Z barvami do boljšega razpoloženja

zdravje: počitek in sprostitev, avtor: hlebpet 

V današnjem hitrem tempu življenja hitro pozabimo skrbeti za svoje dobro počutje, dokler nam telo v obliki bolezni ne pove, da moramo bolj paziti nase. Zdrava prehrana in zadostno gibanje lahko veliko prispevata k trdnemu zdravju, marsikdaj pa se lahko na enostaven način razvajamo tudi z uporabo barv.

Izpostavljenost določeni barvi naj bi blagodejno vplivala na izboljšanje slabega psihičnega počutja in zdravljenje posamezne bolezni. Z barvami naj bi bilo mogoče uskladiti harmonično delovanje organov in očistiti telo.

ZDRAVILNE UČINKE BARV SO POZNALI ŽE V STAREM EGIPTU

Zdravilne učinke barv so poznali že stari Egipčani, Indijci in Kitajci, ki so vedeli, da sončna svetloba skriva v sebi spekter zdravilnih barv. Prav uporaba sončne svetlobe ali helioterapija je bila prvi način zdravljenja z barvami. Kromoterapija se je najverjetneje razvila iz ajurvede, vendar pa ne more nadomeščati klasične medicine, lahko je le njeno dopolnilo.

Kromoterapija je terapija z barvami, ki jo uporabljamo za zdravljenje, preventivo in samopomoč. Vibracije posameznih barv namreč blagodejno vplivajo na naše telo in duha, vsaka barva pa naj bi vplivala na določen organ ali organski sistem. Za vsak organ in sistem telesa obstaja barva, ki ga spodbuja, in barva, ki ga ovira, zato z izbiro pravilne barve lahko uravnovesimo delovanje našega telesa. S kromoterapijo odpravljamo glavobole, živčnost in krče.

POMEMBNIH JE SEDEM OSNOVNIH BARV

Pri kromoterapiji ravnotežje vzpostavljamo s pomočjo usmerjanja svetlobe različnih barv proti določenim centrom. Koža prepozna barvo, jo absorbira in prek biokemičnih receptorjev prenaša stimulacijo skozi telo.

Barve lahko spodbujajo, normalizirajo ali delujejo umirjajoče. Lahko nam prinesejo veselje, harmonijo in zdravje. Kromoterapija je lahko dodana sproščujoči kopeli, savni ali pa v obliki obsevanja z določeno barvo na določeno točko oziroma organ.

Kromoterapijo povezujemo s sedmimi osnovni barvami iz barvnega spektra in določenimi deli človeškega telesa, ki jih imenujemo čakre. Čakre so spiritualni energijski centri v telesu.

NAD SLABOKRVNOST Z RDEČO BARVO

Prvi čakri, glavni, osnovni ali korenski čakri, vlada rdeča barva. Ta v kromoterapiji označuje barvo življenja, žarečega sonca in ognja. Pospešuje srčni utrip, krvni pritisk in dihanje. Rdeča je tudi barva poželenja. Z njo si lahko pomagamo pri težavah s cirkulacijo, slabokrvnosti, astmi, boleznih grla, nekaterih kožnih boleznih in kroničnem kašlju.

Rdeča barva proizvaja moč, toploto in psihično energijo. Priporočljiva je tudi za rahitične in oslabele osebe, saj deluje antiseptično in pomaga celiti rane. Uspešna je pri zdravljenju ekcemov, opeklin, škrlatinke in pri odpravljanju visoke temperature. Rdečo barvo sevajo ledvice, spolni organi in ožilje.

DO BOLJŠEGA RAZPOLOŽENJA Z ORANŽNO

Oranžna barva vlada drugi ali spolni čakri ter je mešanica rdeče in rumene. V kromoterapiji simbolizira vzhajajoče sonce in spodbuja živahnost in veselje.

Oranžna se uporablja pri zdravljenju duševnih bolezni, depresije, nezadovoljstva in pesimističnega razpoloženja. Uporabljamo jo tudi pri zdravljenju arterioskleroze, kardioskleroze, pomanjkanju teka, anemiji, anoreksiji in težavah prebavnega sistema.

Oranžna barva deluje tudi proti zaspanosti, zadušljivosti, pesimizmu. Krepi tudi srce, vpliva na prebavni sistem in aktivira njegovo delovanje. Oranžno sevajo organi trebušne votline.

rumena_1.jpg

IZBOLJŠAJTE METABOLIZEM Z RUMENO

Rumena barva je barva tretje čakre, ki leži v solarnem pleksusu, in v kromoterapiji simbolizira sonce na horizontu.

Rumena je najsvetlejša barva, ki se običajno uporablja v kromoterapiji, in odbija svetlobo v vseh smereh ter tako ustvari vtis odmaknjenosti in osvobojenosti. Pri naravnem zdravljenju si z rumeno pomagamo pri boleznih žlez in limfnega sistema ter pri krepitvi živčnega sistema. Rumena pozitivno učinkuje na metabolizem.

Rumena barva pozitivno vpliva na jetra, vranico in prebavni trakt. Pomaga pri regeneraciji tkiva, koristno deluje na zdravljenje anemije in bolezni dihalnih organov. Rumeno barvo sevajo jetra in trebušna slinavka.

DO BOLJŠE KONCENTRACIJE Z ZELENO

Četrti ali srčni čakri vlada zelena barva, ki se nahaja v sredini barvnega spektra in pomirja v nevtralnem, pozitivnem smislu.

Zelena je barva koncentracije. Med drugim jo uporabljamo za naravno zdravljenje bronhitisa, kašlja in pri vnetjih sklepov ter oteklinah. Pozitivno vpliva tudi pri zdravljenju cist, očesnih bolezni in diabetesa. Pomaga pri sproščanju organov in stimulira razstrupljanje telesa.

 

 POMIRITE SE Z MODRO BARVO

Peto ali grleno čakro povezujemo z modro barvo, ki v kromoterapiji velja za barvo miru in neskončnosti.

Modra barva močno pomirja in sprošča, zato sta telo in duh s pomočjo modre postavljena v stanje mirovanja, počitka, miline in mehkobe.

Modra nam lahko pomaga pri glavobolu in migreni, bolečinah želodca, mišic in težavah z jetri. Na splošno modra zelo pozitivno deluje pri vseh bolečinah. Deluje pa tudi anestezijsko. Priporočljiva je v primeru visokega krvnega tlaka, pri artritisu, revmatizmu in oteklinah.

kromoterapija_1.jpg

PRI KRONIČNIH OBOLENJIH SI POMAGAJTE Z INDIGO MODRO

Indigo modra je barva šeste čakre ali tretjega očesa. To je hladna barva, ki razvija duševno percepcijo in intuicijo, ima pa sedativne in pomirjevalne učinke.

Uporablja se pri zdravljenju oči, ušes, nosu in duševnih težav, pa tudi pri zdravljenju zasvojenosti. Indigo barva se uporablja tudi za zdravljenje nekaterih kroničnih obolenj. Pospešuje pa tudi psihično aktivnost.

VIJOLIČNA JE BARVA ČUSTEV

Barva čakre glave, sedme ali kronske čakre, je vijolična.

Vijolična je barva čustev, hkrati pa je to meditacijska barva. Vijolično uporabljamo pri zdravljenju limfnega sistema in vranice. Z njo vplivamo tudi na sproščanje mišic in pomirjanje živčnega sistema. Ker deluje umirjajoče, se uporablja pri psihičnih in revmatskih obolenjih.


Število ogledov strani: 6761

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrttedyka
Kaj danes za zajtrkŠpelais
malo za hecrajko0028
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Dnevna potreba po energiji

kg
cm
let

Več formul »