Proslava ob dnevu državnostu

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15821

29. jun 2007 19:23

JAz samo upam, da bo pisanje nekaterih vsaj malo dalo misliti tistim, o katerih piše nola, in da če eden s tega foruma začne misliti drugače, bolj strpno, kot nekateri tu slutimo, da misli, bomo naredili veliko.

 

Nola je omenjala stališča mladih, neizobraženih in odločnih. Mene je groza, ko sem, po službeni dolžnosti, nekaj let prebirala odmeve na nekatere časopisne članke, na internetu. Ki ga praviloma uporabljajo mladi in predvsem izobraženi ljudje. Kaj vse pa tam prebereš, mene je bilo na trenutke groza, na trenutke pa že strah, v katero smer ciljajo nekateri. Malo lažje mi je bilo pri srcu, ko sem po analizi ugotovila, da se med nekaj najbolj nestrpnimi pojavljajo vedno eni te isti, a istočasno sem bila presnenečena nad tem, koliko drugih takim pritrjuje in koliko jih "popljuva" tistega, ki se pojavi kot glas razuma, v stilu, umirite žogo.

 

Zato se strinjam z Vendy, prebrati Andrića, Most da Drini še danes širi obzorja, tudi kakšna njegova kronika je dobrodošla.

Ali pa Marquzovo Poročilo o ugrabitvi, s hladnim, a samo po stilu, tonom napisna groza, kaj vse prinese drugačno mišljenje v diktaturi.

 

Mamamia

mamamia

vemves  

član od: 19.5.2005

sporočila: 337

29. jun 2007 19:35

Kakorkoli sem z težkim srcem kdaj prebrala Vendelinino pisanje,se pa s temi prispevki močno strinjam in moram to "na glas",priznati ,če ne,bi me pekla vest.Tudi glede barv. Saša

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

29. jun 2007 20:14

Mogoče ste me narobe razumele, kaj sem mislila s čudnim. Že stokrat napisano, da so čudni, ker praznujejo dan poraza, to ni zrastlo na mojem zelniku. Kako bi se nam zdelo, če bi praznovali dan plebiscita za Koroško.

 

Drugače mi je znana srbska gostoljubnost in kar jih poznam, so ljudje kot vsi drugi.

Sporočilo je spremenil(a) LIJANA dne 29. jun 2007 20:15:52

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

29. jun 2007 20:17

Koneckoncev praznujemo smrt pesnika. A to pa ni čudno?

LP

cervus

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

29. jun 2007 20:52

Tudi na to  temo je bilo že precej napisanega.  Zgleda, da je decembra že tako dovolj  praznikov, pa se praznuje februarja .

LP

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

29. jun 2007 21:05

LP

cervus

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

29. jun 2007 21:46

Malokdo se spomni proslave leta 1986, na Raščici, ob 400 letnici smrti Primoža Trubarja. Govornik je bil predsednik predsedstva SFRJ, Albanec s Kosova, ki je z veliko težavo bral srbohrvatsko besedilo. Govoril je  tudi o prispevku Primoža Trubarja v NOB. V posnetku govora, na Dnevniku, te neumnosti o NOB ni bilo. To je bila najbolj šokantna proslava, ki sem ji kdaj videla in si želim, da je ne bi nihče več presegel v negatitvnem smislu.

Ko sem bila še majhna deklica, so me izbrali, da skupaj s šošolko pozdravim tovariša Tita in mu predam šopek. Tik pred zdajci so sceneraij spremenil in sem tako, objokana, da se razume, pristala le v častni pionirski četi. Aprila je bilo, strašna vročina, nastopajoči so padali v nezavest, pestila me je huda žeja. To je bila največja proslava v našem mestu. Ob omembi proslave se vedno spomnim prav na to proslavo, ki me je prizadela zato, ker so v zadnjem trenutku izbirali " po nacionalnem ključu".

Že od otroštva obožujem ognjemet. Leta 1983 sem bila med publiko v Beogradu, kjer je bila proslava ob Dnevu mladosti. Cel dogodek, potovanje, potepanje po Beogradu, proslava, vse je bilo nepozabno. Tudi čudovit ognjemet, se razume. Sredi stadiona je stal Titov kip, ki je bil grozljiv. Ko so rušili kipe romunskega predsednika, ko so podirali spomenik Huseinu, sem se spomnila prav na ta kip. Kot bi šel v nebo. Takrat sem se prvič zavedala, kaj pomeni čaščenje kulta osebnosti. Članek s te proslave so mi cenzurirali. Moja prva cenzura.

Edina proslava, ki je vselej gledam od začetka do konca, je srečanje pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Druge ujamem le v kakem delu. Govori se mi zdijo kot reklama za čistilo, ki očisti vse. Pa vsi vemo, da je resnica drugačna, reklamne agencije še naprej uporabljajo iste laži, svoje mnenje o resničnem stanju pa povemo le v prijatleljski družbi. Razen če nismo novinarji, če nimamo svojega bloga, ali pa če pišemo na kak forum.

Slovenska junijska vojna me je doletela daleč proč od doma.  Ležala sem na bernandinski plaži, opazovala vojaška letala , ki so preletavala obalo in oddajnik,  prestrašeno sem gledala sivo zeleno ladjo, ki je zaplula v Piranski zaliv. Z grozo sem ugotavljala, da v gostilni v Piranu niso kuhali kave, ker ni bilo vode, police v trgovinah so bile prazne. Oskrbe s celine ni bilo, domov pa tudi nismo mogli. Hrib pod oddajnikom so izselili, nas pa so usmerili v klet počitniškega doma, kjer smo stanovali. Nad nami je bil lesen strop, prostor so obložili s strarimi vzmetnicami. Priznam, da sem se skrila v zelenju na vrtu in se bridko razjokala. Vračali smo se po cesti, na kateri nismo srečali nobenega vozila. Na Trojanah tega dne niso pekli krofov, pogled na zeleneči hmelj pa je bil znamenje, da smo v dolini miru. Srečna sem objela domače, sosedovi otroci so mi povedali, da so imeli vojno, da so delali v gozdu bombe iz bencina ( staršem se seveda ni sanjalo o tem!). Med sušenjem las sem našla prve sive pramene.

Naslednji dan sem sedela na svojem delovnem mestu in se vsak trenutek zavedala, da če pride do letalskega napada, bodo zanseljivo zgradbo napadli, saj je bila strateškega pomena. Bilo me je tako strah, da nimam besed.

Gledala sem vse oddaje, posnetki s Hrvaške so prikazovali tank, ki je uničev  rdečega fička, prav takega kot sem imela takrat. Zdelo se mi je, kot da uničujejo moj avto.

Nola je dobro opisala, kaj se je zgodilo potem naprej. Živim v mestu, za katerega so trdili, da je Jugoslavija v malem. Zato nisem mogla razumeti, zakaj je v ljudeh toliko sovraštva le zaradi druge narodnosti. Berem internet in se čudim nestrpnosti. V mojem mestu ogromno ljudi govori neslovensko, kar revoltira predvsem mlade ljudi. Sprašujem se, kaj bi bilo, če bi ta vojna trajala.

Zanimivo se mi zdi, da se Evropa združuje, znotraj posameznih narodov pa se sovražijo in delijo bolj kot kdajkoli poprej. 

 

Me je pa vedno zanimalo, zakaj so proslave dan poprej.   

 

F r i n a

kobra 1  

član od: 15.6.2006

sporočila: 1881

29. jun 2007 22:35

Frina, torej sva bili tistega leta 83 istočasno v BG. Doživljala sem enako kot ti ,a nikoli ne bom pozabila tistega grozljivo bledega  Titovega kipa, kot da je naznanjal vsa grozodejstva prihodnjega časa.

 

(Nekoč sem nekje prebrala: " Vsa oblast pride iz ljudstva in nikoli več se ne vrne v ljudstvo".

kobra 1

ann  

član od: 15.2.2007

sporočila: 343

24. jul 2007 20:43

Že dlje časa se pripravljam, da se vsem vsaj zahvalim za vaše zgodbe. Sama zaenkrat še ne morem govoriti o svoji. Rada bi pa povedala samo to, da se je takrat končala moja brezskrbna mladost, da imam velikokrat nočne more, ki so vsako leto ob tem času še pogostejše, da ne maram ognjemetov (zaradi groznega pokanja), strah me postane ko slišim zvoke letal ali helikopterjev.... Najbolj pa me muči dejstvo, da nam NI NIHČE NIČESAR POVEDAL oz. nas opozoril kaj se lahko zgodi (nahajali smo se na svoji zemlji) in DA NIHČE NI ZA TO ODGOVARJAL. Lepo se imejte, opravičujem se za zapoznelo zahvalo. ann

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti