo v ilustracijo o posploševanju, da otroci obožujejo piščančje hrenovke.

 

Mi smo, sicer že v šoli, imeli podoben problem in smo ga po nekaj sestankih s sestavljalci jedilnika in vodstvom šole rešili. In kaj se je zgodilo? Velikokokrat je ostajala prav hrana, ki so jo starši zahtevali na jedilnku, ker njihovi otroci to pač radi jedo ... Moji so tudi v vrtcu in šoli jedli mnoge jedi, ki jih doma niso niti pogledali. Jesti v vrtcu in šoli ima pač svoj čar in otroci se tam vedejo drugače kot doma.

 

Sicer pa: lepa beseda lepo mesto najde, torej starši se pogovorite, predlagajte in se v vrtcu dogovorite.

 

Mamamia

mamamia

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6079

28. sep 2011 16:45

Edino, kar meni ni in ni šlo po grlu, ko sem bila v vrtcu, je bila polenta z mlekom. Ostalih jedi se sploh ne spomnim.

Toliko v razmislek. Ustreči vsem je nemogoče. Če se ti zdi, da hrana v vrtcu ni najbolje zbalansirana, popravi to doma. Tako smo počeli pri naši hiši, ker tudi nismo bili zadovoljni s hrano v šoli. Za naše pojme bi bil kakršenkoli boj za spremembo jedilnika, nepotrebno trošena energija.

Kar se tiče piščančjih hrenovk imamo pri nas enako mnenje, kot pri mamamii.

Vanja

Viva Meier  

član od: 20.12.2009

sporočila: 673

28. sep 2011 17:28

Trixi po 4ih letih dela v gostinstvu (strežba šolam v naravi, precej "majhni" otroci še), ti rečem, da so se mi podrle vse teorije, ki sem jih imela prej o otroški prehrani.

Primeri: ostali so KUPI testenin peresnikov, v omaki s koščki mesa in malo graha. Osebno poskusila zadevo, fino narejeno, nič močnih začimb, ena taka klasika, ki je verjetno tedensko na jedilniku pri marsikomu od nas. Pol mineštre in sploh vse "grdo" izgledajoče čorbe so isto skoraj vedno propad. Pa pri juhicah in podobnem je velika verjetnost, da se ob masovni kuhi vsa zelenjava 3x prekuha, na to so pa sploh otroci alergični. V SEKUNDI je šel gres s čokolado, hodilo po repete, dunajci pa krompir isto, špageti s paradižnikovo omako ostajali. Tudi sladoled ni več kar je bil, več ga je bilo razbrezdanega po prtih kot kje drugje...Poudarjam, da smo vsi zaposleni jedli to isto hrano in da je bila več ali manj čisto spodobna in blizu kuhinje marsikatere mame teh otrok. 

Tako, da je ustreči res težko, mi nismo mogli verjeti kaj ni šlo v promet, dala bi namreč roko v ogenj da bodo makaroni z omako šli za med npr. Predvsem ti predlagam, da se zavzemaš za preproste in ne do smrti prekuhane obroke, se mi zdi da takih še največ pojejo otroci.

Viva Meier

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

28. sep 2011 18:27

1....sarme....

2......mesna omaka....

3.....pečeno mešano meso.....

4.....dunjaci.....

5.....piščančja rižota.....

6.....naravni zrezki......

Tole je mesni del tvojega jedilnika zadnje 6 dni, Trixi. In v isti temi si napisala:

....., sem pred parimi dnevi pregledovala moj jedilnik, ko sem bila brez moškega. Samo enkrat na teden, drugače pa ogromno zelenjave in rib. Zdaj pa se je vse obrnilo, punci sta zrasli, pa dva moška pri hiši in pravijo, da če ni mesa je le pol kosila. Ampak se ne dam, zdaj bomo malo obrnili in kombinirali...(konec navedka)

No, lahko rečeš, da sem žleht, ampak, ne morem mimo tega, da kritiziraš jedilnik v vrtcu. Očitno po  načelu: Ne glejte me, kaj delam, poslušajte me, ali kako se že reče.

Mimogrede se bodo našle mame, ki bodo rekle, da je v istem vrtčevskem jedilniku preveč škroba, preveč kaj vem česa, premalo.....

 

rimljanka

Vilma  

član od: 30.8.2004

sporočila: 560

28. sep 2011 18:58

V našem vrtcu enkrat letno izpolnimo vprašalnik glede ne/zadovoljstva glede prehranjevanja naših otrok. Mislim, da je to ena izmed možnosti, da navedeš svoje pomisleke. Druga je to, da vzgojiteljici poveš svoje mnenje. Ali osebno, ali na roditeljskem sestanku. Tretjič, preko predstavnika sveta staršev prosiš, da izpostavijo ta problem na seji sveta, kjer ponavadi sedi uprava vrtca. Lahko pa tudi pokličeš na upravo ali jim pišeš o problematiki.

Meni se zdijo jedilniki našega vrtca zelo dobri in raznovrstni. To leto so celo uvedli zelene ponedeljke, kar pomeni, da je ta dan poudarek na sadju in zelenjavi. Drugače pa naša dva jesta v vrtcu vse, tudi npr. navadne jogurte, ki doma praviloma ostajajo nedotaknjeni.

Vilma

LeINA  

član od: 12.12.2005

sporočila: 275

28. sep 2011 20:02

Tole je sinov jedilnik v vrtcu,na katerega nimam pripomb in sem zadovoljna z njim

http://www.vjg.si/userfiles/file/j201109.pdf

 

S tem,da nas ne mara hrenovk, kruh je samo suh - brez klobas,namazov.... Dokler je zdrav,malo bolan, ne kompliciram glede hrane.

 

Jaz se pa glede vrtca spomnim to,da nikakor nisem mogla po grlu spravit tiste njihove paradiznikove juhe.

 

Glede pripomb bos pa najvec dosegla,ce to predstavis predstavniku starsev in on izpostavi to temo na sestanku.

LeINA

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15159

29. sep 2011 9:54

Rimljanka,

to je jedilnik nas, ki smo večinoma odrasli (najmlajša jih bo kmalu 18). Namreč sinček ponavadi, ko pride iz vrtca ne je kosila, ker je ravno pred tem jedel malico. Če pa že se nam pridruži pri juhi ali krompirju, testeninah.

Pri nas jemo majhne količine mesa (tistega, ki ga odreže mesar ponavadi prerežem na 3 dele), s tem, da hčerki ne jesta ne svinjine in govedine- razen mletega mesa. Najraje pa sploh če ni mesa, zato je velikokrat poleg mesne omake še paradižnikova ali pa posebej narejena iz puranjega mesa. Je pa med tednom jedilnik takšen, ker ima mlajša pogosto šolo do večera in jo hrana čaka. Enoločnic pa ne marata preveč.Vsekakor sta v mladosti jedli ogromno zelenjave, juh, meso pa ne preveč.

Mene je zmotilo zgolj to v vrtcu, da je preveč svinjine in govedine. To sem že komentirala v vrtcu in so ga takrat malo korigirali, ampak zdaj je pa spet tak jedilnik. Nobeden me ne bo prepričal, da je svinjina dobra za majhne otroke, tudi govedina ni preveč priporočljiva. Se mi zdi piščanec, puran ali riba boljša in lažja hrana.

Lahko bi vsaj kaj kombinirali, ne pa da 3x v istem tednu je eno vrsto mesa.

Mi smo vsi alergiki, razen najmlajšega. Trudim se, da je pri obroku meso zgolj dodatek zelenjavi in ne obratno.

Nenazadnje je alergija na 1 mestu bolezni novega tisočletja po besedah moje alergologinje. In svinjina spada med alergene.

Bom ponovno pisala v vrtec odgovorni za sestavo jedilnika. Mogoče pa bo zaleglo, nazadnje je, ampak na žalost ne za dolgo.

 

 

 

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

29. sep 2011 10:33

Jaz sem se njega dni učila, da pri pravih alergijah škoduje že najmanjša količina alergena, lahko tudi povzroči smrt. Pri "alergijah", ki so v zadnjih letih dober biznis najrazličnejših "alergologov", ponavadi tistih iz vrst bioresonatorjev in njim podobnih, je očitno drugače. Še dobro, da medicina - in "medicina" - napreduje iz dneva v dan. lp, proxima

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17786

29. sep 2011 12:06

Te čase smo vsi alergični na vsaj nekaj. Pa ne nujno na hrano.

rimljanka

Issi  

član od: 5.9.2007

sporočila: 703

29. sep 2011 12:26

Mene so pa učili, da ravno majhni otroci potrebujejo raznoliko prehrano in tudi rdeče meso. Se mi zdi, da so ravno v zadnjem času, po letih "mode" pustega in piščančjega mesa, strokovnjaki začeli spet opozarjat, da človek potrebuje tudi rdeče meso.

To kar si naštela, se meni zdi raznoliko; rižota, pečenka, ob kateri je verjetno krompir ali testenine, hrenovka, ki verjetno tudi ni sama in govedina, kateri je najbrž priloga špinača?
Pa kaj ti misliš, da tako majhni otroci dobijo in pojedo 20 dkg zrezek? Daj no daj! V rižoti dobi vsak otrok verjetno tri koščke mesa, tiste pečenke je pa najbrž tudi za vzorec.

Issi

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti