Kulinarika.net - zdravje: Uravnovesite čakre s pravilno prehrano

Uravnovesite čakre s pravilno prehrano

zdravje: počitek in sprostitev, avtor: hlebpet 

Druga čakra se nahaja pod popkom in je povezana s spolnimi organi, spodnjim delom prebavnega traku, mehurjem, sečevodom, ledvicami in nadledvičnimi žlezami. Nadledvični žlezi v stresnih situacijah v kri izločata adrenalin, kar pospešuje telesne procese, pospešuje bitje srca in dihanje ter izostri um. Druga čakra vlada vsem telesnim tekočinam, od krvi in znoja do limfne tekočine in tekočine v sklepih.

Če je druga čakra premalo aktivna, se izogibamo spremembam, postanemo preveč strogi, čustveno hladni, brez volje do življenja in druženja ter histerični.

Posledice poslabšanega delovanja druge čakre so slabokrvnost, nagnjenost k alergijam, boleče in neredne menstruacije, mastna koža, šibka ali premočna spolna sla, bolečine v spodnjem delu hrbta, neplodnost, ciste in miomi na jajčnikih ter razširjene vene na testisih pri moških.

DRUGO ČAKRO URAVNOVEŠAJO SLADKA ŽIVILA

Druga čakra vlada ustvarjanju, rojevanju, družini, domišljiji, zabavi, ljubosumju, usmiljenju, zavisti in sreči. Če je zelo aktivna, se to odraža v izredno močni samozavesti, strasti in nepopisnem hrepenenju. V posamezniku zbuja željo po druženju, sočutju, čutnosti in razigranosti, vendar pa hkrati obstaja velika verjetnost, da bo oseba, pri kateri ta čakra premočno deluje, spolno pretirano aktivna in čustveno odvisna od drugih.

Drugo čakro uravnovešajo sladka živila: melone, mango, jagode, sladke pomaranče, kokos in med. Privoščiti bi si morali tudi oreške, kot so mandlji in orehi, ter začimbe, kot sta cimet in vanilija. V naš vsakdan pa bi morali vključiti še čaje, sokove, sadje in zelenjavo z visoko vsebnostjo vode, kot so kumare in lubenice.

ŽELJO PO HRANI NADZORUJE TRETJA ČAKRA

Najpogostejši vzrok za blokado drugo čakre je odpor do življenja, težav pa se lahko znebimo z rednimi vajami za hrbtenico, s predkloni in odkloni naprej in vstran. Naše spolne organe pa lahko zdrave ohranjamo tudi z redno masažo obeh zapestij in pritiskanjem na kosti in oba gležnja.

Tretja čakra, ki se imenuje tudi manipura, je nad popkom in zaobjema solarni pleksus, ki je povezan s prebavo in presnovo hrane. Vlada delovanju trebušne slinavke in jeter ter nadzoruje željo po hrani.

TRETJA ČAKRA JE SREDIŠČE SAMODOKAZOVANJA

Pri neuravnovešenem delovanju tretje čakre imamo težave z nepravilnim delovanjem prebavnega sistema, sladkorno boleznijo, prehranskimi motnjami in pogostimi glavoboli. Večkrat se tudi razjezimo, pretirano nas je strah, trpimo zaradi obsesivno kompulzivne motnje in imamo težave s spanjem.

 

Osebe s pretiranim delovanjem tretje čakre potrebujejo moč in priznanje, pogosto pa jim je to celo bolj pomembno od družine in prijateljev. Tretja čakra je namreč središče samodokazovanja in prevlade, zato se v negativnem smislu izrazi kot pretirana avtoriteta. Če pa tretja čakra ni aktivna, imamo težave z izražanjem lastne volje in z nesamozavestjo.

URAVNOVEŠA JO ZMERNA PREHRANA

Pomaga tudi redno izvajanje pozdrava soncu in pa pritiskanje s palci na dlani in stopala, saj bomo tako hitreje aktivirali organe trebušne votline

Tretja čakra bo dobro uravnovešena z zmerno prehrano, ki vsebuje predvsem žitarice, riž, lanena, sončnična in bučna semena, domače testenine in kruh, mlečne izdelke in začimbe, kot so ingver, meta, kurkuma, kumina in janež. Pogosto pa bi morali piti tudi kamilični čaj.

 


Število ogledov strani: 4634

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?terezija
MOJ vrtAnemiilat
Kaj danes za zajtrkŠpelais
malo za hecrajko0028
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »