Včasih smo peli:
Rdeče češnje rada jem,
črne pa še rajši,
v šolo tudi rada grem -
vsako leto rajši.
Včasih smo peli:
Rdeče češnje rada jem,
črne pa še rajši,
v šolo tudi rada grem -
vsako leto rajši.
Pa še tale od Elde Viler:
Mešaj, mešaj, barba Vane,
kadar kuhaš makarone.
Nežno zmešaj jih z omako,
to je jed za družbo vsako.
Nena-Morje je napisala naslov čudovite pesmi - Jesen stiže, Dunjo moja. To je slikovita Pesem o razočaranju nad ljubljeno Dunjo, ki je svoje ime dobila po kutinah. V pesmi Svirajte mi Jesen stiže Dunjo moja, Balaševič pripoveduje o nenadnem prihodu iz vojske, ko je prispel ravno na poroko svoje ljubljene in je želel, da mu jo zaigrajo Cigani, ki so na tej svadbi godli.
Očitno so dunje ( kutine) zelo simboličen sadež v nekdanjih jugoslovanskih republikah.. Pojavlja se še v dveh otožnih pesmih , ki jih poznam :
Uzalud vam trud svirači ( Zaman se trudite, muzikanti) Prvljavo kazalište:
» A za oblak mi se mjesec skrio,
sakrio mi pute,
uzalud vam trud svirači,
za drugog su dunje žute.«
Izraz » za drugog su dunje žute "se danes uporablja kot fraza. Prišel je drugii n izkoristil priložnost.
Potem je treba omeniti še pesem Voljelo so dvoje mladih ( Žute dunje), ki sta jo v Zetri zapela Pimpek od Indexov in Vlado Kreslin. Bosanska sevdalinka, ki jo je pela še tisoč glava množica, je zelo žalostna:
» Kad su htljeli, da se uzmu,
dušmani jim ne daju.
Ode dragi da donese,
žute dunje carigrajske,
al ga nema tri godine,
tri godine amala,
nit se javlja niti dolazi.«
( Ko se vrne z dunjami, je ljubljena že mrtva.)
Srečala sem Dunje, Višnje in Jagode, se pa ne spomnim, da bi slovenski starši dali svojim otrokom ime po kakem sadju.
.
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
| Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
| MOJ vrt | rimljanka |
| malo za hec | Nikita2 |
| Kaj danes za zajtrk | johana |
| Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |

Polnjene paprike

Ajdovi svaljki s kislo repo