dvojčica, greš h ginekologu, ki mu moraš takoj povedat, da si želiš prekinit nosečnost (zato da te bojo takoj vzeli oz. naročili, da ne boš čakala), ta jo mora najprej potrdit, torej narediš še v njihovem laboratoriju test nosečnosti (daš urin, ostalo bojo naredili oni), kot pri normalni oz. želeni nosečnosti. Verjetno imaš po poz. testu nosečnosti še ultrazvok, kot pri "normalni nosečnosti", samo da že prej (pri normalni počakajo 8-12 tednov, da se že vidi, ali utripa srček), pri tebi pa to niti ni važno in naredijo Uz takoj, da vidijo, ali je plod ali je samo prazna vrečka itd... (sicer moraš tudi v tem primeru na čiščenje). Potem poveš ginekologu, če si ne premisliš (navadno to vse skup par dni traja in imaš ta čas za premislek), on/a ti da napotnico in greš na kliniko, kjer naredijo poseg.
Sama nisem šla čez to moro, me je bilo pa parkrat pošteno strah, čeprav so bili testi neg... Tako da te razumem, če veš, da ni pravi čas... Meni je bilo najbolj grozno, ko mi je zaradi prometne nesreče in operacije po njej zamujala m. in sem se bala, da sem noseča, otrok bi bil pa 100X preslikan, pa hudi analgetiki, skratka res zelo malo možnosti, da bi bil čisto zdrav. Takrat sem vedela, da v normalni situaciji (če bi bil zarodek ok) ne bi mogla narediti splava, čeprav sem prej mislila, da bi ga - stara sem bila 23 in oči bi bil isti kot je zdaj;).
Je pa res, da (psihične) posledice prav gotovo so. Ena najbolj prepričanih oseb, da hoče splav, je bila moja sestra, ki ga je naredila pred nekaj leti (stara je bila 26, imela je stanovanje in dovolj honorarnega dela, če bi ga hotela, vendar ni želela ostati s fantom, s katerim je zanosila, čeprav sta bila že dolgo skup in ima zelo otrokom nenaklonjen stil življenja, kateremu se ni bila pripravljena odpovedat - in za take je po moje prav, da nimajo otrok, ker nima smisla, da oboji trpijo...)
Mislim, da svoje odločitve zavestno definitivno ne obžaluje, jo pa vseeno podzavestno muči bolj, kot si prizna. O tem sicer ne govori, nikoli še ni rekla, koliko bi bil njen otrok star, nič takega... Vendar čutim, da ji je težko... Zdaj, ko sem jaz rodila, je hotela kar naprej bit v stiku z mano, pa sicer ni... Tudi ji včasih udari ven, ko je recimo mami kdaj rekla, kdaj bojo kaj vnuki, je enkrat čisto znorela, da kot da se ona zdaj lahko odloči, da bi imela pri 26 otroka...Tak da kar mimo tebe to ne gre,
čim bolj si priznaš, če ti je težko, lažje ti bo. Ne skrivat bolečine in ne se zapirat vase, rajši daj ven!
Želim ti veliko sreče in moči, da greš čez tole obdobje. Pametovala o kontracepciji ti pa ne bom, hehe, ker verjamem, da ko greš enkrat čez tole in ti je takole hudo, hudo paziš ne glede na to, koliko ti ljudje utrujajo s tem, če si tak tip, če pa nisi, pa itak nič ne pomaga... Pa vsaki se lahko zgodi... Ne verjamem, da smo bili vsi 100% vedno 100% zaščiteni... Ena pozabi vzet tabletko, pa jo vzame čez par ur, pa ni več 100%, dva data kondom šele na sredi gor, pa ni več 100%, tretji se premakne diafragma ali ji maternični vložek ginekolog malo krivo vsadi... Se zgodi. Ne morejo zdaj plačevat tisti, ki se jim zgodi za tiste, ki ne morejo met otrok, čeprav se mi tudi ti zelo smilijo...
vanjatjašek, saj se dogaja v narkozi in ne boli, če greš na klasično umetno prekinitev nosečnosti, če pa želiš s tabletko, potem so krči in kot en mini porod oz. podobno kot spontani splav... Ginekologi na splošno priporočajo to metodo, vendar dosti punc pač rajši izbere to tabletko, ker se bojijo operacije...
dvojčica, še to: veliko o tej temi najdeš na med.over.net, pod forumom ginekologija in porodništvo, potem pa poglej vse na temo splav in mini splav, tam najdeš tudi razloge za in proti eni in drugi metodi. Jaz tega področja na srečo še nisem raziskala, tak da ti kakega spiska ravno ne morem dat, sem spraševala bolj trapaste stvari (npr. če nosečke smejo surove beljake jest;) Ampak vem, da so tudi take teme in jih je precej.
http://med.over.net/forum5/list.php?19
Veri
Sporočilo je spremenil(a) Veri dne 16. jul 2007 14:39:18